Πάσχα–Εκδρομές: Από 10% έως 80% οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς

Πάσχα–Εκδρομές: Από 10% έως 80% οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς

Έξι μόλις ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, και το ενδιαφέρον το κόσμου να ταξιδέψει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας είναι έντονο. Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι συγκαταλέγονται στους τοπ προορισμούς ζήτησης και από Ελλάδα η Κέρκυρα, η Ρόδος στα οργανωμένα, η Ύδρα, το Πήλιο, τα Ζαγοροχώρια στα μεμονωμένα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η ανθρωπιστική κρίση, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και προϊόντα σε συνάρτηση με τον κορωνοϊό δημιουργούν μια ανάσχεση της διάθεσης του κόσμου για αποδράσεις και ταξίδια, ωστόσο τόσο σε επίπεδο οργανωμένων ταξιδιών όσο και μεμονωμένων υπάρχει αισιοδοξία.

«Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, έχει διάθεση, ψάχνει όμως το οικονομικότερο πακέτο και το πιο πλήρες» δηλώνουν στο GRTimes.gr τουριστικοί πράκτορες. Από την άλλη, ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις σε προϊόντα και πρώτες ύλες γονατίζουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, με τα λειτουργικά τους έξοδα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, δίχως ωστόσο να μετακυλούν στον πελάτη.

Το GRTimes.gr συνομίλησε με φορείς του τουρισμού και επιχειρηματίες σε δημοφιλή προορισμούς της Ελλάδας καθώς και με τουριστικούς πράκτορες και στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων αποτυπώνοντας το πασχαλιάτικο κλίμα.

Πήλιο – Στο 50% οι κρατήσεις

Τόσο ο Βόλος όσο και το Πήλιο αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες, και μάλιστα όλες τις εποχές του έτους, με την περιοχή να συνδυάζει άριστα το βουνό και τη θάλασσα, την πόλη και τα γραφικά πηλιορείτικα χωριά, τις σύγχρονες ανέσεις και τις παραδόσεις, την τοπική γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμα.

Οι πληρότητες μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (Τρίτη 12 Απριλίου) όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης κυμαίνονται στο 40% – 50%. «Πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά και ότι όσο περνούν οι μέρες θα έχουμε καλύτερες πληρότητες» δηλώνει ο κ. Ζαφείρης προσθέτοντας πως κορωνοϊός, οικονομικές δυσκολίες και κακή ψυχολογία οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε κρατήσεις του τελευταίου λεπτού!

«Ωστόσο, με ένα τριήμερο μέσα σε ένα μήνα, δεν λύνεται το πρόβλημα» σχολιάζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας. Οι τιμές για την πασχαλινή περίοδο κυμαίνονται από 70 έως 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Να σημειώσουμε ότι οι διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου (24 χλμ. από Βόλο) έχουν ξεκινήσει με τις πρώτεςνα φτάνουν στις 30 Μαρτίου από το Gatwick του Λονδίνου και στις 2 Απριλίου από Παρίσι. Επίσης, 1 Μαΐου ξεκινάει για πρώτη φορά απευθείας πτήση με Στουτγάρδη, 21 Μαΐου ξεκινάει η Condor σύνδεση με Μόναχο, από Ντίσελντορφ η πτήση ξεκινάει στις 21 Ιουνίου, 2 Ιουλίου μπαίνει η Βιέννη με την Austrian ενώ για δεύτερη χρονιά φέτος η Sky Express από 10 Ιουνίου θα συνδέει τη Νέα Αγχίαλο με το Ηράκλειο της Κρήτης δυο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή).

Επίσης, να αναφέρουμε και τα δρομολόγια με το τρενάκι του Πηλίου, τον «Μουντζούρη», όπου θα εκτελούνται τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 25 Απριλίου, την Παρασκευή 29 Απριλίου και τη Δευτέρα 02 Μαΐου.

