Παπαευαγγέλου: Το 60-70% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στην βρετανική μετάλλαξη

Παπαευαγγέλου: Το 60-70% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στην βρετανική μετάλλαξη

Οι μεταλλάξεις μας έχουν φέρει ενώπιον ενός διαφοροποιημένου ιού ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η παιδίατρος – μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, το 60-70% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στην βρετανική μετάλλαξη.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλο τον πλανήτη δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων.

Κάνοντας αναφορά για την αύξηση των κρουσμάτων σε κάθε γειτονιά της Αττικής σημείωσε ότι εκτός από την Αττική αλλά και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική, είπε η κα. Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν 2000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο στην Αττική έγιναν 1600 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, ενώ 196 πολίτες διασωληνώθηκαν αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην Επικράτεια και στο 83% στην Αττική. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σχετικά χαμηλός.

Η πίεση στο σύστημα υγεία παραμένει με έναν μ.ο. 330 εισαγωγές την ημέρα και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού. Έτσι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.Ανέφερε ότι καταγράφονται 1909 κρούσματα τη μέρα σχεδόν διπλάσια από πριν από δύο εβδομάδες και ότι έχει αυξηθεί στο 4% ο δείκτης θετικότητας. Επίσης, έκανε γνωστό ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά υπήρξε μείωση στα κρούσματα στους άνω των 75 ετών.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.

Υπεραμύνθηκε των μέτρων που λαμβάνονται κατά της διασποράς του κορωνοϊού λέγοντας ότι έχουν στόχο την μείωση της κινητικότητας και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο.

Σήμερα είπε, το βλέμμα είναι στραμμένο στο ΕΣΥ. Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι περπατώντας σε εξωτερικό χώρο επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο όμως είναι διαφορετικό να κάθονται 5-10 άτομα γύρω από ένα παγκάκι και να βγάζουν τη μάσκα για να πιουν καφέ ή να καπνίσουν.

Έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και καθώς συχνά κολλάμε από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. “Ήμουν και παραμένων αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρουμε” κατέληξε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top