«Πάρτι» κάνουν τα τρωκτικά στη Θεσσαλονίκη

«Πάρτι» κάνουν τα τρωκτικά στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Έξαρση παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στην εμφάνιση τρωκτικών στη Θεσσαλονίκη, με πολίτες να καταγγέλλουν στο GrTimes πως έχουν βρει αρουραίους ακόμη και στο εσωτερικό διαμερισμάτων σε δεύτερο όροφο πολυκατοικίας.

Πριν από λίγες μέρες, το Grtimes, παρουσίασε ρεπορτάζ με ποντίκια που εμφανίστηκαν στην οδό Λαγκαδά, μέρα μεσημέρι, με πολλά από αυτά να πέφτουν «θύματα» των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Μια σύντομη έρευνα σε φαρμακεία γειτονιών, όπου πωλούνται ποντικοφάρμακα, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως το πρόβλημα έγινε πιο έντονο, δημιουργώντας ανησυχία στον κόσμο.

Φαρμακοποιός στην οδό Παπάφη, εξηγεί πως στα δύο χρόνια που είναι ανοιχτό το κατάστημα της, δεν είχε πουλήσει ούτε ένα ποντικοφάρμακο, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που έδωσε 2, δεχόμενη επίσης ερωτήσεις από άλλους πελάτες, για τον τρόπο εξόντωσης των τρωκτικών.

Στην οδό Κλεάνθους, ιδιοκτήτης καταστήματος με σιδηρικά, αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις ποντικοπαγίδων, αλλά και υλικών που σχετίζονται με την προστασία από ποντίκια.

Πάρκα, πλατείες, σημεία με έργα, εγκαταλελειμμένα κτίρια, παιδικές χαρές. Υπάρχουν πολλές εστίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό, το δεδομένο όμως είναι ένα. Τα τρωκτικά υπάρχουν όπου υπάρχει τροφή και πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικούς ρυθμούς εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος ο πληθυσμός τους.

Με την κρίση, μειώθηκαν οι μυοκτονίες

“Το πρόβλημα υπάρχει παντού. Σε όλη την πόλη. Ακόμη και στην Καλαμαριά”, επισημαίνει μιλώντας στο GrTimes.gr, o Βαγγέλης Σιώμος, ο επαγγελματίας με ειδίκευση στις μυοκτονίες και τις εντομοκτονίες. Όπως λέει, σε κάποιο βαθμό είναι εποχιακό το φαινόμενο, καθώς το διάστημα που αλλάζει σταδιακά η θερμοκρασία και το Φθινόπωρο προς Χειμώνα, αλλά και την Άνοιξη, παρατηρείται η μεγαλύτερη εμφάνιση των τρωκτικών. «Αυτές τις μέρες, προφανώς, ψάχνουν για κατάλυμα, ένα μέρος για να βγάλουν το χειμώνα και είναι ιδιαίτερα κινητικά» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι μυοκτονίες που γίνονται από ειδικά συνεργεία και οι οποίες κρατούσαν σε ανεκτά επίπεδα τους πληθυσμούς των τρωκτικών, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για αυτόν τον σκοπό. «Αυτά γεννούν ούτως ή άλλως, 6-8 ποντικάκια κάθε δύο μήνες, με αποτέλεσμα μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα να μπορούν να πολλαπλασιάζονται εύκολα» λέει, προσθέτοντας ότι μεγάλο ρόλο παίζουν και τα απορρίμματα που βρίσκονται εκτεθειμένα σε μια περιοχή, στα οποία τα τρωκτικά βρίσκουν άφθονη τροφή.

Επισημαίνει ακόμη, πως οι δημόσιες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να κάνουν πιο μαζικές και δραστικές ενέργειες, αρκούνται στα «υποτυπώδη», χωρίς να κάνουν ουσιαστικές δράσεις.

Οι δε μυοκτονίες, σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση και ο τρόπος που γίνονται και το χρονικό διάστημα που απαιτείται, ποικίλει ανάλογα με τον χώρο που βρίσκονται τα τρωκτικά. «Μιλάμε για θηλαστικά τα οποία έχουν κάποια νοημοσύνη και δεν είναι όπως τα έντομα που απλά ψεκάζουμε και έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Στα τρωκτικά μπορεί να έχεις πολύ γρήγορο αποτέλεσμα, μπορεί όμως να ταλαιπωρείσαι και για κάποιες μέρες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τρόποι καταπολέμησης των τρωκτικών

Στην αγορά, κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα που αντιμετωπίζουν και με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα των τρωκτικών.

