«Πετάνε» τις τσάντες και αρχίζουν τις διαμαρτυρίες: Χωρίς λεωφορεία περίπου 1.000 μαθητές σε Κ. Μακεδονία

«Πετάνε» τις τσάντες και αρχίζουν τις διαμαρτυρίες: Χωρίς λεωφορεία περίπου 1.000 μαθητές σε Κ. Μακεδονία

«Μπαλάκι» μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των συναρμόδιων υπουργείων καταγγέλλουν γονείς ότι γίνονται οι ευθύνες, για το γεγονός ότι δέκα μέρες μετά τον αγιασμό, υπάρχουν σχολεία, τα οποία δεν διαθέτουν λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών-ακόμα και ειδικών σχολείων-, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να υφίστανται καθημερινά μία απίστευτη ταλαιπωρία.

Σε επιστολή τους προς την ΠΚΜ και το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζουν ότι βρίσκονται όμηροι της αναλγησίας του κράτους και ζητούν άμεσα λύση στο πρόβλημα των αδιάθετων λεωφορείων, ένα πρόβλημα που θα έπρεπε- όπως λένε- να έχει λυθεί πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, ενώ προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η αρχή γίνεται μεθαύριο Παρασκευή το πρωί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα Πεύκα. «Το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Πεύκων, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δημοτικό Πεύκων και το ΕΝΕΕΓΥΛ κατ’ επανάληψη έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μετακίνηση των μαθητών τους. Και το τελευταίο οφείλεται στην αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί περί αναλγησίας πρόκειται, όταν αναφερόμαστε στην ταλαιπωρία δεκάδων μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.», αναφέρεται σε επιστολή προς την ΠΚΜ και το υπουργείο Παιδείας.

Εκπρόσωποι γονέων, μιλώντας στο GRTimes σημειώνουν πως αυτή δεν είναι η πρώτη σχολική χρονιά που δημιουργείται ανάλογο πρόβλημα και αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν λύνεται πολύ νωρίτερα από την έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς, ενώ δίνουν ως παράδειγμα την περσινή χρονιά, κατά την οποία το πρόβλημα λύθηκε τον Νοέμβριο.

«Είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης, γονείς και μαθητές, ακόμα και ειδικών σχολείων. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που αναγκάζονται να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να τα στείλουν με άλλο τρόπο στο ειδικό σχολείο. Το θέμα των μετακινήσεων είναι σοβαρό, είναι και θέμα ασφαλείας και δεν είναι δυνατόν να συζητάμε τη λύση του δέκα μέρες αφού ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Έπρεπε να είχε προβλεφθεί νωρίτερα», δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Πεύκων, κ. Σταύρος Τριλυράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των μετακινήσεων έχει «κολλήσει» προς το παρόν, καθώς κρίθηκαν άγονοι οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί που έγιναν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών λεωφορείων έκριναν ασύμφορους- γι’ αυτούς- τους διαγωνισμούς και έτσι αναμένεται να προκηρυχθεί και νέος, τρίτος διαγωνισμός, μήπως προκύψει ο πάροχος. «Μέχρι τότε, οι γονείς αργούν να πάνε στη δουλειά τους γιατί πρέπει οι ίδιοι να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, άλλοι έχουν κάνει κατάχρηση αδειών, ενώ ακόμα χειρότερα γονείς μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες αναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι», λέει ο κ. Τριλυράκης και συμπληρώνει πως: «γνωρίζουμε ότι και η ΠΚΜ ζητά από την πλευρά της περισσότερα κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να γίνουν περισσότερο “ελκυστικοί” οι διαγωνισμοί». Ο ίδιος σημειώνει πως θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμος στόλος με λεωφορεία για τις μετακινήσεις των μαθητών και όχι να συζητάμε γι αυτό το θέμα στο «και πέντε» της νέας χρονιάς.

Εκτός από την περιοχή των Πεύκων, ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες και η περιοχή του Θερμαϊκού, αλλά και του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, με τους υπεύθυνους να αναζητούν λύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο GRTimes ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, υπολογίζονται περίπου στους 1.000 οι μαθητές που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται με λεωφορεία. Πρόκειται κυρίως για μαθητές που διαμένουν σε απομακρυσμένες από τους οικισμούς περιοχές και γι αυτό δημιουργείται και το θέμα με τους μεταφορείς, καθώς κρίνουν ασύμφορες τέτοιου είδους μετακινήσεις, για μικρό αριθμό μαθητών.

«Από τον Μάιο δηλώνουμε, μέσω των σχολείων, πού και πώς χρειαζόμαστε λεωφορεία για τις μετακινήσεις των μαθητών. Δυστυχώς, οι διαγωνισμοί από όσο ξέρω κρίθηκαν άκαρποι και γι αυτο σημειώνονται αυτού του είδους οι καθυστερήσεις. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – ευθύνη της οποίας είναι οι μετακινήσεις – προκειμένου να λύσουμε το θέμα το συντομότερο δυνατόν. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ αρχές Οκτωβρίου, θα έχει λυθεί», σημειώνει από την πλευρά του στο GRTimes ο Διευθυντής  της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Πεύκων στην ΠΚΜ και το υπουργείο Παιδείας:

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την απουσία μέριμνας για την μεταφορά μαθητών»

Η Ένωση Γονέων Πεύκων στηρίζει το δίκαιο αίτημα των τεσσάρων σχολείων μελών της, σχετικά με την έλλειψη μεταφοράς μαθητών από και προς το σχολείο, με όρους ασφαλείας.

Το 2ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Πεύκων, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Δημοτικό Πεύκων και το ΕΝΕΕΓΥΛ κατ’ επανάληψη έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μετακίνηση των μαθητών τους. Και το τελευταίο οφείλεται στην αναλγησία του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί περί αναλγησίας πρόκειται, όταν αναφερόμαστε στην ταλαιπωρία δεκάδων μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ως εκ τούτου, στηρίζουμε την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη στις 08:15 π.μ., στο 2ο και 4ο Δημοτικά Πεύκων, και καλούμε όλους τους γονείς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αίτημα μαθητών και γονέων.

Τέλος, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα η μετάλλαξη Pirola-Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν-39 νέοι θάνατοι

Καιρός: Μίνι καλοκαίρι το Σαββατοκύριακο με 36 βαθμούς-Απότομη αλλαγή από Δευτέρα

Θεσσαλονίκη – 58α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: 15 παραστάσεις με όλες τις τέχνες σε ένα φεστιβάλ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top