Στο 50% – 60% τα Ζαγοροχώρια και δίχως… τηλέφωνα

Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες αλλά και για αρκετούς ξένους που αγαπούν τη φύση και τις εναλλακτικές  μορφές τουρισμού είναι τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο. Σαράντα έξι χωριά γραφικά με πετρόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, δροσερές πλατείες, γραφικά ταβερνάκια και καφενεία, παλιές εκκλησίες, φιλόξενους ξενώνες.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, οι κρατήσεις στα Ζαγοροχώρια κινούνται περίπου στο 50% – 60%, σίγουρα πάντως όχι στο ρυθμό που συνηθίζονταν προ κορωνοϊού εποχής. Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου και Πάπιγκου Γιάννης Τσαπάρης «οι κρατήσεις ξεκινούν από Μεγάλη Τετάρτη έως Κυριακή του Πάσχα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές – προ κορωνοϊού- που ξεκινούσαν από Μεγάλη Δευτέρα και συνεχίζονταν και την εβδομάδα μετά το Πάσχα» προσθέτοντας ότι προέρχονται από Έλληνες ενώ ενθαρρυντικό για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι η παρουσία και πάλι Ισραηλινών τουριστών.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του Ζαγορίου είναι η σοβαρή βλάβη στις τηλεπικοινωνίες (τηλέφωνα και ίντερνετ) που έχει παρουσιαστεί ήδη από τις 6 Απριλίου. Μέχρι χθες (12 Απριλίου) η βλάβη δεν είχε αποκατασταθεί και όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου και Πάπιγκου Γιάννης Τσαπάρης δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στις υπηρεσίες του Δήμου Ζαγορίου αλλά και στις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, εντοπίζεται στους Ασπράγγελους, έδρα του Δήμου Ζαγορίου, όπου δραστηριοποιούνται δέκα (10) επιχειρήσεις.

«Υπάρχει πρόβλημα, στο να κλείσει ο κόσμος δωμάτιο, να κάνει κράτηση στα εστιατόρια, να ενημερωθούν οι σελίδες των επιχειρήσεων» δηλώνει ο κ. Τσαπάρης εξηγώντας πως από την πλευρά του ΟΤΕ υπάρχει συνεργασία, ωστόσο εντοπίζεται έλλειψη σε ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η βλάβη.

Και ο επιχειρηματίας Νίκος Βρακάς που δραστηριοποιείται στους Κήπους Ζαγορίου επισημαίνει τη βλάβη στις τηλεπικοινωνίες, λέγοντας πως οι κρατήσεις στην περιοχή κινούνται στο 50% με το μέσο όρο διανυκτερεύσεων να είναι οι δυο νύκτες.

«Το τοπίο είναι θολό, ο κόσμος είναι μουδιασμένος και οι κρατήσεις αυτές είχαν γίνει προ πολεμικής σύγκρουσης και των αυξήσεων σε καύσιμα, ενέργεια κτλ.» δήλωσε ο κ. Βρακάς προσθέτοντας πως φοβούνται και τυχόν ακυρώσεις. Οι τιμές για την πασχαλινή περίοδο κυμαίνονται από 70 έως 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Σκιάθος – Δεν θα ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία

Στο δημοφιλές νησί των Σποράδων, τη Σκιάθο, η σεζόν δεν έχει ακόμη ‘ανοίξει’. Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σκιάθου Αλέκος Ευσταθίου, τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε σημαντική ροή κρατήσεων, θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία στην πόλη του νησιού» αναφέρει λέγοντας πως η πρώτη πτήση στο αεροδρόμιο Σκιάθου φτάνει στις 23 Απριλίου, Μεγάλο Σάββατο, από Γαλλία ενώ από 28/4 θα μπουν σε πιο έντονους ρυθμούς.

«Ουσιαστικά, ξεκινάμε από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου» δηλώνει ο κ. Ευσταθίου ενώ σ’ ότι αφορά τα μηνύματα που δέχεται για τη σεζόν εξηγεί πως από Ρωσία δεν επηρεάζονται, «φαίνεται, ότι θα είναι εξαιρετικά δυνατή η σεζόν, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα καταγραφεί στους επιχειρηματίες, λόγω αυξημένων λειτουργικών εξόδων» σημειώνει.

