Πατρινό καρναβάλι: Πηγή ζωής για τους Πατρινούς – Συμμετοχή με περισσότερους από 60.000 καρναβαλιστές

Πατρινό καρναβάλι: Πηγή ζωής για τους Πατρινούς – Συμμετοχή με περισσότερους από 60.000 καρναβαλιστές

Σήμερα, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, το Μουσικό Άρμα και ο Τελάλης, μεταφέρουν στην ‘βασίλισσα’ του Καρναβαλιού, την Πάτρα, το μήνυμα της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. «Το καρναβάλι για εμάς τους Πατρινούς είναι πηγή ζωής και το καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη λαχτάρα» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, μετά τη διετία της πανδημίας, ξεκινάει σήμερα, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου και κατ’ έθιμο ημερολογιακή έναρξη των εκδηλώσεων, με τις διαδρομές του Μουσικού Άρματος να αναγγέλλουν την έναρξή του.

Η πρωτεύουσα της Αχαΐας, η Πάτρα, ήδη από χθες, Δευτέρα 16/1, άρχισε να ‘ντύνεται’ αποκριάτικα με τον καρναβαλικό διάκοσμο. Τουλάχιστον 45 μπάστακες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και περιφερειακά ενώ και η πλατεία Τριών Συμμάχων έχει διακοσμηθεί. Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις μέρες, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, όπου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο η καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου, ενώ το βράδυ στις 09.00 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου Α’ θα συγκεντρωθούν όλοι για την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

«Τα δυο χρόνια της πανδημίας μας στέρησαν τη χαρά των εκδηλώσεων, τη δημιουργία των πληρωμάτων, μας στοίχισαν συναισθηματικά και οικονομικά» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή επισημαίνοντας πως φέτος θα υπάρχει πλήθος εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, μεταφέροντας μηνύματα αισιοδοξίας στους κατοίκους και στους πολυάριθμους επισκέπτες, «τα οποία μας δίνουν και δύναμη να συνεχίζουμε» υπογράμμισε η ίδια.

Η Αναγέννηση

Κεντρική ιδέα της Τελετής για το 2023 είναι η Αναγέννηση, μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων. Η ιδέα, η χορογραφία και η καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν την υπογραφή του διακεκριμένου, διεθνούς χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co.

Με την ιδιαίτερη παραστατική ματιά τους, ο χορογράφος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου στο οποίο επίγειοι και εναέριοι χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και φωτιστικές αντανακλάσεις, θα αλληλοεπιδράσουν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας.

Το μεγάλο ραντεβού των καρναβαλιστών και των χιλιάδων φίλων του Καρναβαλιού  θα δοθεί το βράδυ του Σαββάτου 21/1 με την επίσημη τελετή έναρξης από τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη δίνοντας το έναυσμα για ένα Καρναβάλι γεμάτο συγκινήσεις και εκπλήξεις που θα εξελίσσεται με διάφορες εκδηλώσεις μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου που θα πέσουν οι τίτλοι του τέλους με την Μεγάλη Παρέλαση και τη φαντασμαγορική τελετή λήξης.

Κρυμμένος Θησαυρός και αιτήσεις συμμετοχής πληρωμάτων

Σήμερα ξεκινάει και το παιχνίδι του 12ου Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού με τίτλο «Who you gonna call?» το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2023 με συγκεκριμένη θεματολογία και αναδίπλωση ιστορίας. Θα αποτελείται από 5 φάσεις παιχνιδιού και την εύρεση του κρυμμένου θησαυρού. Μάλιστα απευθύνεται σε παίχτες Κρυμμένου Θησαυρού τόσο από την Πάτρα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και διεξάγεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού www.carnivalpatras.gr ή από το http://game.carnivalpatras.gr.

Επιπρόσθετα, για το 58ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται έως και την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023. Σ’ ότι αφορά τα πληρώματα που θα συμμετέχουν στις παρελάσεις, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα είναι άνω των 120 – 130 και σύμφωνα με εκτιμήσεις και βάσει στοιχειών από τις Απόκριες προ πανδημίας, στις παρελάσεις θα συμμετέχουν τουλάχιστον 60.000 – 70.000 καρναβαλιστές. Για τα πληρώματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στις παρελάσεις η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής τους παρατείνεται έως και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.

Στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Με σκοπό την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων που συνδέεται με το «Πατρινό Καρναβάλι» η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το GRTimes.gr, έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την εγγραφή του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr η κα. Κουρή, η ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας έχει εγκριθεί, «περιμένουμε την αξιολόγηση του φακέλου» υπογραμμίζει, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες διαδικασίες τον Ιούνιο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 «Σημεία και…τέρατα» στο Πατρινό Καρναβάλι: “Χάθηκαν” 50 εκατ. € από την περσινή ακύρωση

Δημιουργείται στην Αρχαία Ολυμπία μεγάλο δίκτυο ορεινών μονοπατιών

Εξωτικά & γαμήλια ταξίδια: Το 5% – 10% επιλέγει μακρινούς προορισμούς

Θεσσαλονίκη: Ημέρα Καριέρας Τουρισμού με περισσότερες από 50 ξενοδοχειακές μονάδες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top