Προτάσεις δράσεων πολιτισμού για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Προτάσεις δράσεων πολιτισμού για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Οι προτάσεις της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας “Κοιτάμε Μπροστά”, σχετικά με δράσεις πολιτισμού που μπορούν να διοργανωθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Αναλυτικά οι προτάσεις:

“Στην περίοδο της καραντίνας αλλά, κυρίως, και μετά από αυτήν, ένας κλάδος που χτυπήθηκε και θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα είναι αυτός των Καλλιτεχνών. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αρκούν, για να στηρίξουν αυτούς τους επαγγελματίες. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έχει χρέος να στηρίξει του Καλλιτέχνες, με δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μόνο με τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς τη στήριξη του δημιουργικού κόσμου της χώρας.

Με ζητούμενο οι όποιες προτάσεις να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να υλοποιούνται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, με εμπιστοσύνη όλων των μερών και με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες, και με δεδομένο ότι οι πολιτιστικές δράσεις και οι κλάδοι δημιουργικότητας

 • λειτουργούν ως όχημα ανάπτυξης για τις Περιφέρειες και για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες επιλέγουν να επενδύσουν πόρους στην πολιτιστική προβολή και στον αντίστοιχο κλάδο
 • προσθέτουν θέσεις απασχόλησης
 • συμβάλλουν θετικά στην απασχόληση νέων ανθρώπων
 • παράγουν καινοτομίες λειτουργώντας την ίδια στιγμή και ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης

προτείνουμε:

 1. Περισσότερες και πιο μικρής εμβέλειας εκδηλώσεις
 2. Χαμηλότερο ή καθόλου εισιτήριο για τους πολίτες
 3. Αξιοποίηση ντόπιων καλλιτεχνών (σε αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη στήριξης όχι « επώνυμοι» καλλιτέχνες από την Αθήνα ή το εξωτερικό, αλλά οι χιλιάδες συμπολίτες μας που εμπλέκονται στον πολιτισμό, άμεσα και έμμεσα, και βιοπορίζονται από αυτόν)
 4. Ειδική διαδικτυακή φόρμα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΠ), υποβολής καλλιτεχνικών προτάσεων εκ μέρους των καλλιτεχνών
 5. Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να αναλάβει την αγορά θεατρικών παραστάσεων, στηρίζοντας τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και το φιλότεχνο κοινό της Περιφέρειας- μαθητές και μαθήτριες, ΚΑΠΗ, άνεργοι, μετανάστες, χαμηλόμισθοι- με δωρεάν εισιτήρια. Επίσης, να προχωρήσει στην προαγορά εισιτηρίων σε συναυλίες, εκθέσεις (φωτογραφίας, μουσείων, εικαστικών κ.ά.) και άλλες καλλιτεχνικές παραγωγές.
 1. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια  σε συνεργασία με του Δήμους της  νέα καλλιτεχνικά σεμινάρια για τους πολίτες και τους μαθητές των σχολείων τους, μέσω των   σωματείων των καλλιτεχνών  (επίσημοι καλλιτεχνικοί φορείς) οι οποίοι έχουν την καλύτερη εικόνα των μελών τους που έχουν περιέλθει σε δυσχέρεια, με αξιοποίηση των υποδομών των Πνευματικών του Κέντρων ή πολιτιστικών υποδομών των σχολείων.
 2. Να διατεθούν, δωρεάν, αναξιοποίητοι χώροι της Περιφέρειας για καλλιτεχνικές παραγωγές.
 3. Να επιχορηγήσει άμεσα η Περιφέρεια την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας για καλλιτεχνικές ομάδες βοηθώντας εξίσου καλλιτέχνες αλλά και θεατρικές ομάδες ή πολιτιστικούς φορείς.

Η  παρούσα συγκυρία  απαγορεύει τις κεκτημένες ταχύτητες. Απαιτεί σοβαρότητα και προσοχή σε όλες τις κοινωνικές συναθροίσεις, άρα και στις δράσεις πολιτισμού.

Ενδεικτικά, προτείνουμε:

Λογοτεχνία

 1. Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο: ποιήματα, μελοποιημένα ποιήματα, η Διαγώνιος, η ζωή του
 2. Αφιέρωμα στον Θωμά Κοροβίνη: μυθιστορήματα, διηγήματα, τραγούδια, θεατρικά, η ζωή του
 3. Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου: μυθιστορήματα, διηγήματα, η ζωή του

Μουσική 

 1. Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζήκα
 2. Γιώργος Μελίκης: παράδοση και μουσική, λαογραφικές θεματικές εκθέσεις και ξεναγήσεις, παραδοσιακοί οργανοπαίχτες
 3. Ρεμπέτικο και Θεσσαλονίκη: Τσιτσάνης

Θέατρο

 1. Παιδικό θέατρο: θέατρο και σχολείο όλων των επιπέδων της Εκπαίδευσης
 2. Θεατρικές ομάδες της πόλης: χώροι δοκιμών, παραστάσεων
 3. Συνεργασίες με ΚΘΒΕ και άλλους θεατρικούς οργανισμούς

Χορός

 1. Δημοτικές σχολές χορού: παραστάσεις, μαθήματα χορού

(παραδοσιακοί χοροί, μπαλέτο, σύγχρονος χορός, φλαμέγκο, κτλ), χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια

 1. Συνεργασίες με τα επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά σωματεία

Κινηματογράφος

 1. Κινηματογραφικές προβολές δωρεάν
 2. Κινηματογραφικές Λέσχες: ΕΡΤ3, και πολλών άλλων συλλόγων με αφιερώματα σε ταινίες ελληνικές, ευρωπαϊκές, αμερικάνικες, ασιατικές, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες
 3. Συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης
 4. Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Εικαστικά

 1. Διοργάνωση Εκθέσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, χαρακτικής σε συνεργασία με όλα τα μουσεία της πόλης.

Διαγωνισμοί

 1. Μυθιστορήματος, διηγήματος, ποίησης, εικαστικών, κτλ, με χρηματικά έπαθλα αλλά και Εκδόσεις βιβλίων με τις συμμετοχές των Καλλιτεχνών
 2. Προβολή των βραβευμένων έργων στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο

Το ΚΠ μπορεί να συνεργαστεί για όλα τα παραπάνω με το ΚΘΒΕ, τα Καλλιτεχνικά Σωματεία αλλά και ανεξάρτητους πολιτιστικούς φορείς, άτομα ή ομάδες ατόμων, αλλά και Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Τέλος, προτείνουμε, πριν από την κατάρτιση σχεδιασμού πολιτιστικών δράσεων, το Κέντρο Πολιτισμού, να συναντήσει τους εκπροσώπους των Καλλιτεχνικών Σωματείων της Περιφέρειας και από κοινού, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να προχωρήσει στην οργάνωση των εκδηλώσεών του”.

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