Πάρος: «Καμπανάκι» και ανησυχία στο νησί από το μίνι lockdown στη Μύκονο

Πάρος: «Καμπανάκι» και ανησυχία στο νησί από το μίνι lockdown στη Μύκονο

Τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα στη γειτονική Μύκονο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού έχουν τρομοκρατήσει τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Πάρο, η οποία, λόγω έξαρσης κρουσμάτων, βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, μαζί με άλλα τρία νησιά. «Έχουμε ζητήσει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση στο υπάρχον αστυνομικό τμήμα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς επισημαίνοντας ότι τυχόν μίνι lockdown μοντέλο Μυκόνου θα είναι καταστροφικό για το νησί, εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η ‘πορτοκαλί’ Πάρος, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τηνκόκκινη’ Μύκονο, τρέμει στην ιδέα να της εφαρμοστούν έκτατα περιοριστικά μέτρα, λόγω έξαρσης κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και της ταχύτητας που μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα στον πληθυσμό.

Η επισκεψιμότητα αυτήν την περίοδο στο νησί είναι ιδιαίτερα ψηλή, η οποία φτάνει το 90%, με τουρίστες κυρίως Έλληνες αλλά και Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Ελβετούς κτλ. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες τουρίστες είναι νεαρής ηλικίας, μη εμβολιασμένοι, οι οποίο βρίσκονται στο νησί για διακοπές απολαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την έντονη διασκέδαση.

«Πρόκειται για ανεμβολίαστα παιδιά νεαρής ηλικίας, από εκεί έρχονται τα θετικά συμπτώματα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς εξηγώντας ότι ο ντόπιος πληθυσμός της Πάρου είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 70% – από τους 14.000 μόνιμους κατοίκους, οι 11.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι- ενώ αντίστοιχα και στη γειτονική Αντίπαρο είναι εμβολιασμένο το 90% του μόνιμου πληθυσμού.

Τρομοκρατημένοι οι επιχειρηματίες

Η έξαρση των θετικών κρουσμάτων στο νησί το τελευταίο διάστημα (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 150 θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ τις τρεις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 34, 30 και 20 νέα κρούσματα αντίστοιχα) βάζει την Πάρο – μαζί με την Ίο, τη Σαντορίνη, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ρέθυμνο- στο μικροσκόπιο με την Κυβέρνηση να εξετάζει περιοριστικά μέτρα «μοντέλο Μυκόνου».

«Θα είναι καταστροφικό για τους επαγγελματίες του νησιού, εν μέσω υψηλής περιόδου, οι οποίοι προέρχονται από μια δύσκολη προηγούμενη σεζόν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Μπιζάς λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό έχουν τρομοκρατηθεί με τα αυστηρά οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μύκονο, με απαγόρευση κυκλοφορίας 01.00 – 06.00 και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή έχει ζητήσει ενίσχυση στην αστυνομική δύναμη του υπάρχοντος τμήματος και έχουν προστεθεί 7 επιπλέον άτομα για περαιτέρω ελέγχους στην τήρηση των μέτρων προστασίας και των πρωτοκόλλων υγιεινής.

«Με πιστή εφαρμογή των μέτρων, ελπίζουμε να μην μπει το νησί στο ‘κόκκινο’» επισημαίνει ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να υπάρχει πλήρης έλεγχος ώστε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα.

Ξενοδόχοι – Έχουμε ανάγκη τη σεζόν

Την ανησυχία τους για τυχόν επιβολή οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στην Πάρο εκφράζουν οι ξενοδόχοι του δημοφιλούς νησιού, που αυτήν την περίοδο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 80%.

«Μιλάμε για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις’ προβάλλεται μια εικόνα ασυδοσίας για το νησί που μας αδικεί» αναφέρει με προβληματισμό στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή.

Όπως η ίδια εξηγεί, το νησί, εκτός από τη νεολαία που το προτιμάει για την έντονη διασκέδαση, και είναι άτομα, που λόγω ηλικίας παραμένουν μη εμβολιασμένα, το επιλέγουν και οικογένειες που επιθυμούν να περάσουν ήμερα τις διακοπές τους.

«Καταβάλλουμε όλοι μας ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» αναφέρει η κα. Αμπατζή, εξηγώντας ότι θα είναι άδικο σε περίπτωση εφαρμογής του μίνι lockdown «μοντέλο Μυκόνου» να είναι οριζόντια τα μέτρα σ’ όλο το νησί. «Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, τέτοιες καταστάσεις» και προσθέτει «είναι κρίμα να οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις, έχουμε ανάγκη τη σεζόν».

Ανησυχία από τους μελλοντικούς επισκέπτες

Όπως εξηγεί η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου κα. Αμπατζή στο GRTimes.gr, υπάρχει κάποια ανησυχία από μελλοντικούς επισκέπτες στο νησί, οι οποίοι τηλεφωνούν για να ενημερωθούν τι ακριβώς συμβαίνει και για το εάν θα μπορούν να προχωρήσουν σε τυχόν ακυρώσεις.

Μέχρι στιγμής, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η ανησυχία προέρχεται από Έλληνες πελάτες των ξενοδοχείων, ωστόσο, εάν οι εικόνες ταξιδέψουν και στο εξωτερικό, «τότε, σίγουρα, θα υπάρχουν τηλεφωνήματα και από εκεί» αναφέρει η κα. Αμπατζή.

Rapid test καθημερινά στη Νάουσα

Σ’ ότι αφορά τα rapid τεστ, καθημερινά στην πλατεία της Νάουσας 09.00 – 16.00, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί rapid τεστ στους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα, στο Κέντρο Υγείας στην Παροικιά, πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί ενώ για τη διενέργεια των PCR τεστ αλλά και των rapid τεστ συνδράμουν και τα 4-5 ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί.

Τις τελευταίες ημέρες, με την εφαρμογή των υποχρεωτικών τεστ στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό, έχουν δημιουργηθεί δυο ουρές για τη διενέργεια rapid τεστ – μια για τους εργαζόμενους και μια για τους υπόλοιπους πολίτες.

Και δεύτερο ξενοδοχείο καραντίνας

Μετά την ταλαιπωρία που υπέστησαν πρόσφατα έξι 18χρονοι στην Πάρο, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό και δεν μπορούσαν να βρουν κατάλυμα να απομονωθούν, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της Πάρου, προχώρησε στην εξεύρεση δεύτερου ξενοδοχείου αναφοράς που θα φιλοξενεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έτσι, μόλις χθες (Τρίτη 20 Ιουλίου), υπεγράφη η σχετική σύμβαση για ξενοδοχειακή μονάδα 130 δωματίων που θα χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο καραντίνας. Η νέα μονάδα βρίσκεται στη Νάουσα ενώ το πρώτο ξενοδοχείο αναφοράς, μόλις 20 δωματίων, το οποίο είναι πλήρες βρίσκεται στην Παροικιά.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα (Τετάρτη 21 Ιουλίου) συνεδριάζει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης για τον κορωνοϊό μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα: «Πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο μέχρι τώρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και το συντονισμό των επόμενων δράσεων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