ΠΚΜ: Απολογισμός πεπραγμένων 2021 αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

ΠΚΜ: Απολογισμός πεπραγμένων 2021 αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια του 2021, υλοποίησε ένα πολυσχιδές, πολυεπίπεδο πρόγραμμα θέτοντας τις βάσεις για τη δρομολόγηση οραματικών στόχων με καταλυτική επίδραση και στους δύο βασικούς τομείς των αρμοδιοτήτων της.

Παράλληλα ανέλαβε πρωτοβουλίες με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και οργάνωσε παρεμβάσεις κλίμακας. Σε πλήρη συνεργασία με τις εποπτευόμενες Διευθύνσεις και Τμήματα και παρά τις δυσκολίες που επέφεραν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, έδωσε βιώσιμες λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, άναψε «πράσινο» για δεκάδες νέα πρωτοποριακά έργα στον τομέα του περιβάλλοντος, ενώ εργάστηκε μεθοδικά και επίμονα για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία προγράμματα και υποδομές με υψηλό δείκτη ωφέλειας για τον πολίτη και την οικονομία.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΓΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ

Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Καλοχωρίου

Η εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στο Καλοχώρι και η μετατροπή της σε οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη άτυπη συγκέντρωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα συνολικής έκτασης 16.000 στρεμμάτων με εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων, από τη μεταποίηση και τις μεταφορές μέχρι τα logistics οι οποίες παράγουν περίπου το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Στόχος μας με τη δημιουργία ενός πλήρως οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου , είναι να αναδείξουμε τις ισχυρές αναπτυξιακές δυνατότητες των εκατοντάδων επιχειρηματικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή και να ενδυναμώσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους.

Το εγχείρημα θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση συνολικά στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.Τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δουλεύουμε συστηματικά σε αυτό το σχέδιο και προχωρούμε πλέον σε συγκεκριμένα βήματα.

Εντός του 2021 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Περιφέρεια και το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ανάδοχος θα εκπονήσει την απαιτούμενη μελέτη. Σκοπός της μελέτης είναι να καθοριστεί επακριβώς η περιοχή που έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία ορίζει η νομοθεσία ώστε να χρήζει «εξυγίανσης», να καταγράφουν όλες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, τα κενά αγροτεμάχια, οι ελλείψεις σε υποδομές, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι μελέτες των έργων (οδοποιίας, δικτύων συλλογής ομβρίων , αποχέτευσης, κτλ,) και φυσικά να οριστικοποιηθεί η
μορφή και η δομή του Φορέα Υλοποίησης των έργων.

Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (ΜΔΑΑΕ)

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες Περιφέρειες που συνέστησαν και έθεσαν σε λειτουργία Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας. Βασική επιδίωξη είναι η παρακολούθηση και αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο, του τρόπου που εξελίσσεται η οικονομική δραστηριότητα στην Κεντρική Μακεδονία, των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό, των μεταβολών βασικών δεικτών της οικονομίας ανά Π.Ε και στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και ο απολύτως στοχευμένος προσανατολισμός πολιτικών και
πόρων προκειμένου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι αναφορές, εκθέσεις και έρευνες του Μηχανισμού με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και λεπτομερείς αναλύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στην ΠΚΜ, αναρτώνται σε τακτική βάση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://pmdaae-pkm.gr και ταυτόχρονα αποστέλλονται σε όλους τους τοπικούς οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα τροφοδοτεί με επικαιροποιημένα στοιχεία το δίκτυο σε εθνικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια του 2021 ο Μηχανισμός, κατήρτισε και παρουσίασε τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, ενώ διεξήγαγε την πρώτη του πρωτογενή έρευνα σε δείγμα 704 επιχειρήσεων της ΠΚΜ που απασχολούν συνολικά 10.710 εργαζόμενους. Παράλληλα, πραγματοποίησε 8 ημερίδες (7 διαδικτυακές με επίκεντρο κάθε μια από τις 7 ΠΕ και 1 υβριδική για την παρουσίαση των ευρημάτων του στο σύνολο της Περιφέρειας), ολοκλήρωσε δύο (2) τακτικές εκθέσεις που αφορούν στην απασχόληση στην ΠΚΜ και τις ΠΕ, δευτερογενή έρευνα για το σήμερα και το αύριο της απασχόλησης των γυναικών, μετά την Πανδημία και συνοπτική ετήσια έκθεση για τους πολίτες.