Να σημειώσουμε ότι όσοι προτιμήσουν τη Σκιάθο για τις ημέρες του Πάσχα, ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφίου στις 3 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, στα ασβεστωμένα δρομάκια της Χώρας. Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα και στη μονή Ευαγγελίστριας (5 χλμ. από τη Χώρα) όπου τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και ακολουθεί Θεία Λειτουργία. Στην Χώρα μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπίτι μουσείο του διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ύδρα – Πληρότητες στο 80%

Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα, εκεί όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, και η μετακίνηση γίνεται είτε πεζή είτε με τα συμπαθητικά γαϊδουράκια, όπως φαίνεται, όσο πλησιάζουν οι μέρες προς το Πάσχα, οι πληρότητες θα φτάσουν και στο 100%.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Μαρία Κλαδάκη, «είμαστε στο 80%, υπήρξε μια καθυστέρηση στις κρατήσεις, ωστόσο το τριήμερο – τετραήμερο το νησί θα είναι γεμάτο» προσθέτοντας πως όλες οι επιχειρήσεις και τα καταλύματα έχουν ανοίξει για τη σεζόν.

Η κα. Κλαδάκη επισημαίνει τις τεράστιες αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, την έλλειψη προσωπικού αλλά και την έλλειψη για τη διαμονή του προσωπικού ενώ σ’ ότι αφορά τις τιμές στα καταλύματα «παραμένουν καθηλωμένες εδώ και τρία χρόνια, δεν έχουν ανέβει» δηλώνει.

Ζήτηση υπάρχει και από ξένους τουρίστες, ωστόσο το 85%-90% απορροφάται από τους Έλληνες. Οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, με τη μέση τιμή σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων να είναι στα 150 – 200 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι στην Ύδρα με τις τριακόσιες εκκλησιές και τα πέντε μοναστήρια, τη Μεγάλη Παρασκευή στη συνοικία Καμίνια ξεκινάει η πομπή του Επιταφίου από την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη και μετά την περιφορά του καταλήγει μέσα στη θάλασσα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ευλογούνται τα νερά και γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν. Στην Χώρα, οι Επιτάφιοι από τις τέσσερις ενορίες (Μητρόπολη, Αγ. Δημήτριος, Αγ. Βαρβάρα, Υπαπαντή) συναντιούνται στο λιμάνι, μπροστά στο Ρολόι. Ανήμερα το Πάσχα, καίνε τον Ιούδα με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων.

Αράχωβα – Μόλις στο 10%

Μπορεί ο δημοφιλής προορισμός που στη συνείδηση του κόσμου χαρακτηρίζεται ως χειμερινός, την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να κατέγραφε πληρότητες στο 100%, ωστόσο για τις ημέρες του Πάσχα, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας η κίνηση είναι πολύ «χαλαρά» και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Αράχωβας Καλούσα Ναυπακτίτου «είμαστε στο 10% και ευελπιστούμε ότι όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα, αυτό θα αλλάξει».

Η ίδια εξηγεί πως η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό, «έχουν συνδυάσει την Αράχωβα με τον χειμερινό τουρισμό» αναφέρει προσθέτοντας πως η μη καθημερινή λειτουργία του χιονοδρομικού έχει δημιουργήσει μια αναταραχή. Σημειώνεται πως το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού θα λειτουργεί Παρασκευή 15 – Κυριακή 17 Απριλίου, Μεγάλη  Τετάρτη 20 – Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου, Παρασκευή 29/4 – Δευτέρα 2 Μαΐου, και ώρες 07.30 – 15.00. Οι τιμές στα ξενοδοχεία για την πασχαλινή περίοδο κυμαίνονται από 80 έως 250 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πάσχα στην Αράχωβα ξεχωρίζει όπου τη Λαμπρή, οι γεροντότεροι σημάνουν προσκλητήριο στους «λάκκους» της γειτονιάς, εκεί όπου ψήνουν τα αρνιά. Το πασχαλιάτικο γλέντι συνεχίζεται μέχρι να ξεκινήσει το «Πανηγυράκι» του Αγίου Γεωργίου.

