Παπαευαγγέλου: Ο χάρτης κοκκίνησε ξανά

Παπαευαγγέλου: Ο χάρτης κοκκίνησε ξανά

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή προειδοποίησε η Καθ. Παιδιατρικής, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, που ξεκίνησε με καθυστέρηση σήμερα.

Όπως έκανε γνωστό, σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ με 46.000 τεστ.  Για «σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε» έκανε λόγο η κ. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας ότι «ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3».

«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις κόκκινες περιοχές, αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας που από σήμερα χαρακτηρίζονται και αυτές κόκκινες» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στα 43 έτη.

Σήμερα που μιλάμε έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά, τόσο στα παιδιά όσο και στους υπερήλικες άνω των 65 ετών, τόνισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κρυφές συγκεντρώσεις στα σπίτια. Είπε ότι παραμένουν κρυφές και δεν αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία και για αυτό δεν γίνεται ιχνηλάτηση.

Αναφερόμενη στους δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι εμφανίζουν «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητική» και προσέθεσε ότι «οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολλή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Μίλησε για αυξημένα κρούσματα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης αναφέροντας ότι έχει 850 ενεργά κρούσματα και ότι παρατηρούνται μόλις λίγες εβδομάδες από όταν η περιοχή πήρε μία ανάσα.

Τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά όμως, φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν υπομονή αναφέροντας ότι μπροστά μας έχουμε μία ανηφόρα.

Έχουμε περίπου 8 εβδομάδες για να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Ζήτησε να βοηθήσουν όλοι να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Ευρώπη δεν αντιμετώπισε τρίτο κύμα πανδημίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