Ειδικό εξεταστικό κέντρο για τεχνικά επαγγέλματα

Το 2021 προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς, οι διαδικασίες για τη μετατροπή πρώην καπνομάγαζου στη Σταυρούπολη (Σοφοκλέους 26), σε Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο για τα Τεχνικά Επαγγέλματα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες και στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση της απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των επαγγελματιών.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για την παραχώρηση του κτιρίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ξεκινά τώρα επιχείρηση εκτεταμένου καθαρισμού και αποκατάστασης του κτιρίου.

Με την πάροδο των χρόνων το πρώην καπνομάγαζο είχε μετατραπεί σε αποθήκη άχρηστων υλικών για διάφορες υπηρεσίες (ογκώδη , σπασμένα έπιπλα , κλιματιστικά ξύλινες κατασκευές, λινάτσες από την χρήση του σαν καπνομάγαζο, ενώ σε έναν όροφο είχαν αποθηκευτεί ακόμη και ληγμένα φυτοφάρμακα!).

Έχοντας εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε το διαγωνισμό και ο ανάδοχος, αναλαμβάνει άμεσα στην απομάκρυνση των υλικών αυτών και τον καθαρισμό των κτιρίου, έτσι ώστε να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Στόχος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη ανά τη χώρα που θα διαθέτει ένα ενιαίο χώρο για τη διεξαγωγή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δεκάδες κατηγορίες εργατοτεχνιτών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, ηλεκτροσυγκολλητές, χειριστές δομικών μηχανημάτων, συντηρητές εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλπ).

Τα σωματεία των επαγγελματιών στηρίζουν το εγχείρημα της Αντιπεριφέρειας, η οποία σκοπεύει να διαμορφώσει στις εγκαταστάσεις του πρώην καπνομάγαζου αίθουσα εξετάσεων, εργαστήρια πρακτικής άσκησης, καθώς και χώρο πολλαπλών χρήσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και σεμιναρίων.

Αγορανομικοί έλεγχοι με ψηφιακά μέσα

Μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποίησης των αγορανομικών ελέγχων με ψηφιακά μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, προωθείται η επέκταση του και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής).

Με τη χρήση ειδικού λογισμικού και την αξιοποίηση του μέσω tamplets και της κινητής τηλεφωνίας, οι αγορανομικοί έλεγχοι διενεργούνται πλέον με ταχύτητα, οι ελεγκτές έχουν άμεση πρόσβαση στο ιστορικό ελέγχων κάθε επιχείρησης, ο προγραμματισμός των ελέγχων είναι ευκολότερος και η σχετική βάση δεδομένων επικαιροποιείται άμεσα.

Η αξιοποίηση του προγράμματος κατά τους αγορανομικούς ελέγχους και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση της λειτουργίας πρόσθετων υποσυστημάτων, αλλά και της αναβάθμισης της υφιστάμενης λειτουργικότητας στο επίπεδο όλων των χρησιμοποιούμενων εφαρμογών (web και mobile).

Επιπλέον προβλέπεται η εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού των υπολοίπων ΠΕ σε χώρο της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη και η υποστήριξη της
παραγωγικής λειτουργίας του προσωπικού των υπόλοιπων ΠΕ, επισημαίνεται μετά την προμήθεια των απαραίτητων tablets.

Στήριξη Επιχειρήσεων Κλωστοϋφαντουργίας

Συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η υποστήριξη της συμμετοχής επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής έτοιμου ενδύματος και πλεκτού σε διεθνείς εκθέσεις μόδας.

