Παπαζάχος για σεισμούς στην Τουρκία: Μέσα σε 24 ώρες έχει γίνει “κοσμογονία”

Παπαζάχος για σεισμούς στην Τουρκία: Μέσα σε 24 ώρες έχει γίνει “κοσμογονία”

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Είναι εξαιρετικά νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τους σεισμούς στην Τουρκία επισημαίνει στο GRTimes ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος – «Άνευ ιδιαίτερης σημασίας ο σημερινός σεισμός στη Χαλκιδική».

Ως “κοσμογονία” χαρακτήρισε τα όσα έγιναν και γίνονται με τις ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος με δηλώσεις του στο GRTimes.gr ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

«Μέσα σε 24 ώρες έχει γίνει “κοσμογονία”. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν πάρα πολλοί μετασεισμοί που θα είναι 6άρια, 6,5άρια, ενώ μπορεί να έχουμε και σε άλλα κομμάτια του ρήγματος. Ούτε καν ξέρουμε αν έχει ολοκληρωθεί η ακολουθία στην περιοχή. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι πολύ, πολύ, πολύ νωρίς για έναν τέτοιο σεισμό, ο οποίος προκαλεί προκατακλυσμιαίες αλλαγές στο πεδίο τάσεως στην κοντινή περιοχή, όπως φάνηκε ήδη από τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έφερε στο γειτονικό τεκτονικό ρήγμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Ο γνωστός σεισμολόγος επισήμανε πως τέτοια σεισμικά γεγονότα μπορεί να είναι συνηθισμένα για την περιοχή, αλλά σε εμάς στον Ελληνικό χώρο που είμαστε συνηθισμένοι σε σεισμούς μεγέθους 6 και 6.5 ρίχτερ, φαίνονται πρωτοφανή.

Ο ίδιος, διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επίδραση από τους σεισμούς της Τουρκίας σε ρήγματα του Ελληνικού χώρου. «Είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα και δεν υπάρχει κανένας πρακτικός τρόπος, ακόμα και αν μπορούσαμε να υπολογίσουμε κάτι, να ερμηνεύσουμε και να αποφασίσουμε, τι και που, κάποιο ρήγμα που είναι ώριμο θα κάνει πιο νωρίς κάποιον σεισμό, που θα έκανε ούτως ή άλλως… Δεν έχει και καμία πρακτική αξία για τους Έλληνες πολίτες» τόνισε.

Τραγικά δύσκολο λόγω των μετασεισμών το έργο των σωστικών συνεργείων

Ο κ. Παπαζάχος εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως το έργο των σωστικών συνεργείων είναι τραγικά δύσκολο, δεδομένου ότι γίνονται διαρκώς ισχυροί μετασεισμοί. «Είναι τραγικά δύσκολο για τα σωστικά συνεργεία. Φανταστείτε να σκάβετε και να είστε μέσα στα ερείπια και να γίνονται σεισμοί εκείνη την ώρα. Είναι κάτι το απίστευτο. Πολύ δύσκολα το συλλαμβάνει το ανθρώπινο μυαλό. Δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο των σωστικών συνεργείων» είπε.

Αναφορικά τέλος με τις τεράστιες καταστροφές, τις απέδωσε στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι πολύ πίσω σε σχέση με το επίπεδο των κατασκευών. «Το πρόβλημα δεν είναι ο αντισεισμικός κανονισμός, αλλά η εφαρμογή του και το αν τα κτίρια χτίζονται με βάση τον υφιστάμενο αντισεισμικό κανονισμό. Το ότι έχουμε δηλαδή σίγουρα κτίρια που δεν χτίζονται με βάση τους κανονισμούς και προφανώς έχουμε σοβαρές επιπτώσεις» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τον σεισμό 4,4 ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χαλκιδική, ο σεισμολόγος του ΑΠΘ σχολίασε πως πρόκειται για έναν μικρό σεισμό άνευ ιδιαίτερης σημασίας, από αυτούς που συμβαίνουν συχνά στον Ελληνικό χώρο.

Απέκλεισε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους σεισμούς στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική-Έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top