Πίσω στα θρανία με αρνητικό self test και μέτρα προστασίας

Πίσω στα θρανία με αρνητικό self test και μέτρα προστασίας

Χτυπάει σήμερα το πρώτο κουδούνι σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια μετά από ένα μεγάλο διάστημα διεξαγωγής των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να καλούνται να τηρήσουν ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Βεβαίως επαναλειτουργούν και τα Λύκεια που είχαν επανέλθει στη διά ζώσης εκπαίδευση νωρίτερα, λίγο πριν το Πάσχα.

Η πρώτη εφαρμογή των self tests στα Λύκεια ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τη επέκτασή της και σε άλλες βαθμίδες.

Με βάση τον χάρτη επιστροφής από σήμερα επαναλειτουργούν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων όπως οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και διότι κρίθηκε ότι στις ηλικίες αυτές είναι δυσκολότερη η τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων υγιεινής.

Στην αφετηρία προς επανεκκίνηση ο αθλητισμός

Το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να επανεκκινήσει ο αθλητισμός, έχει ως εξής:

– Από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Από τις 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

– Από 15/05/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 17/5 να ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

– Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των δραστηριοτήτων που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, στον πολιτισμό

Τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάση του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1 προς 1 από τις 17 Μαΐου.

Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Το μήνυμα για τα εργασιακά από τη Σύνοδο του Πόρτο

Σε μια νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο. Ενόψει της παρουσίασης της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης για την προστασία της εργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα δοθεί δύναμη στον εργαζόμενο να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες καλές δουλειές, επισημαίνοντας ότι, για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος.

Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, όπως προαναφέρθηκε, νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο.

Το νομοσχέδιο για την κοινή γονική μέριμνα που κατέθεσε η κυβέρνηση

Ως μια πρωτοβουλία που θίγει σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την καθημερινότητα και μπαίνει τώρα στο δημόσιο διάλογο, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη κοινή γονική μέριμνα. Πρόκειται για μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ψυχικής υγείας του παιδιού, μετά το διαζύγιο μεταξύ των γονέων του. Όπως υπογραμμίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει ένα σύγχρονο πλαίσιο αρμονικής επίλυσης για περιπτώσεις όπου γονείς αποκλείονταν αναίτια, για χρόνια ολόκληρα, από την επαφή με το παιδί τους, με δυσμενείς συνέπειες για την ψυχολογία, την ισορροπία και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων. Τα κυριότερα σημεία του είναι τα εξής:

– Προάγει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

– Θεσπίζει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

– Καθιερώνει, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις
συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλο γονέα.

– Θεσπίζει επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

– Προβλέπει την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι αλλαγές που προωθούνται στο ΚΕΘΕΑ

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία ενός σχεδίου κανονισμού λειτουργίας, κάτι που το ΚΕΘΕΑ δεν διαθέτει για πολλά χρόνια. Πηγές που γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια σημαντική έλλειψη για την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία του, δεδομένου ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του καλύπτεται στο μεγαλύτερό του μέρος από την κρατική επιχορήγηση. Προσθέτουν πως η Ομάδα Εργασίας στελεχώθηκε από έμπειρα πρόσωπα με μακρόχρονη υπηρεσία στο ΚΕΘΕΑ. Το σχέδιο κανονισμού τέθηκε σε διαβούλευση. Η διαδικασία της διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και, στο πλαίσιό της, γίνονται επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (εργαζόμενοι, οικογένειες, μέλη του ΚΕΘΕΑ) για την κατάθεση των προτάσεών τους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αποκλειστικός στόχος της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι η αναβάθμιση του ρόλου του, η ενίσχυση των προγραμμάτων του και η επέκταση του έργου του, προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