Πιερία: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με… θεϊκές ιδιότητες

Πιερία: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με… θεϊκές ιδιότητες

Ένας φυσικός χυμός ελιάς από τα ελαιόκαρπα της Πιερικής γης παράγεται από την Ένωση παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη στην Πιερία. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό -Όλυμπος», από τα λίγα ελληνικά ελαιόλαδα στην αγορά που φέρει την πιστοποίηση «Ισχυρισμού Υγείας», ολοκλήρωσε τη φετινή παραγωγή του και έφτασε η ώρα της τυποποίησης του.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί η φετινή χρονιά να ήταν δύσκολη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και η ελαιοπαραγωγή να συγκέντρωσε χαμηλές ποσότητες, ωστόσο η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου «Θεϊκό – Όλυμπος» του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας παραμένει κορυφαία.

«Το εξαιρετικά παρθένο Πιερικό ελαιόλαδο «Θεϊκό – Όλυμπος» απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο που αναζητούν τις αρετές ενός μοναδικού προϊόντος για να το προσθέτουν στην ημερήσια διατροφή τους» δηλώνει στο GRTimes.gr ο επιστημονικός συνεργάτης  της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς.

Ο ίδιος εξηγεί πως το συγκεκριμένο ελαιόλαδο είναι από τα λίγα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και φέρει την πιστοποίηση με «Ισχυρισμό Υγείας», και για τη φετινή εσοδεία 2021. «Όμως, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, κατάφερε επίσης στην κυριολεξία να εξάγει από τα ελαιόκαρπα το πιο φρέσκο φυσικό χυμό ελιάς» προσθέτει ο κ. Ρουκάς. έχει η οποία αναγράφεται στις συσκευασίες.

Σχετικά με την πιστοποίηση «Ισχυρισμός Υγείας» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012, ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει την ένδειξη «Ισχυρισμός Υγείας», εάν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, τουλάχιστον 250 mg ανά 1 κιλό ελαιολάδου.

Το μικροκλίμα της Πιερίας

Οι 15 ελαιοπαραγωγοί της Ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας ολοκλήρωσαν τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου «Θεϊκό – Όλυμπος» με αειφόρες γεωργικές πρακτικές σε περιορισμένες ποσότητες. Το ελαιόλαδο αφού αποθηκεύθηκε για ένα μήνα σε κατάλληλη ανοξείδωτη δεξαμενή, έφτασε η ώρα της τυποποίησης του. Η σωστή αποθήκευση του ελαιολάδου του παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για να ηρεμήσει.

«Το μικροκλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της Πιερίας σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών κατά την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, η τήρηση ορθών πρακτικών μεταφοράς, καθώς και η εφαρμογή των κανόνων ορθής βιομηχανικής πρακτικής και αποθήκευσης, καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, είχε ως αποτέλεσμα η χημική ανάλυση του ελαιολάδου «Θεϊκό – Όλυμπος» να δώσει ένα Ultra Premium (οξύτητα≤0,3) ελαιόλαδο με σχεδόν το χαμηλότερο αριθμό υπεροξειδίων που μπορεί να έχει ένα φρέσκο ελαιόλαδο» αναφέρει ο συντονιστής της πιστοποιημένης άτυπης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης παραγωγών του Συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας Βασίλης Γκριμούλας.

Καλλιέργεια σε πιστοποιημένους ελαιώνες

Το φετινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Θεϊκό Όλυμπος» είναι κατά ουσία ένας φυσικός φρέσκος χυμός που παρήχθει από φρέσκους και υγιείς καρπούς σωστού σταδίου συγκομιδής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία υπήρχαν και μέσα στον ελαιόκαρπο, όπως διάφορα μικροστοιχεία και βιταμίνες.

Το «Θεϊκό Όλυμπος» προέρχεται από ελιές που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε πιστοποιημένους Πιερικούς ελαιώνες 330 στρεμμάτων και συγκομίζονται την κατάλληλη στιγμή της ωρίμανσης τους. Με αποτέλεσμα, ως φυσικός χυμός ελιάς να διατηρεί το υπέροχο άρωμα και την εξαίσια φρουτώδη ισορροπημένη γεύση, ελαφρώς πικρό με μια απαλή πικάντικη επίγευση.

Στην ελληνική και τη γερμανική αγορά

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, και έχει καταφέρει να εξάγεται στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές ελαιολάδου στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι παραγωγοί του συνεταιρισμού επικεντρώνονται κυρίως στην ελληνική αγορά και εκτός από μάρκετ, παντοπωλεία και άλλα σημεία πώλησης της Πιερίας, μπορεί κανείς να προμηθευτεί το «Θεϊκό – Όλυμπος» κατευθείαν από τον συνεταιρισμό ή με τηλεφωνική παραγγελία.

Η χαμηλή του οξύτητα (0,23 σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν) το καθιστούν ιδανικό για άμεση κατανάλωση ή σε συνδυασμό με σαλάτες και ορεκτικά καθώς για την παρασκευή γευστικών σος.

Εξαιτίας δε της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες, έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε, να μπορεί μετά από τις απαιτούμενες διαδικασίες τυποποίησης και πιστοποίησης να φέρει και φέτος (εσοδεία 2021) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τον «Ισχυρισμό υγείας», πιστοποίηση η οποία θα αναγράφεται στις συσκευασίες του ελαιολάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αποστάζοντας παραδοσιακά τσίπουρο στην Πιερία

Στις Βρυξέλλες την Άνοιξη επιχειρηματική αποστολή της Πιερίας μετά από πρόσκληση της Μαρίας Σπυράκη

Το Επιμελητήριο Πιερίας χαρτογράφησε τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας σε ευρεία τηλεδιάσκεψη

Ελατοχώρι Πιερίας: «Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε τον κόσμο»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top