Παρουσία Γ. Γεωργαντά η τελετή αποφοίτησης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παρουσία Γ. Γεωργαντά η τελετή αποφοίτησης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Παρουσία του  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η συγκινητική τελετή αποφοίτησης των μαθητών του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ για το 2022, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Με πολλά χαμόγελα, άφθονα χειροκροτήματα, επευφημίες και ευχές για μια καλή σταδιοδρομία, συνοδεύτηκε η τελετή αποφοίτησης για το 2022, των μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ήταν η πρώτη εκδήλωση αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην πλατεία «Ιωάννης Μοσκαχλαϊδής», μπροστά από το επιβλητικό Princeton Hall, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να μην κρύβουν τη χαρά τους για το γεγονός.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος  Γεωργαντάς, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και φυσικά, γονείς και φίλοι των μαθητών που αποφοίτησαν.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρόσκληση να παραβρίσκεται στην τελετή αποφοίτησης, δήλωσε  ο Γιώργος Γεωργαντάς, με την παρουσία του εκεί όπως είπε, να «μαρτυρά τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με εξειδικευμένες γνώσεις. Γνώσεις  που σήμερα απουσιάζουν και καθιστούν, δυστυχώς, τη χώρα μας ουραγό στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη».

Ο υπουργός ανέφερε προς τους μαθητές ότι ξεκινούν σήμερα την πορεία τους σε μια δύσκολη εποχή, αλλά έχουν εφόδια που άλλοι συνομήλικοι τους δεν έχουν, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι έλαβαν αυτά τα εφόδια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τους τοποθετεί σε ακόμη πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων, στην προσπάθεια για να επιτύχουν στη ζωή τους.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ότι αποτελεί επιλογή της: Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία δημόσιων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση θησαυρών της Ελληνικής γης. «Και κυρίως αποτελεί βασική μας επιλογή, η μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών αγροτικών συλλογικών σχημάτων» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε δε στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και την ψηφιακή τεχνολογία που εντάσσονται πλέον στο γνωστικό αντικείμενο της σχολής, προσφέροντας στους αποφοίτους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, λέγοντας ακόμη πως η ψηφιακή τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, να μειώσει το κόστος παραγωγής και να κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

«Φεύγοντας από εδώ γεμάτοι εφόδια για τη νέα  σας ζωή, δεν πρέπει να ξεχνάτε τους δασκάλους  σας που σας μετέφεραν τις γνώσεις για τις οποίες σήμερα θα τιμηθείτε στην τελετή αποφοίτησής και τον τόπο που σας γέννησε και σας καλεί να τον υπηρετήσετε με τις γνώσεις που εδώ αποκτήσατε» κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς, ευχόμενος καλή σταδιοδρομία σε όλους τους μαθητές.

«Μέσα από το έδαφος, τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν την ψυχή τους»

Περήφανος για τα παιδιά που τελείωσαν το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο, περήφανος για τους γονείς που τα στηρίζουν και περήφανος για τους καθηγητές που προετοιμάζουν σωστά τη νέα γενιά επιστημόνων και αγροτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Dr. Jeff Lansdale, στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε.

Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα από άλλες γεωργικές χώρες, όπως είπε, είναι η ποιότητα στα γεωργικά προϊόντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύγκριση τομάτας από άλλες χώρες, με αυτήν που παράγεται στην Ελλάδα και η οποία όπως τόνισε, δεν συγκρίνεται στη γεύση, σε καμία περίπτωση.

«Αυτό που ξεχωρίζει την Αμερικανική Γεωργική Σχολή από άλλα σχολεία, είναι η σχέση με τη γη και η επαφή με τη φύση. Εδώ στη σχολή, εδώ και λίγο καιρό μιλάμε για  το έδαφος και την ψυχή. Πως το αγρόκτημα ενισχύει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και πως τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το έδαφος να καλλιεργούν την ψυχή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε δε και για την επίσκεψη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη στη σχολή το 1991 και ο οποίος είπε τότε προς τους μαθητές: «Η μεγαλύτερη δυστυχία του ανθρώπου προέρχεται από το τσιμέντο. Όταν δηλαδή κανείς δεν πατάει πάνω στο χώμα και πατάει πάνω στο τσιμέντο. Καλλιεργώντας τη γη μαθαίνετε να εκτιμάτε την αρμονία της φύσης. Πιθανόν να έχετε τη δύναμη και τον τρόπο να μας οδηγήσετε έξω από το τσιμέντο, σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον».