Ειδικότερα, για τρίτη χρονιά εταιρείες από την Κεντρική Μακεδονία έλαβαν μέρος στη MUNICH FABRIC START (31/8–2/9/21) στο Μόναχο, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρώπη και η σημαντικότερη του είδους της στις γερμανόφωνες περιοχές (Γερμανία – Αυστρία – Ολλανδία – Ελβετία κλπ), στη MOMAD METROPOLIS (17-19/9/21) στη Μαδρίτη, τη σημαντικότερη έκθεση μόδας στην Ιβηρική χερσόνησο (Ισπανία – Πορτογαλία) και για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη έκθεση μόδας στην Ελλάδα, την σημαντικότερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ATHENS FASHION TRADE SHOW (23/9- 26/9/2021).

Οι επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα παραγγελίες ύψους 1.340.000 ευρώ.

Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο

Τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η πρώτη φάση των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου των 6.615 στρεμμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου. (καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Είναι η αρχή του μεγαλύτερου έργου που θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την ενοποίηση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι.

Ένα έργο που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο θα αποτελέσει το νέο brand name, τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης.

Προηγήθηκαν τρία χρόνια επίμονης και επίπονης προσπάθειας για τη συγκέντρωση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων από μια μεγάλη λίστα εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόκειται για την πιο εμβληματική και πολυεπίπεδη παρέμβαση στον τομέα της εξυγίανσης, απορρύπανσης και αποκατάστασης που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα για:

* Τον καθαρισμό, τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου. Δεδομένου ότι το 2021 προχώρησε σημαντικά η απομάκρυνση αποβλήτων από την περιοχή του Καλοχωρίου, αλλά και η απομάκρυνση επικινδύνων από την περιοχή των Βυρσοδεψείων, εκτιμάται ότι συνολικά θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων, από την ευρύτερη περιοχή.

* Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.

* Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.

Η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου και περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό και με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, που συγχρηματοδοτούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ ΑΕ. , καθώς και οι παρεμβάσεις στις εκβολές του Δενδροποτάμου, είναι έργα που δρουν συμπληρωματικά ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον από τη ρύπανση.

Παράλληλα, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό μας, για τις επόμενες φάσεις της αναβάθμισης και ανάδειξης της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης) και τους παραγωγικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TerraMed έγιναν οι απαιτούμενες μελέτες, η καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων και προσδιορίστηκαν 14 έργα και δράσεις μεγάλης κλίμακας για την ανάδειξη του δυτικού παράκτιου μετώπου, ώστε να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και ταυτόχρονα με υποδομές που θα σέβονται το περιβάλλον, να καταστήσουμε επισκέψιμους τους μοναδικούς οικότοπους που διαθέτει, (λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Εθνικό Πάρκο Αξιού – Γαλλικού – Λουδία – Αλιάκμονα).

Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Προωθούμε με ταχύτητα τις διαδικασίες για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο, που θα συνδέσει  με μέσο σταθερής τροχιάς τη δυτική Θεσσαλονίκη , (δήμοι Δέλτα, Χαλκηδόνας, ΒΙΠΕ Σίνδου και σε δεύτερη φάση το Διεθνές Πανεπιστήμιο ( Πρώην ΤΕΙ Σίνδου ) με τον αστικό ιστό της πόλης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για έργο ώριμο σε μεγάλο βαθμό, καθώς υπάρχουν οι προμελέτες, οι χαράξεις, οι σιδηροτροχιές και προτάσεις για στάσεις εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού(παλιές και νέες), είναι εφικτή η απόδοση σε σύντομο χρόνο σε λειτουργία δύο (2) σιδηροδρομικών γραμμών με σύγχρονους συρμούς, που θα συνδέσουν τους δήμους Δέλτα, Κορδελιού -Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Π. Μελά με το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Δυτικός Προαστιακός θα είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους σταθμούς του μετρό, ώστε να αποτελέσει βασικό συμπληρωματικό μεταφορικό μέσο στο μετρό της πόλης.

Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος

Το 2017 σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού Διαλειτουργικού Γεωπληροφοριακού Συστήματος που αφορά στη μεταποιητική δραστηριότητα της ΜΕΘ για 1.000 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ψηφιοποιήθηκαν 30.000 έγγραφα και δημιουργήθηκε μια γεωγραφική βάση δεδομένων (GIS).

Μετά την επιτυχή εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος προχωρούμε στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός αντίστοιχου μεγαλύτερου προγράμματος για όλη τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος.

Το νέο έργο περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες: α) την επέκταση της ψηφιοποίησης και της γεωγραφικής βάσης δεδομένων για όλες τις επιχειρήσεις – περίπου 32.000- που εδράζουν και δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και

β) τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου το οποίο θα συγκεντρώνει δεδομένα από διαφορετικές πηγές (αισθητήρες, δορυφορικά δεδομένα κ.α.) και θα επιτυγχάνει την ακριβή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ΠΚΜ με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 3.943.451,27 ευρώ κι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πόρους από τον προϋπολογισμό της Π.Κ.Μ. και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 2021.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνητικών προγραμμάτων, μπορεί να στηρίξει μεταπτυχιακά προγράμματα και χρηματοδοτούμενα έργα και φυσικά να διενεργεί εξειδικευμένες εργαστηριακές αναλύσεις σε οστρακοκαλλιέργειες, καθώς και σε αγροτικά προϊόντα.

Μετά την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητου για την λειτουργία των οργάνων, το Εργαστήριο καλύπτει και τις ανάγκες του προγράμματος της Περιφέρειας που αφορά στην υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε ρυζοκαλλιέργειες.

Συνολικά , το 2021 πραγματοποιήθηκαν 6.450 αναλύσεις από τον Χημικό τομέα και 435 από το Βιολογικό τομέα του Εργαστηρίου.

Στις ερευνητικές κατευθύνσεις του χημικού τμήματος περιλαμβάνονται η διερεύνηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων και μεταλλοειδών, μέτρηση pH, αγωγιμότητας, κλπ, σε υδατικά δείγματα, ιζήματα και εδώδιμα προϊόντα, στις ρυζοκαλλιέργειες των πεδιάδων Θεσσαλονίκης και Σερρών, και η εφαρμογή καινοτόμων προσροφητικών υλικών για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων και μεταλλοειδών, από το πόσιμο νερό.

Οι ερευνητικές κατευθύνσεις για το βιολογικό τμήμα αφορούν σε ανάπτυξη νέων εργαλείων βασισμένων στη γονιδιωματική τεχνολογία των διθύρων μαλακίων που καλλιεργούνται ήδη στην Ελλάδα όπως το μεσογειακό μύδι, χτένια, κυδώνια, στρείδια,αχιβάδες και οι οικολογικής προτεραιότητας πίνες.

Με τις συγκεκριμένες λειτουργίες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας υποστηρίζεται ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα στην αγορά των καλλιεργούμενων ειδών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα και ενισχύοντας την προώθησή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Ήδη κινούνται οι διαδικασίες για τη διαπίστευση του Εργαστηρίου, σε συγκεκριμένους τύπους αναλύσεων, ώστε να έχει τη δυνατότητα διενέργειας και άλλων βασικών ελέγχων που προβλέπει η νομοθεσία.

Ποιότητα Ατμόσφαιρας

Εντός του 2021 αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΠΚΜ και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την αναβάθμιση και επέκταση των σταθμών του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Επιδιώκουμε την πύκνωση του Δικτύου, τον περαιτέρω εμπλουτισμό των δεδομένων που ήδη μας παρέχει και τη συλλογή στοιχείων κι από άλλα σημεία της πόλης.

