Επτά παραγωγές, 13 παραστάσεις, 45 τεχνικοί, 350 καλλιτέχνες παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου, που διεξάγεται για τρίτη χρονιά από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σ’ ένα εμβληματικό μνημείο, το Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης. «Ξεκινάμε με αυθεντικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού, και μέσα από το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμάται η ιστορία, αναδεικνύεται η παράδοση και αγκαλιάζονται οι σύγχρονες τέχνες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με δυο ξεχωριστές παραγωγές, την πρεμιέρα του «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη και το μεγάλο γκαλά της Όπερας με τον Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas ξεκινάει φέτος, τρίτη χρονιά το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.

Επί ένα μήνα, από 17 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου, στον εμβληματικό χώρο του Φρουρίου του Επταπυργίου, στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστούν συνολικά 7 παραγωγές, σε 13 παραστάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 350 καλλιτέχνες – εκ των οποίων το 93% προέρχονται από την ΠΚΜ- και θα υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.

«Ξεκινάμε με αυθεντικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού, και μέσα από το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμάται η ιστορία, αναδεικνύεται η παράδοση και αγκαλιάζονται οι σύγχρονες τέχνες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στον κήπο του κτιρίου διοίκησης της ΠΚΜ.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «εξωστρέφεια, αυθεντικότητα, υψηλή ποιότητα, αισθητική, έμπνευση από το παρελθόν αλλά και ανοιχτό βλέμμα στο μέλλον, είναι τα βασικά συστατικά του φετινού Φεστιβάλ Επταπυργίου» επισημαίνοντας πως η μνήμη, η νοσταλγία αλλά και το νέο που έρχεται ορμητικά «κάνουν το σύγχρονο πολιτισμό να αντέχει, να ανθίζει, να δυναμώνει δίνοντας σ’ όλους μας αισιοδοξία και ελπίδα».

Αναπτυξιακός πυλώνας για την περιοχή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στάθηκε στην οικονομική ανάπτυξη που προσφέρει για την περιοχή, αλλά γενικότερα για την χώρα, ο πολιτισμός.

«Το όραμά μας γίνεται πραγματικότητα και εξελίσσεται συνεχώς ως θεσμός πολιτισμού ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Κάθε χρόνο βάζουμε τον πήχη όλο και υψηλότερα, ονειρευόμαστε ακόμη πιο τολμηρά σε πείσμα των δυσκολιών και ανατροπών της εποχής» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνοντας το γεγονός πως ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό και κοινωνικό γεγονός όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου δεν αναδεικνύει μόνο την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά ταυτόχρονα έχει και σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο. «Ενισχύει πολιτιστικά, τουριστικά την περιοχή μας, για εμάς ο πολιτισμός είναι και θα είναι και ένας τρόπος για νέο εισόδημα στην τοπική μας οικονομία, για δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας «πολιτισμός είναι και θα είναι αναπτυξιακός πυλώνας για την περιοχή, για ολόκληρη τη χώρα».

Ένας μήνας φεστιβάλ με 10.000 θεατές

Με ιδιαίτερα αφιερώματα το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 παρουσιάζει από τις 17 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, στο Φρούριο Επταπυργίου, στη Θεσσαλονίκη, ένα ένα πολυσυλλεκτικό και πλούσιο ρεπερτόριο.

«Ξεκινάμε 17 Ιουνίου με Διονύση Σαββόπουλο, «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη», έναν τίτλο που επέλεξε ο ίδιος ο δημιουργός και συνεχίζουμε με πολύ μεγάλα ονόματα και καλλιτέχνες στηρίζοντας την εγχώρια δυναμική» δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου  Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου.

Όπως η ίδια επισήμανε στο πλαίσιο της σημερινής Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022, «ξεκινήσαμε το 2019, περάσαμε δυο σκοτεινά χρόνια και πέρυσι, ενώ ήμασταν σαν ‘κινούμενη άμμος’, πραγματοποιήσαμε 10 παραστάσεις εκ των οποίων ήταν όλες sold out».

Η κα. Μυκωνίου ανέφερε πως μέσω του Φεστιβάλ Επταπυργίου δίνεται η δυνατότητα στους εγχώριους καλλιτέχνες να γεννήσουν νέες ιδέες, και σε ένα εμβληματικό μνημείο δημιουργούνται από καλλιτέχνες και θεατές χρόνο με τον χρόνο αναμνήσεις.

Παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα, η κα. Μυκωνίου αναφέρθηκε στην Όπερα που τολμήσανε να παρουσιάσουν, αρχικά το 2019 την Cavalleria και πέρυσι την Tosca, «τολμήσαμε και δικαιωθήκαμε’ στην Tosca και οι 4 παραστάσεις ήταν sold out» δήλωσε με εμφανή συγκίνηση.

Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ Άννα Μυκωνίου στάθηκε και στις συνέργειες και με τη διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) κτλ. λέγοντας χαρακτηριστικά «η δύναμή μας είναι οι συνέργειες» ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους συνεργάτες και όλους όσοι στηρίζουν τον θεσμό. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 έχει ο Θανάσης Κολαλάς.

Το πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα δυο από τις παραγωγές τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Πρόκειται για το νέο συμφωνικό έργο του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» – η ναυαρχίδα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022- και η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922» η οποία είναι αφιερωμένη στο Ορφανοτροφείο θηλέων ‘Μέλισσα’ που συμπλήρωσε 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Μάλιστα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του.

Συνοπτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

17 και 18 Ιουνίου «Γεννήθηα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος με την ΣΟΔΘ

21 και 22 Ιουνίου «Τα τραγούδια του Αρτέμη/192» Μουσικοθεατρική παράσταση

26 και 27 Ιουνίου «Μεγάλες φωνές» Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Εύη Σιαμαντά

4 και 5 Ιουλίου «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» Γ.Ε. Λαζαρίδης με την ΚΟΘ

10 Ιουλίου «Ραμόν Βάργκας» Gala Όπερας με την ΚΟΘ

13 και 14 Ιουλίου «10 Άρπες» γνωστές κλασσικές κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες

18 και 19 Ιουλίου «Οι καταραμένοι ποιητές» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.

Την παραγωγή – διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Θεσσαλονίκη: «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» 18-22 Μαΐου στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Θεσσαλονίκη: Από 10 Ιουνίου η σύνδεση με Σποράδες

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του «The Bricklayer» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top