Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Μαυρικάκη «Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Μαυρικάκη «Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το βιβλίο της συγγραφέως, Μαρία Μαυρικάκη με τίτλο «Εξαρτάται, μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση» από τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη (24/11) στο βιβλιοπωλείο «Κωνσταντινίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Έλενα Μητσάλη

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρία Σαμολαδά με ομιλητές τη Δρα. Γιάννα Παναγοπούλου (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω) και την Παυλίνα Χαρέλα (ηθοποιός, σκηνοθέτις).

«Ουσιαστικά, οι εξαρτήσεις έχουν πολλά πρόσωπα, αλλά μας καταλαμβάνουν με έναν κοινό τρόπο. Δηλαδή στην αρχή ακόμη και οι πιο ανώδυνοι από αυτές προκαλεί ευχαρίστηση, ευεξία, χαλάρωση.

Είμαστε εκπαιδευμένοι όταν αγχωνόμαστε να πίνουμε ένα ποτήρι για να χαλαρώσουμε, αυτό είναι η αρχή. Ωστόσο, δε σημαίνει αυτό ότι όποιος το κάνει είναι εξαρτημένος. Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που κάθε φορά που θες να νιώσεις ακριβώς αυτή τη χαλάρωση, χρειάζεσαι και μεγαλύτερη ποσότητα», τόνισε η συγγραφέας, Μαρία Μαυρικάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, η συντονίστρια και δημοσιογράφος, Μαρία Σαμολαδά πρόσθεσε:

«Έχουμε χαρακτηρίσει πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις ενώ η εξάρτηση ως ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις, ούτε στα κοινωνικά στρώματα ούτε στα οικονομικά. Από την άλλη, υπάρχει η αντιστροφή ανάγνωση: Βλέπουμε κάποιον σαν μίασμα, με αφορμή την κάθαρση, επειδή κάπως έτσι είναι η κατάσταση όταν υπάρχει ένας βαριά εξαρτημένος στο σπίτι».

Να σημειωθεί ότι από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί και το βιβλίο που έγραψε η Μαρία Μαυράκη σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη, «Εξήντα χρόνια τρύγος» (2020), ο οποίος ήταν παρόν στην παρουσίαση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Δεν ήμασταν παιδιά εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα, γόνοι διαλυμένης οικογένειας, ούτε τίποτα πλουσιόπαιδα, που από την ευμάρεια οδηγούνται στην πλήξη και στους πειραματισμούς με τα διάφορα. Κοντολογίς, δεν ανταποκρινόμασταν σε κανένα από τα στερεότυπα που περιγράφονται ως οικογενειακό περιβάλλον των εξαρτημένων.

Συνηθισμένοι άνθρωποι οι γονείς μας, τα παιδικά μας χρόνια χορτάτα από παιχνίδι στους χωματόδρομους της γειτονιάς. Στα εμβληματικά 60s εσύ, εγώ στα 70s, της μεταπολίτευσης καημένη γενιά. Αργότερα κατάλαβα πως αυτό που σου (μας) συνέβη μπορεί να συμβεί στον καθένα».

Τι σημαίνει να έχεις στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες; Επτά διαφορετικές φωνές απαντούν, περιγράφοντας τα συναισθήματα που προκαλεί στους γύρω του ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος, ο σύντροφος, ο εραστής που εξαρτάται. Ηχεί όμως και η δική του φωνή.

Μια αφήγηση για το ακόρεστο του ελλείμματος, τις προσπάθειες θεραπείας και τις υποτροπές, τη μελαγχολία, τις ενοχές και τη συγχώρεση, μια ιστορία συνεξάρτησης, που αποτυπώνει γυμνή την αλήθεια της κάθε πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top