Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας θυμίζει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μας θυμίζει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Από το 1988, η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αποτελεί μία αφορμή για να εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS.

Ακόμη, να επαναπροσδιοριστούν οι δαπάνες για την υγεία και τη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας και να γίνει υπενθύμιση στους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις ότι ο HIV δεν έχει φύγει.

Στην Ελλάδα κατά τον ΕΟΔΥ οι νέες διαγνώσεις για το 2019 (έως 31/12/2019) ήταν: 603 νέα περιστατικά HIV, εκ των οποίων 468 (77,6%) αφορούσαν σε άνδρες και 135 (22,4%) σε γυναίκες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό η μετάδοση οφειλόταν στη σεξουαλική επαφή . Τα περιστατικά κατά τη διάγνωση τους τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αφορούσαν ηλικίες 30-39 ετών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τους ιατρούς της και μέσα από το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ, εκπόνησε και εφαρμόζει, εδώ και οκτώ χρόνια, το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας των εφήβων.

Οι δράσεις ενημέρωσης που προγραμματίζονταν για το 2020 ανεστάλησαν λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, υπάρχει σχεδιασμός για την απομακρυσμένη εκπαίδευση των μαθητών εφ’ όσον αυτό θα είναι εφικτό στο μέλλον.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