Πατέρας Άλκη: «Ήταν επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου – Ενήργησαν οργανωμένα & ψυχρά»

Πατέρας Άλκη: «Ήταν επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου – Ενήργησαν οργανωμένα & ψυχρά»

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

«Ο Άλκης φώναζε … και αυτοί συνέχιζαν». Όταν ξεστόμισε αυτή τη φράση, κόμπιασε ο Αριστείδης Καμπανός κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής του κατάθεσης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου δικάζονται 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του 19χρονου γιου του και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Με την κατάθεση του χαροκαμένου πατέρα – απόστρατου αξιωματικού του Στρατού, ξεκίνησε η σημερινή ακροαματική διαδικασία για το περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, στην περιοχή Χαρίλαου Θεσσαλονίκης, με θύμα τον 19χρονο Άλκη Καμπανό.

«Για τον γιο μου να πω, τι παιδί ήταν. Σαν πατέρας τον γνώρισα κυρίως από τα γράμματα των φίλων του και των συμμαθητών του. Ήμουν αξιωματικός του Στρατού. Αλλάζαμε πολλά σχολεία. Ήταν ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο. Πότε δεν έμπλεκε σε φασαρίες. Πότε δεν ακούσαμε τίποτα. Εγώ και η σύζυγος μου δεχόμασταν ευγενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Ο Άλκης ήταν ο πνευματικός μου πατέρας. Ήταν η συνείδηση μου. Οργιζόμουν και μου έλεγε να μην οργίζομαι, να αγαπάω τα ζώα. Ποτέ δεν άκουσα άσχημη λέξη. Αυτός ήταν ο Άλκης» κατέθεσε ο πατέρας, με αξιομνημόνευτη αξιοπρέπεια.

Για την παρέα των πέντε φίλων του 19χρονου, που δέχτηκαν την επίθεση, ανέφερε: «Γνώριζα ότι έκανε παρέα με τα παιδιά. Κρατούσε επαφή. Ήταν απλός φίλαθλος του Άρη. Δεν πήγαινε τακτικά στο γήπεδο. Ζήτημα να πήγε πέντε φορές, δεν ήταν οργανωμένος, δεν ήταν οπαδός. Αγαπούσε τον Άρη. Ήταν πολύ καλός μαθητής, έξυπνος. Ασχολιόταν με τον αθλητισμό. Επέλεξε να σπουδάσει στο οικονομικό».

«Ήταν επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου»

Ο πατέρας του Άλκη μίλησε για εγκληματική οργάνωση: «Φαίνεται πως οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά. Σύμφωνα με τη στρατιωτική μου εμπειρία συμπεραίνω τα εξής: Ήταν γραμμένοι σε σύνδεσμο. Όλοι ήταν κάτοχοι φονικών όπλων. Ήταν προσχεδιασμένο. Όλοι είχαν κινητά. Τα μισά τα άφησαν στη “Θύρα 4”. Πήραν μαζί τους τα άλλα μισά και τα απενεργοποίησαν, πριν φτάσουν. Χτύπησαν γρήγορα και γνώριζαν τον τόπο που θα κάνουν την επίθεση. Είχαν πληροφορίες ότι η ομάδα των πέντε βρισκόταν στο σημείο. Κινήθηκαν σε φάλαγγα με αυτοκίνητα. Απεμπλάκησαν από το χώρο, πάλι γρήγορα. Ήταν επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου. Όταν χτυπούσαν τον Άλκη και αυτός φώναζε… έπρεπε να συμπεριφέρονταν ανθρώπινα… Δεν ξέρω πως είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πως συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο».

Σχετικά με τα όπλα που έφεραν οι δράστες, ο μάρτυρας κατέθεσε τα εξης: «Μελέτησα τα όπλα. Το μαχαίρι τύπου karambit, είναι φονικό όπλο. Το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν όσο μεγαλύτερη φθορά στα ζωτικά όργανα. Για ξεκοίλιασμα. Το έχουν για να σκοτώσουν, για να κάνουν φονικό. Δύο άτομα κρατούσαν karambit κι ένα δρεπάνι. Με αυτά κόβεις ανθρώπους. Υπήρχαν σιδερένιοι λοστοί, στειλιάρια, γκλοπς. Αυτά τα όπλα ήταν μέσα στη λέσχη Θ4».