Τριήμερη γιορτή που ξεκινάει ανήμερα του Πάσχα (παραμονή του Αγίου Γεωργίου προστάτη και πολιούχου της Αράχωβας), με κανονιοβολισμούς και κωδωνοκρουσίες, ακολουθεί ο «χορός των γερόντων», ο πανηγυρικός εσπερινός, η λιτάνευση της ιερής εικόνας η οποία συνοδεύεται τουλάχιστον από 1500 – 1800 Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες, ντυμένοι με φουστανέλες και σιγκούνια (τοπικές ρουμελιώτικες φορεσιές) και στη συνέχεια η μέρα ολοκληρώνεται με χορούς στις πλατείες της Αράχωβας. Το ρουμελιώτικο γλέντι, τα αγωνιστικά έθιμα, οι τοπικοί χοροί και τέλος το «Χάλασμα» στη λήξη του πανηγυριού με τον τελετουργικό χορό γύρω από το ναό του Αγίου Γεωργίου είναι έθιμα που συντηρήθηκαν αναλλοίωτα στον χρόνο.

Προτίμηση για εξωτερικό στα οργανωμένα ταξίδια

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους τουριστικούς πράκτορες που διοργανώνουν οργανωμένες εκδρομές αεροπορικές και οδικές σε εξωτερικό και Ελλάδα. Όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr το ταξιδιωτικό κοινό που επιλέγει τα οργανωμένα ταξίδια με τα τουριστικά πρακτορεία προτιμάει το εξωτερικό.

Οι πόλεις και προορισμοί που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι Ισπανία και δη η Βαρκελώνη, Τουρκία με Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καππαδοκία, Ιταλία με τη Ρώμη αλλά και η περιοχή της Τοσκάνης, το Παρίσι, η Αλσατία, η Μάλτα, η Πράγα – Βιέννη – Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, η Κροατία αλλά και πιο μακρινά όπως το Ντουμπάι, η Αίγυπτος, το Μαρόκο.

Σ’ ότι αφορά τους ελληνικούς προορισμούς νούμερο ένα στις προτιμήσεις των οργανωμένων ταξιδιών είναι η Κέρκυρα – εκεί όπου αναβιώνει το έθιμο με τους μπότηδες-, ενώ στα αεροπορικά έχουν γεμίσει οι δεσμευμένες θέσεις για Ρόδο, Σαντορίνη και Πάρο με έκτακτες πτήσεις που μπήκαν από Θεσσαλονίκη γι’ αυτές τις ημέρες (σ.σ. απευθείας σύνδεση με Σαντορίνη και Πάρο υπάρχει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), ενώ λίγες θέσεις έχουν μείνει για Χανιά απευθείας από Θεσσαλονίκη, Μήλο και Κεφαλονιά μέσω Αθηνών ενώ η Σύρος (μέσω Αθηνών) έχει γεμίσει.

Στα οδικά για Ελλάδα υπάρχει μια καθίζηση – με εξαίρεση την Κέρκυρα-, «τώρα άρχισαν να κινούνται» ενημερώνει το GRTimes.gr ο Βαγγέλης Μπιβολάρης, operation manager ταξιδιωτικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης με το ενδιαφέρον του κόσμου να εστιάζει για Πελοπόννησο και γύρο Πελοποννήσου, Πάργα, Λευκάδα, Πήλιο, Δελφούς, Καρπενήσι, Τήνο κτλ.

«Τα οδικά σε Ελλάδα θα είναι της τελευταίας στιγμής» δηλώνει ο κ. Μπιβολάρης λέγοντας ότι ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει, όμως αναζητάει το οικονομικότερο και το πιο πλήρες πακέτο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι είναι αρκετοί και εκείνοι που ενδιαφέρονται για κρουαζιέρα, με τα κρουαζιερόπλοια από/προς Θεσσαλονίκη για τα ελληνικά νησιά και τα παράλια της Μικρά Ασίας να ξεκινούν την Πρωτομαγιά και να πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βόλος – Πήλιο: Προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες – Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο GRTimes.gr

Aυξήθηκε κατά 51,2% ο αριθμός νέων αδειών για ξενοδοχεία το 2021

Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

Βόρεια Ελλάδα: Οι ανατιμήσεις “καίνε” τα ξενοδοχεία- πάει πίσω η σεζόν

Φραγκάκης στο GRTimes: Τουριστικά το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021 – Στοχεύουμε στα έσοδα

«Θηλιά» στον τουρισμό φέρνουν πόλεμος, ενεργειακό κόστος, κορωνοχρέη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top