Με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αναβαθμίζουμε πλήρως τους έξι (6) από τους επτά (7) Σταθμούς Μέτρησης του Δικτύου (Καλαμαριά, Α.Π.Θ., πλατεία Αγίας Σοφίας, Νεοχωρούδα, Πανόραμα, Σίνδος). Ο σταθμός στο Κορδελιό έχει ήδη αντικατασταθεί.

Ταυτόχρονα προχωρούμε στην εγκατάσταση δύο νέων Σταθμών Μέτρησης, στη Σταυρούπολη (Δήμος Παύλου Μελά – επί της οδού Λαγκαδά) και στο νέο κτίριο της Π.Κ.Μ. (δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα αναβαθμίζουμε την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ., όπου δημοσιεύονται οι μετρήσεις, επιδιώκοντας την έγκαιρη, αξιόπιστη και γρήγορη ενημέρωση του κοινού. Στόχος μας είναι η παρουσίαση αναφορών σε απλουστευμένη μορφή και η απεικόνιση με εύκολο τρόπο, ακόμη και σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών με στόχο στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης και τρωτότητας των παράκτιων ζωνών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 2021, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Α.Π.Θ. , προκειμένου για τον περαιτέρω εμπλουτισμό του.

Ειδικότερα, η επικαιροποίηση, ανανέωση και εμπλουτισμός του αναπτυχθέντος συστήματος θα επιτρέψει α) την ανανέωση της υπάρχουσας γεωχωρικής υποδομής με νέα δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης Γης, β) την ενσωμάτωση νέων αλγορίθμων αυτόματης επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων με παράλληλη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων, γ) την ενσωμάτωση νέων δεδομένων τηλεμετρικών πλωτήρων από άλλα έργα που έχει υλοποιήσει η ΠΚΜ, και δ) την ενσωμάτωση νέων διαδικασιών προκειμένου να μετεξελιχθεί το Παρατηρητήριο σε μια ολοκληρωμένη πύλη γεωχωρικών δεδομένων για την ΠΚΜ.

Στην ανανεωμένη έκδοση του Παρατηρητηρίου θα ενσωματωθούν γεωχωρικά δεδομένα και δίκτυο αισθητήρων συλλογής περιβαλλοντικών παραμέτρων (πλωτήρες και in-situ παρατηρήσεις) που διαθέτει ήδη η Π.Κ.Μ. προκειμένου να είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία και στο κοινό.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει συνεργασία και εκπαίδευση υπαλλήλων της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, προκειμένου να εξοικειωθούν στη χρήση της ΓεωΠύλης. Ήδη έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι προς το σκοπό αυτό, στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών της ΠΚΜ στην περιοχή του λιμανιού.

Απώτερος στόχος είναι οι υπηρεσίες της ΠΚΜ να αποκτήσουν και εδραιώσουν μια ολοκληρωμένη γεωχωρική πύλη που θα καταστεί ο θεμέλιος λίθος στον οποίο θα εδραιωθούν μελλοντικές δράσεις παρατήρησης, διαχείρισης και μετριασμού των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Επιπλέον τα αποτελέσματα και τα στοιχεία της έρευνας, θα είναι ελεύθερα και προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ενώ τα επιστημονικά αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα για να παραχθούν νέες επιστημονικές έρευνες και μελέτες συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της ΠΚΜ.

Εκτεταμένος Καθαρισμός Θερμαϊκού Κόλπου

Η πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη του 2021.

Σε μια πολυήμερη επιχείρηση , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εξελίχθηκε από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία, το Δέλτα του ποταμού Αξιού μέχρι την Πιερία και την παραλία των Αλυκών Κίτρους, συλλέχθηκαν και απομακρύνθηκαν από το θαλάσσιο βυθό και κατά μήκος της ακτογραμμής, περισσότερα από 500 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 15 τόνοι κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών.

Στο σύνολό τους προωθήθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της πρώτης ύλης.

Νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία Ένα βήμα πιο κοντά στην αποδέσμευση από ρυπογόνες πηγές ενέργειας και τη μεταλιγνιτική εποχή, έρχεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το «πράσινο φως» που «άναψε» η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην κατασκευή νέου κλάδου αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η υλοποίηση του έργου είναι εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, δεδομένου ότι ο νέος κλάδος συνολικού μήκους 157,16χλμ. , που θα ξεκινά ανατολικά των Τρικάλων Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας, καλύπτοντας γεωγραφικά 2 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας) θα καλύψει τις ανάγκες σε πράσινη καθαρή ενέργεια δεκάδων αστικών κέντρων και οικισμών.

Από τη λειτουργία του νέου κλάδου και των υποκλάδων του αγωγού, όπως προβλέπεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) την οποία ενέκρινε η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα καταστεί δυνατή η μεταφορά του φυσικού αερίου σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις ευρύτερες περιοχές και εντός των πόλεων της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Νάουσας και της Βέροιας.

Παράλληλα με φυσικό αέριο θα τροφοδοτηθούν και τα μεγαλύτερα τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη).

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας ενέκριναν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους τη δημιουργία 33 νέων μεγάλης και μικρότερης δυναμικότητας μονάδων που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συγκεκριμένα έργα εγκρίθηκαν ήδη και από την Επιτροπή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα στην Π.Ε. Ημαθίας, αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2,997 MW από την καύση βιοαερίου που παράγεται από την αναερόβια χώνευση ζωικών και φυτικών υποπροϊόντων – ενσιρωμάτων, σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, καθώς και φωτοβολταϊκός σταθμός 309 MW.

Στην Π.Ε. Κιλκίς δημιουργούνται τρία (3) νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 81 MW, οκτώ (8) σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 162 MW, μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας 1 MW.

Στην Π.Ε. Πέλλας, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία (3) υδροηλεκτρικά έργα στους δήμους Αλμωπίας και Έδεσσας συνολικής ισχύος 3 MW, σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την επεξεργασία αποβλήτων και δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του βιοαερίου , καθώς και σε μια νέα μονάδα παραγωγής εδαφοβελτιωτικού κομπόστ.

Στην Π.Ε. Πιερίας, έχει δοθεί «πράσινο» για νέο υδροηλεκτρικό έργο 1,85 MW στο Δ. Κατερίνης, και

Στην Π.Ε. Σερρών για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 3MW στο Δήμο Σιντικής, επτά (7) μονάδες παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα ή από την επεξεργασία γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και ενσιρωμάτων και ισάριθμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για δύο (2) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 40,7MW.

Έργα ΠΕΣΔΑ

Κατά τη διάρκεια του 2021, οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αδειοδότησαν ή γνωμοδότησαν για
*Τη λειτουργία των ΧΥΤΑ Πολυγύρου και Ανθεμούντα του Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.
*Τη λειτουργία «Πράσινων Σημείων», με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εισαγωγή σύγχρονων ορθών πρακτικών στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών και των φορέων, σε σχέση με τα απορρίμματα, στη Σίνδο του Δήμου Δέλτα, στη Νέα Ευκαρπία του Δήμου Παύλου Μελά, στους Δήμο Πολυγύρου, Αριστοτέλη και Σιθωνίας, της Χαλκιδικής.
*Την ίδρυση Μονάδας επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση του Δυτικού Τομέα της ΠΚΜ στην οποία εντάσσονται η 2 η και η 3η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δυτικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης.
*Την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (ΣΜΑ/ΣΜΑΥ) στο Δήμο Κασσάνδρας, Χαλκιδικής.

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΠΣΚΑ)

Ξεκίνησε εντός του 2021 και ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Π.Κ.Μ. είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που εκπόνησε Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσο εφαρμόσιμο πρόγραμμα με εξειδικευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ανά περιοχή και ανά παραγωγικό κλάδο, που συμπληρώνεται από σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά περίπτωση και συνθήκη.