«Γιατί ζητούν συγγνώμη αν δεν το έκαναν;»

Ο μάρτυτας συμπλήρωσε ότι: «Ήταν 12, υπερδιπλάσιος αριθμός από τους πέντε φίλους. Τους αιφνιδίασαν, ήταν πλήρως οπλισμένοι. Τα θύματα δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσουν σε τέτοια επίθεση. Οι δράστες έμειναν όλοι εκεί. Σκοπός ήταν να σκοτώσουν. Δεν μπόρεσα να διαβάσω (σ.σ. στη δικογραφία) ποσά τραύματα έφερε ο Άλκης».

«Σε 2- 3 λεπτά που διήρκησε το περιστατικό, δεν είναι δυνατόν όλα τα χτυπήματα να έγιναν από ένα άτομο. Ήταν αλλεπάλληλα. Πολλά άτομα έδρασαν πάνω στον Άλκη» πρόσθεσε ο Αριστείδης Καμπανός.

«Να ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό…»

Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής, για το «πως βλέπετε τη συγγνώμη(σ.σ. των κατηγορουμένων), ο Αριστείδης Καμπανός απάντησε: «Δεν μπορώ να αποφασίσω μέσα μου, για τη συγγνώμη. Γιατί ζητούν συγγνώμη αν δεν έκαναν αυτό που έπραξαν. Κατέστρεψαν τη ζωή του Άλκη και όλης της οικογένειάς μας. Να ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό…».

«Έρχεστε και λέτε πως δεν τον ακούμπησε κανένας – Πώς κατέληξε ο Άλκης;»

Στο τέλος της κατάθεσης του, απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο μάρτυρας είπε: «Εσείς λέτε να καταδικαστεί αυτός που το έκανε αλλά έρχεστε όλοι οι συνήγοροι και λέτε πως δεν τον ακούμπησε κανένας, δεν ξέρω πως ο Άλκης κατέληξε. Δε θέλω κάποιος να κατηγορηθεί άδικα, θέλω να μάθω ποιος έκανε τι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένταση στη δίκη του Άλκη Καμπανού μεταξύ συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης

Άρης Καμπανός: «Τη συγγνώμη να τη δώσουν μπροστά στο μνήμα του Άλκη» (VIDEO)

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 12 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Σιωπηρή πορεία στη Θεσσαλονίκη με κεριά στη μνήμη του Άλκη την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) 

Δίκη Άλκη: Αποδοκιμασίες κατά την αποχώρηση των 12 (VIDEO)

Δολοφονία Άλκη: Διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο η δίκη των 12 (VIDEO)

«Δεν χτυπήσαμε τον Άλκη», λένε οι 12 κατηγορούμενοι

Πατέρας Άλκη: Έχω αντοχές, θα το ξεπεράσουμε» (VIDEO)

Κούγιας για δίκη Άλκη: «Δυστυχώς προβλέπω ότι οι κατηγορούμενοι θα μείνουν ελεύθεροι» (VIDEO)

Δίκη Άλκη: Ένταση μεταξύ οπαδών έξω από τα δικαστήρια (VIDEO)

Στα Δικαστήρια οι 12 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Βασίλης Ταουξής για δίκη Άλκη: «Ελπίζω ο αδικοχαμένος Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας» (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Βασίλης Ταουξής για δίκη Άλκη: «Ελπίζω ο αδικοχαμένος Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα οπαδικής βίας» (VIDEO)

Σπυράτος για δίκη Άλκη: «Υπάρχουν όλα τα δεδομένα για μια δίκαιη δίκη» (VIDEO)

Λύτρας για δίκη Άλκη: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για το τι έκανε ο καθένας» (VIDEO)

Δίκη για δολοφονία Άλκη: Με σκυμμένο το κεφάλι οι 12 κατηγορούμενοι – Διακοπή της εκδίκασης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κούγιας για δίκη Άλκη: Είναι η πρώτη υπόθεση στην καριέρα μου που κανείς δεν παραδέχεται κάτι (VIDEO)

Δίκη Άλκη-Συνήγορος υπεράσπισης: Να τιμωρηθεί ο καθένας για τις πράξεις που πραγματικά έχει κάνει (VIDEO)

Γονείς Άλκη για τη δίκη των 12: Τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη-Τα ισόβια να είναι ισόβια (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δολοφονία Άλκη: Εντοπίστηκε μαχαίρι τύπου καράμπιτ στα κοιμητήρια Θέρμης (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top