Πιερία: Παίρνει «φωτιά» η παραγωγή τσίπουρου-Περίπου 100 τα ενεργά ρακοκάζανα (ΦΩΤΟ)

Πιερία: Παίρνει «φωτιά» η παραγωγή τσίπουρου-Περίπου 100 τα ενεργά ρακοκάζανα (ΦΩΤΟ)

Εντατικά εργάζονται οι παραγωγοί τσίπουρου στην Πιερία, την ώρα που τα ρακοκάζανα έχουν πάρει… φωτιά.

Αποστάζοντας παραδοσιακά τσίπουρο στην Πιερία

Στα χωριά της Πιερίας, από τα μέσα του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου τα 100 περίπου ενεργά ρακοκάζανα δουλεύουν ανελλιπώς. Η παραδοσιακή απόσταξη για την παραγωγή του τσίπουρου αποτελεί μια από τις πλέον γοητευτικές και συνάμα μυσταγωγικές αγροτικές δραστηριότητες.

Στα χωριά της Πιερίας, εκεί όπου υπάρχουν ρακοκάζανα, έως και τις αρχές Δεκεμβρίου μαζεύονταν φίλοι και γνωστοί, όπου συμμετείχαν στην απόσταξη του τσίπουρου, ένα κοινωνικό δρώμενο το οποίο αποτελεί αφορμή συνάντησης αλλά και αυτοσχέδιων γλεντιών.

«Δε χρειάζεσαι GPS (Πλοηγός Αυτοκινήτου) για να βρεις τα ρακοκάζανα, τα αναγνωρίζεις αμέσως από την πληθώρα των αυτοκινήτων που είναι παρκαρισμένα έξω από αυτά» αναφέρει ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχνολόγος Γεωπόνος και Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας ο οποίος συμμετείχε σε κάποιο από αυτά.

Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης που αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων μαζί με το ούζο. Είναι ο εκφραστής της φιλικής παρέας και η ταυτότητα μιας κουλτούρας που συντροφεύει την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η διαδικασία της απόσταξης

Η διαδικασία της απόσταξης απαιτεί χρόνο, τεχνική και μεράκι, έχοντας φυσικά και τα μυστικά της. Θέλει σεβασμό και γίνεται με έναν ιδιαίτερο και μεθοδικό τρόπο. Παρόλα αυτά παραμένει αναλλοίωτη όπως παλιά και περνά από γενιά σε γενιά.

Μετά το πάτημα των σταφυλιών και την αφαίρεση του μούστου που πηγαίνει για οινοποίηση, τα στέμφυλα (φλούδες και κουκούτσια) προορίζονται για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου αφού πρώτα υποστούν την λεγόμενη αλκοολική ζύμωση.

Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, έρχεται η ώρα του καζανιού για την παραγωγή του τσίπουρου. Τα ζυμωμένα στέμφυλα μπαίνουν στο καζάνι (άμβυκα) μαζί με νερό και λίγο λάδι.

Από κάτω στα πιο παραδοσιακά καζάνια καίει η φωτιά με ξύλα τα οποία έχει φέρει ο παραγωγός (στις μέρες μας υπάρχουν καζάνια που χρησιμοποιούν πέλλετ ή ακόμη και φυσικό αέριο), όπου τα στέμφυλα αρχίζουν να βράζουν.

Η ένταση της φωτιάς είναι σημαντικός παράγοντας. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ δυνατή ούτε σιγανή. Η δυνατή φωτιά μπορεί να κάψει τα στέμφυλα προσδίδοντας μια άσχημη μυρωδιά στο τσίπουρο. Από την άλλη μια χαμηλή φωτιά καθυστερεί την απόσταξη και οδηγεί στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μεθανόλης. Εδώ μπαίνει η γνώση του «καζανιέρη».

Το μυστικό της καλής απόσταξης

Όμως, όση γνώση και εμπειρία και να έχει ο «καζανιέρης» το μυστικό της καλής απόσταξης αποτελεί η παρέα. Καμία απόσταξη δεν μπορεί να γίνει αν δε υπάρχει η παρέα. Ο έμπειρος «καζανιέρης» κατά την απόσταξη ξεχωρίζει την «κεφαλή», που έχει ξυλόπνευμα, και την «ουρά», που έχει μεθανόλη, για να τα πετάξει ή να τα ξανά αποστάξει, ώστε να κρατήσει την «καρδιά» του τσίπουρου. Όμως η πραγματική «καρδιά» της απόσταξης είναι η συντροφιά των φίλων που μαζεύονται στο ρακοκάζανο. Έναν χώρο που μπορεί να θυμίζει αγροτική αποθήκη, αλλά και ένα υποτυπώδες καφενείο.

Η απόσταξη είναι μία αξιοκρατική διαδικασία που πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια όλων. Με την επίδραση της θερμότητας η αλκοόλη ατμοποιείται και στην συνέχεια οδηγείται στον ψύκτη για να υγροποιηθεί ξανά ώστε να παραχθεί το παραδοσιακό τσίπουρο.

Η απόσταξη του τσίπουρου στα καζάνια είναι διαδικασία απόλυτα παραδοσιακή, έχει την δική της κουλτούρα, είναι μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κουλτούρας η οποία είναι συνδεδεμένη με τα παρελκόμενα κατά την παραγωγής του (παρέα, γλέντια, μεζέδες). Αυτή η κουλτούρα αποτρέπει τελικά την απλή κατανάλωση του τσίπουρου ως ένα οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Αποτελεί στοιχείο του κοινωνικού λαϊκού μας πολιτισμού και όχι μία απλή παραγωγική διαδικασία.

Σε ρακοκάζανα των Διήμερων Αμβυκούχων

Η παραδοσιακή απόσταξη γίνεται σε ρακοκάζανα των Διήμερων Αμβυκούχων όπου υπάρχει η σχετική άδεια από το κράτος, που χορηγείται από το τελωνείο και για συγκεκριμένη ποσότητα.

Οι Διήμεροι Αμβυκούχοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της «αποστακτικής» κουλτούρας και οδήγησαν στην άνθιση της παραδοσιακής νόμιμης παραγωγής του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τελικό προϊόν από την απόσταξη των στέμφυλων συνδέεται με την αμπελοκαλλιέργεια και με την κοινωνική ζωή του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκθεση Υδατοκαλλιέργειας: Ανάρπαστα στο εξωτερικό η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι

Με τσίπουρα και καφέδες η 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη – ΑΠΘ: Σε πτωτική τάση το ιικό φορτίο των λυμάτων

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Γιαννάκου περί VIP ΜΕΘ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top