Πασχαλινά αυγά: Όλα τα μυστικά για το βάψιμο τους

Πασχαλινά αυγά: Όλα τα μυστικά για το βάψιμο τους

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αβγά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αβγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχουμε στο Πασχαλινό μας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αβγά.

Μυστικά για τέλεια κόκκινα πασχαλινά αβγά

  • Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
  • Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
  • Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
  • Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
  • Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Δείτε εδώ πώς βράζουμε τα πασχαλινά αβγά

Πώς βάφουμε τα πασχαλινά αβγά

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Δείτε εδώ πώς γυαλίζουμε τα πασχαλινά αβγά

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αβγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων. Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές.

Συγκεκριμένα:

Τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα.

Καθαρίστε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα (κρατήστε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε ένα σακουλάκι τροφίμων στο ψυγείο για τις πασχαλινές μαγειρικές σας).

Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση.

Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα Πασχαλινά αυγά.

Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα.

Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε όπως παραπάνω.

Μπλε: Τα φτιάχνουμε με κομμάτια από κόκκινο λάχανο.

Ροζ: Τα βάφουμε με αποξηραμένα Αρώνια (σε μορφή σκόνης).

Μοβ: Τα βάφουμε με παντζάρια.

Κίτρινα: τα βάφουμε με κουρκουμά ή κιτρινόριζα.

Πράσινα: Τα βάφουμε με σπανάκι.

Πως βάφουμε αυγά Πασχαλινά με χρώματα ζαχαροπλαστικής

Μπορείς να βάψεις τα πασχαλινά αυγά σε ό,τι χρώμα θέλεις, εύκολα και γρήγορα με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Χρώματα ζαχαροπλαστικής βρίσκεις κυρίως υγρά ή σε σκόνη αλλά και σε μορφή πάστας η ζελέ χρώματα.

Στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κυρίως υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε, αλλά σε καταστήματα εξειδικευμένα σε είδη ζαχαροπλαστικής μπορείς να βρεις σε διάφορες μορφές και πολλές αποχρώσεις.

Το έντονο χρώμα στα Πασχαλινά αυγά προέρχεται από τη μεγαλύτερη ποσότητα χρωμάτων ζαχαροπλαστικής που βάζεις στο νερό. Αν θέλετε να πάρουν πιο έντονο χρώμα, προσθέστε περισσότερο χρώμα και διαλύστε το στο νερό.

Αφού καθαρίσουμε, βράσουμε και αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν όπως περιγράφεται παραπάνω, σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση προσθέτουμε 1 κ.γλ ξύδι και 8-10 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Βάζουμε το βρασμένο αυγό σε ένα κουτάλι και το βυθίζουμε στο χρωματιστό νερό.

Βάφουμε 1-1 τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά.

Όσο πιο πολύ χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλεις τόσο πιο έντονα θα βαφτούν.

Βγάζουμε το βαμμένο αυγό με κουτάλι από την βαφή. Τα βάζουμε σε χαρτί να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε ένα ένα με ένα βαμβάκι βρεγμένο με λίγο λάδι.

Βάψε εύκολα και γρήγορα τα Πασχαλινά αυγά σου σε διαφορά χρώματα.

Να φοράς γάντια γιατί τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ποτίζουν το δέρμα και δύσκολα βγαίνει από τα χέρια.

Το καθάρισμα της κατσαρόλας

Για να καθαρίσει η κατσαρόλα μας μετά το βάψιμο των αυγών, αυτό που θα χρειαστούμε είναι άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής. Χρησιμοποιώντας τα, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι τα υπολείμματα χρώματος και είμαστε έτοιμοι.

Βάψιμο αυγών με χαρτοπετσέτες
Ένας από τους τρόπους που επιλέγει πολύς κόσμος να βάφει τα πασχαλινά αυγά του είναι με χαρτοπετσέτες. Πρόκειται για έναν πολύ απλό, τελείως φυσικό και χωρίς κόλλες και χρωστικές, τρόπο να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσετε εσείς είναι να διαλέξετε χαρτοπετσέτες με όμορφα χρώματα και σχέδια.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Τα αυγά που θα βάψετε
  • Αντίστοιχες ποσότητες σε χαρτοπετσέτες
  • Πινέλο
  • 4 ασπράδια αυγών

Εκτέλεση

Βράζουμε τα αυγά που θα βάψουμε, με τον τρόπο και τα μυστικά που σας ανέφερα πιο πάνω.

Αφού βράσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν σε μία καθαρή πετσέτα. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα ασπράδια από τα αυγά που δεν έχουμε βράσει. Παίρνουμε τις χαρτοπετσέτες μας και αφαιρούμε τα εσωτερικά άχρωμα τμήματά της, κρατώντας μόνο τα εξωτερικά με τα σχέδια.  Με το φύλλο της χαρτοπετσέτας που κρατήσαμε, καλύπτουμε το βρασμένο μας αυγό και αφού βουτήξουμε το πινέλο στα ασπράδια των αυγών, περνάμε το αυγό πάνω από την χαρτοπετσέτα για να «κολλήσει». Κόβουμε τα υπολείμματα χαρτοπετσέτας που εξέχουν και ξαναπερνάμε με το πινέλο για να είμαστε σίγουροι ότι κόλλησε η χαρτοπετσέτα στο αυγό. Αφήνουμε τα αυγά μας να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Το έθιμο των πασχαλινών αυγών
Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί «ταξίδεψε» στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού.

Στη λαογραφία, το αυγό συμβολίζει τη γέννησης της ζωής και της δημιουργίας, ενώ το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο συμβολισμό του αίματος που έχυσε ο Χριστός την ώρα που ήταν πάνω στο Σταυρό.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε.

Πηγή: argiro.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top