Ζαχαράκη από Θεσσαλονίκη: Αύξηση κονδυλίων για το ΤΕΒΑ – Ξεκινά ο διάλογος για το Δημογραφικό (VIDEO)

Ζαχαράκη από Θεσσαλονίκη: Αύξηση κονδυλίων για το ΤΕΒΑ – Ξεκινά ο διάλογος για το Δημογραφικό (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η σημαντική ενίσχυση των κονδυλίων που προορίζονται για το ΤΕΒΑ, προκειμένου να βοηθηθούν περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο σχεδόν τριπλασιασμός των κονδυλίων για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και η έναρξη της διαβούλευσης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό πρόβλημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο στην ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όσο και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, στο επίκεντρο της συνάντησης της με την κ. Δερμεντζοπούλου της βρέθηκε η προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ για τη διανομή της επιτιστικής βοήθειας, το οποίο όπως είπε, μέσω των Περιφερειών πλέον, θα δίνει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 50.000 άτομα να παίρνουν είδη πρώτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα τους και τις αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις.

Σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα προγράμματα για την Κοινωνική Πρόνοια και τους φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας, που είναι πολλοί στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας πως αναζητήθηκαν τρόποι ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

Μιλώντας ειδικά για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε πως η χρηματοδότηση φέτος από το υπουργείο της τριπλασιάζεται σχεδόν, φτάνοντας από 1,5 εκ. ευρώ, στα περισσότερα από 4 εκ. ευρώ, με πρόνοια και για την παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, τουλάχιστον για κάποιους μήνες.

«Θα πορευτούμε μαζί στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη αξιοποίηση κάθε ευρώ, που υπάρχει στον προϋπολογισμό μας» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Τέλος η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έκανε γνωστό ότι ξεκινά άμεσα μια κοινή πρωτοβουλία με τον κ. Τζιτζικώστα και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητηθούν προτάσεις που θα εμπλουτίσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό τον προσεχή Μάιο.

«Ζητάμε τις συγκεκριμένες απόψεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ολιστική η προσέγγιση που έχουμε, τώρα που εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, θα το παραδώσουμε στον πρωθυπουργό τον Μάιο του 2024 και θέλουμε να έχει το διακριτό σημείο που έχει να κάνει με τις Περιφερειακές αλλά και τις πολιτικές σε επίπεδο δήμων, έτσι ώστε το Δημογραφικό να μην έχει μια οριζόντια αντιμετώπιση, αλλά να έχει πολύ στοχευμένες δράσεις» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, χαρακτηρίζοντας ως εθνική απειλή το δημογραφικό.

Δείτε τι είπε αναλυτικά η υπουργός, στο βίντεο που ακολουθεί:

Την ικανοποίηση του για την επέκταση του ΤΕΒΑ τα επόμενα χρόνια, με περισσότερα κονδύλια και πόρους που θα διαχειρίζονται πλέον οι περιφέρειες, εξέφρασε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα διασφαλίσει «ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει μόνος, κανένας συμπολίτης δεν θα μείνει πίσω, από τους αδύναμους και τις οικογένειες που έχουν περισσότερο ανάγκη σε αυτές τις ώρες της πληθωριστικής κρίσης και της αύξησης των τιμών».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος και για τη διασφάλιση – με τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής – ευρωπαϊκών πόρων για την επέκταση της λειτουργίας και της χρηματοδότησης, περίπου 150 κοινωνικών δομών στην Κεντρική Μακεδονία, που έχουν να κάνουν με τους ηλικιωμένους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και τις γυναίκες με κακοποίηση, αλλά και όλους τους αδύναμους πολίτες.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξάλλου, χαιρέτησε και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Ζαχαράκη, για την πρωτοβουλία τόσο της ίδιας όσο και της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο χαρακτήρισε ως βόμβα στα θεμέλια του Έθνους.

«Το πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Χαίρομαι γιατί είναι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου το να μπει επιτέλους το ζήτημα αυτό μπροστά και να αντιμετωπιστεί. Εμείς ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, οι Περιφέρειες της χώρας, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε και συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ανοίξει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ, πέρα από το συνολικό έργο που γίνεται στο υπουργείο και έχει αναδείξει πραγματικά την ανάγκη να υπάρχει ένα τέτοιο υπουργείο στην Κυβέρνηση, θέλω να σε συγχαρώ για την επιλογή σου και την επιλογή της Κυβέρνησης να ανοίξετε το ζήτημα του δημογραφικού. Είναι το μόνο ζήτημα που προσωπικά με προβληματίζει πάρα πολύ για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον των γενεών και τελικά το μέλλον της χώρας μας και του Ελληνισμού. Άρα λοιπόν θα είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αυτό το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος προς την κ. Ζαχαράκη.

Δείτε και το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του:

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ευχαρίστησε την κ. Ζαχαράκη για την παρουσία της στην Περιφέρεια, για τη συνεργασία της μαζί της και για το έργο της στο υπουργείο.

Όπως είπε, με το συγκεκριμένο υπουργείο το χαρτοφυλάκιο του οποίου έχει κοινή ατζέντα με την αντιπεριφέρεια της, υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία, ενώ το υπουργείο σέβεται πολύ, όπως τόνισε, τον θερμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

«Με το ΤΕΒΑ είμαστε πολύ περήφανοι που πλέον θα το πάρει στο σύνολο του η Περιφέρεια, με πάρα πολύ αυξημένους τους πόρους αυτή τη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας, περίπου έξι τακτικές διανομές κάθε χρόνο, θα μπορούν να έχουν για αυτούς και τις οικογένειες τους τα απαραίτητα για τη επιβίωση. Θα είμαστε σε διαρκή συνεργασία προκειμένου όλοι οι πόροι να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και να μετρούν τον κάθε έναν ξεχωριστά» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωση της.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top