Το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, περιλαμβάνει ακόμη εκτιμήσεις Κλιματικών Μεταβολών και Ανάλυση Τρωτότητας, εκτίμηση άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τομεακά και χωρικά, και μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και μέτρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Πιλοτική εκστρατεία στήριξης μη κερδοσκοπικών φορέων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδίασε και υλοποιεί για πρώτη φορά μια πιλοτική εκστρατεία για τη στήριξη μη κερδοσκοπικών φορέων με τη χρήση του εργαλείου της συμμετοχικής χρηματοδότησης (Crowdfunding). Είναι μία νέα μέθοδος (χρηματοδότηση από το πλήθος) για την άντληση πόρων από ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων για ένα θέμα, ζήτημα ή ιδέα με κοινωφελή πρόσημο.

Έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση και διαδικασία επιλέχθηκαν προς στήριξη δύο φορείς με περιβαλλοντική ευαισθησία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δέλτα του Γαλλικού ποταμού και ειδικότερα ο φορέας Εχεδώρου Φύσις που συμβάλλει στην αναμόρφωση και ανάδειξη του οικοσυστήματος του Δέλτα του Γαλλικού ποταμού και η Δράση για την Άγρια Ζωή που έχει ως στόχο την προστασία της πανίδας και ορνιθοπανίδας της περιοχής. Για την καλύτερη επικοινωνία των δράσεων η

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα: https://pkm-crowdfunding.eu/.

Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει πληροφορίες για τις δράσεις των φορέων που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα του Γαλλικού ποταμού καθώς και συνδέσμους που οδηγούν στην πλατφόρμα Goteo, όπου μπορεί να γίνει ενίσχυση του έργου των εν λόγω φορέων. Στόχος είναι η ιστοσελίδα αυτή να αποτελέσει ένα διαδραστικό σημείο επικοινωνίας για το crowdfunding στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ενημερωτικό υλικό για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα για την προώθηση της καμπάνιας αυτής.

Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση

Καθώς οι συνθήκες το επέτρεψαν με τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι δραστικά περιορισμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η ετήσια διοργάνωση του «Voltaro 5».

Η φετινή διοργάνωση στο πλαίσιο της συστηματικής εκστρατείας της Π.Κ.Μ. για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και των νέων «πράσινων» τεχνολογιών, ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή από όλες τις προηγούμενες. Τα drones που προσγειώθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, από το Θερμαϊκό, μεταφέροντας ποδήλατα και πατίνια ενθουσίασαν τους χιλιάδες επισκέπτες. Ιδιαίτερα θετικές ήταν και οι εντυπώσεις από τη μεγάλη ποικιλία των φετινών ηλεκτροκίνητων εκθεμάτων, αλλά και την αρτιότητα της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα που αφορούν στις μετακινήσεις στην πόλη.

Στις διαδραστικές εκδηλώσεις του θεσμού του «Voltaro» από το 2017 έως σήμερα έχουν μετάσχει περισσότεροι από 25.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι φορείς και οι εταιρείες υποστηρικτές του ξεπερνούν τους 200, ενώ μέσα από το υλικό προώθησης και τις σχετικές δημοσιεύσεις έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον 100.000 πολίτες για τα οφέλη της υιοθέτησης «πράσινων» πρακτικών στις μετακινήσεις.

Στα πέντε χρόνια καθιέρωσης του θεσμού, οι ετήσιες εκδηλώσεις του έχουν γίνει σημείο συνάντησης και διαλόγου της Αυτοδιοίκησης, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και του επιχειρείν. Πλέον, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός για τις έξυπνες μεταφορές, ο Ertico-ΙTS Europe παροτρύνει τις αυτοδιοικητικές ηγεσίες των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Π.Κ.Μ. και να καθιερώσουν θεσμούς στα πρότυπα του «Voltaro».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top