Παπαστεργίου: Κίνδυνος για διασπορά με τους εμβολιασμούς στα Κέντρα Υγείας

Παπαστεργίου: Κίνδυνος για διασπορά με τους εμβολιασμούς στα Κέντρα Υγείας

Τους προβληματισμούς του εξέφρασε ο ακτινολόγος, Επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και επικεφαλής της παράταξης της ΠΚΜ, «Πράξεις για τη Μακεδονία», κ. Χρήστος Παπαστεργίου στο GRTimes.gr μετά την επίσκεψή του στα Κέντρα Υγείας του Δήμου Δέλτα. Οι ανησυχίες του έγκεινται στο ότι σε περίπτωση που συστεγαστούν κέντρα υγείας και κέντρα εμβολιασμού, ενδεχομένως να υπάρξει διασπορά.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Προβληματισμένος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα κέντρα υγείας του Δήμου Δέλτα και συγκεκριμένα των Διαβατών και της Χαλάστρας, ο Χρήστος Παπαστεργίου. Ο ίδιος αναφέρει στο GRTimes.gr, ότι τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας έχουν ήδη κάνει μία αρχή όσον αφορά στην οργάνωση για τον εμβολιασμό, αφού έχουν ήδη προμηθευτεί με ψυγεία και έχουν ήδη ορίσει το χώρο εμβολιασμού μέσα στο κτήριο.

“Να μην είναι στον ίδιο χώρο οι εμβολιαζόμενοι και τα άλλα περιστατικά”

Ωστόσο, τονίζει, ότι επειδή ο κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τα ραντεβού, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί συνωστισμός στο χώρο αναμονής, ο οποίος κατά τον ίδιο δεν θα πρέπει να είναι κοινός για τα περιστατικά προς εξέταση και τους πολίτες που πρόκειται να εμβολιαστούν.

«Ο κόσμος υπάρχει πιθανότητα να φτάνει στο κέντρο υγείας νωρίτερα γιατί έτσι νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Μπορεί να έχουν ραντεβού στις 10 και να πηγαίνουν από τις 8 όπως το κάνουν συνήθως, ή να πηγαίνουν νωρίτερα για να κάνουν παρέα σε έναν φίλο. Αυτά δεν πρέπει να γίνουν και πρέπει να τα προλάβουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος που πάει να εμβολιαστεί δε θα είναι θωρακισμένος. Αν υπάρχει κοινός χώρος αναμονής και συνωστισμός με τα υπόλοιπα περιστατικά, μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου.

Ακόμη, τον προβληματίζει το γεγονός ότι ο γιατρός που θα εφημερεύει από το μεσημέρι και μετά θα έχει διπλό ρόλο: τόσο την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, όσο και την επίβλεψη του εμβολιασμού.

«Τι θα πρωτοκάνει ένας γιατρός; Θα αφήσει τον εμβολιασμό όταν προκύψει έκτακτο, ή θα ασχοληθεί με τον εμβολιασμό αφήνοντας το έκτακτο; Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό προσωπικό που θα ασχολείται με τα εμβόλια», προτείνει ο ίδιος.

“Να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα τα κλειστά γυμναστήρια και η ΔΕΘ”

Η δική του πρόταση είναι να δημιουργηθούν ξεχωριστοί χώροι για τον εμβολιασμό, προτείνοντας να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα σε κλειστά γυμναστήρια, η λόγου χάριν στη ΔΕΘ, μιας και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Τονίζει, ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη και εξεζητημένη υποδομή για να στηθεί ένα εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο είναι να εξασφαλισθεί ένας μεγάλος χώρος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών.

«Είναι σημαντικό να γίνει και μία άσκηση προσομοίωσης πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός για να εντοπίσουμε προβλήματα», προσθέτει.

“Αν εμβολιαστεί ο Μητροπολίτης, θα εμβολιαστούν και οι πιστοί”

Ο κ. Παπαστεργίου, εντοπίζει ένα πρόβλημα και στην ενημέρωση του κόσμου. Υποστηρίζει ότι πρέπει να εμπλακεί και η τοπική αυτοδιοίκηση και να εξεταστεί ποιοι χρειάζεται να πειστούν από κάποιο γιατρό ή κάποιο κοινωνικό λειτουργό. Ερωτηθείς για το πως προτείνει να πειστεί ο επιφυλακτικός πληθυσμός αναφέρει:

«Μία έξυπνη, οργανωμένη διαφημιστική εκστρατεία, με επιστημονική τεκμηρίωση θα βοηθούσε. Ας μην ξεχνάμε όμως τη δύναμη του παραδείγματος. Αν λόγου χάριν εμβολιαστεί ο μητροπολίτης, δε θα κάνουν και οι πιστοί το ίδιο;», διερωτάται.

Η κατάσταση στα Διαβατά και τη Χαλάστρα

Η αυτοψία του κ. Παπαστεργίου έδειξε ότι το ποσοστό των θετικών δείχνει μία καθοδική πορεία. Όμως, έχουν μειωθεί και τα τεστ που γίνονται.

«Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία σειρά, αλλά έχουν όλοι μία ανησυχία για το τι θα γίνει τώρα με το click away και με το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής», αναφέρει.

Ο κ. Παπαστεργίου έχει σκοπό να επισκεφθεί όλα τα κέντρα υγείας του Νομού. Επόμενοι σταθμοί, είναι ο Λαγκαδάς, ο Σοχός, η Μηχανιώνα, η Θέρμη και τα Κουφάλια.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του Χρήστου Παπαστεργίου μετά την αυτοψία του στα Διαβατά και τη Χαλάστρα:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top