Στα φαρμακεία οι πολίτες μπορούν να βρουν σκευάσματα με δηλητήριο για τα ποντίκια, σε μορφές «κύβων», σπόρων εμποτισμένων με φάρμακο, «λουκουμιών» κ.α. Κάθε σκεύασμα εγγυάται «ελκυστικότητα» και αποτέλεσμα με μόνο ένα γεύμα για το τρωκτικό, ωστόσο θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως πρόκειται για πολύ επικίνδυνες δηλητηριώδεις ουσίες που πρέπει να μένουν μακριά από παιδιά, κατοικίδια και άλλα οικόσιτα ζώα ή πτηνά.

Σε καταστήματα με είδη σιδηρικών, μπορεί ο κόσμος να προμηθευτεί εργαλεία, όπως ποντικοπαγίδες, κόλλες και άλλα σχετικά είδη.

Τα εξειδικευμένα συνεργεία που κάνουν μυοκτονίες τέλος, μπορούν να επέμβουν σε σπίτια με έντονο πρόβλημα ή σε επιχειρήσεις και συνήθως χρησιμοποιούν ειδικούς δολωματικούς σταθμούς ( πλαστικό κουτί που ανοίγει με ειδικό κλειδί και φέρει τρωκτικοκτόνο σκεύασμα).

Τέτοιοι σταθμοί χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση των τρωκτικών, αλλά και για να προλάβουμε πιθανή είσοδο τους στο εσωτερικό κτιρίων. Ένα γεύμα αρκεί για να επέλθει ο θάνατος μετά από μερικές μέρες (συνήθως 3-7). Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται κολλητικές επιφάνειες ακόμα και σταθμοί σύλληψης, κάτι παρόμοιο με τις κλασικές φάκες.

Συμβουλές για… λιγότερα ποντίκια

Όπως λέει ο ειδικός στις μυοκτονίες γεωπόνος, ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί μερικές χρήσιμες συμβουλές, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να βρει κάποιο τρωκτικό στο σπίτι του.

Ειδικότερα:

  • Εάν υπάρχουν δέντρα που ακουμπάνε σε οικοδομές, σωλήνες φυσικού αερίου και λούκια, ή αν είναι σαγρέ ο τοίχος μιας πολυκατοικίας, τα τρωκτικά μπορούν να σκαρφαλώνουν και να αποκτούν πρόσβαση σε διαμερίσματα ορόφων. Για αυτό κάνουμε όποιες παρεμβάσεις μπορούμε για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Πχ κλαδεύουμε τα δέντρα που φτάνουν έως το μπαλκόνι, προσέχουμε τα αναρριχώμενα φυτά, προνοούμε για το βάψιμο κτλ.
  • Από τις λεκάνες τουαλέτας, μέσα από το αποχετευτικό σύστημα, μπορούν επίσης να μπουν μέσα σε ένα διαμέρισμα, κυρίως σε ισόγεια ή σε χαμηλούς ορόφους και συνήθως αν τα σπίτια μένουν κλειστά για κάποιο διάστημα. Για αυτό καλό είναι να κλείνουμε τα καπάκια όταν λείπουμε για αρκετές μέρες, να προσέχουμε τα καπάκια από τα σιφώνια κτλ.
  • Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το θέμα των σκουπιδιών. Να μη μένουν στα μπαλκόνια εκτεθειμένα σκουπίδια, οι μυρωδιές των οποίων θα μπορούσαν να προσελκύσουν τρωκτικά.
  • Όσοι κατοικούν σε ισόγειο ή πρώτο όροφο ειδικά, δεν πρέπει να αφήνουν ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, ειδικά τις περιόδους που η κινητικότητα των τρωκτικών είναι αυξημένη.
  • Οι ανοιχτοί ή κοινόχρηστοι χώροι σπιτιών και πολυκατοικιών, πρέπει να είναι τακτοποιημένοι σωστά, καθώς π.χ τα ξύλα που αγοράζουν πολλοί για τον χειμώνα, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικές φωλιές.
  • Οι κάδοι απορριμμάτων στις γειτονιές πρέπει να πλένονται από τους δήμους και να αδειάζονται τακτικά, ενώ οι δημότες δεν πρέπει να αφήνουν σκουπίδια από έξω και πρέπει να κλείνουν τα καπάκια τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top