Έτσι λοιπόν, ο κ. Lansdale είπε προς τους μαθητές πως τα τελευταία χρόνια είχαν την τύχη να ζήσουν σε ένα μαγικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, μακριά από το τσιμέντο, ευχόμενος, φεύγοντας από το σχολείο, να πάρουν μαζί τους όσα τους έμαθε η φύση.

Απευθυνόμενος και πάλι προς τους μαθητές, τους ζήτησε στη ζωή τους να κάνουν τις  σωστές ερωτήσεις και να μη δίνουν πρώτα σημασία στις αναμενόμενες απαντήσεις. «Τις απαντήσεις τις  έχουμε, αλλά και πάλι έχουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οι απαντήσεις που έχουμε έως  τώρα, δεν έχουν βοηθήσει με σοβαρά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η αειφορία, η  φτώχεια και η πείνα. Για αυτό πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστές ερωτήσεις» υπογράμμισε ο κ. Lansdale, λέγοντας τέλος, πως ο στόχος της σχολής είναι να αλλάξει την πορεία των νέων ανθρώπων μέσα από την εκπαίδευση, να αλλάξει τη ζωή τους με σωστή καθοδήγηση.

Την παρουσίαση του Γενικού Λυκείου και την απονομή βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν έκανε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου, Πάρης Πετράς. «Στο σχολείο μας δίνουμε έμφαση στην πολύπλευρη
εκπαίδευση. Πάντα δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις με αντικείμενα επιστημονικά, πολιτιστικά, αθλητικά, προγράμματα που δίνουν γνώσεις και εμπειρίες σε σχέση με την αγορά και τις επιχειρήσεις αλλά και επαφή με τον αγροδιατροφικό τομέα που αποτελεί την παράδοση της παρεχόμενης από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή εκπαίδευσης», είπε.

Ακολούθησε αντίστοιχη παρουσίαση του Επαγγελματικού Λυκείου και απονομή βραβείων από τον διευθυντή, Απόστολο Βουρκούδη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια βιώσατε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ωστόσο, δεν ήσασταν μόνοι. Όλη η κοινότητα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής βίωσε αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις υπεύθυνα, με σύνεση, με αλληλεγγύη και αμοιβαία στήριξη. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε νέα εργαλεία και θετικές
εμπειρίες».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ Γιώργος Χίγκας, γενικός Διευθυντής της Γ.Χίγκας Α.Β.Ε.Ε, ο οποίος είχε αποφοιτήσει πριν ακριβώς 20 χρόνια, από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Απέδωσε μεγάλη σημασία στα εφόδια που πήρε ο ίδιος από το εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο κατά τον ίδιο, παρέχει ήθος,  παρέχει κοινωνικότητα και μαθαίνει να θέτεις στόχους και να έχεις φιλοδοξίες.  «Θυμάμαι όλα αυτά τα ερεθίσματα που απέκτησα κατά την φοίτηση μου εδώ, τα οποία με βοήθησαν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, να εξελιχθώ ως επιστήμονας, ως επιχειρηματίας, αλλά και ως άνθρωπος» σημείωσε.

Στη συνέχεια ανέφερε τα τρία βήματα που κατά τη γνώμη του θα βοηθήσουν τους απόφοιτους να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Το πρώτο, να θέτουν στόχο, να ορίσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν, είτε πρόκειται για βραχυπρόθεσμο, είτε για μακροπρόθεσμο στόχο, είτε προσωπικό, είτε επαγγελματικό. Το δεύτερο βήμα, είναι να οργανώσουν και να ετοιμάσουν ένα σχέδιο, για το πως θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο, με ποια δεδομένα και με τι χρονοδιάγραμμα. Το τρίτο βήμα τέλος, είναι  να δράσουν, να κάνουν πράξη αυτά που ορίστηκαν και σχεδιάστηκαν στα δύο πρώτα βήματα και να μην μείνουν στη θεωρία.

«Το μυστικό είναι απλό. Δουλέψτε, δουλέψτε δυνατά, με πάθος, έτσι όπως μας έμαθαν εδώ στη σχολή, να δουλεύουμε με ήθος και να δουλεύουμε  οργανωμένα και συγκεντρωμένα. Και η επιτυχία είναι δεδομένη» δήλωσε ο κ. Χίγκας.

Δείτε παρακάτω και άλλες φωτογραφίες από την τελετή αποφοίτησης:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top