ΠΚΜ: Τρία νέα έργα 28 εκ. ευρώ μέσω του «Αντ.Τρίτσης» ανακοίνωσαν Πέτσας-Τζιτζικώστας

ΠΚΜ: Τρία νέα έργα 28 εκ. ευρώ μέσω του «Αντ.Τρίτσης» ανακοίνωσαν Πέτσας-Τζιτζικώστας

Η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και το «ξεκαθάρισμα» αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους, η ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών, έργα που αφορούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στο Ταμείο Ανάκαμψης και το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους το πρωί, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Η ώρα των Περιφερειών είναι τώρα» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά τη συνάντηση με τον Στέλιο Πέτσα, δίνοντας έμφαση στις μεγάλες τομές που αναμένεται να επιφέρει στην αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση» κάνοντας λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που άρχισε εδώ και περίπου έναν χρόνο και πλέον φτάνει προς το τέλος της καθώς σύντομα αναμένεται να αποσταλεί στη βουλή.

«Είναι η ώρα να μεταβούμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους, προς όφελος των πολιτών και της καθημερινότητας και της λειτουργίας του κράτους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έθεσε και το αίτημα να ενισχυθούν οι Περιφέρειες με πόρους και προσωπικό, καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη και  πολλές υπηρεσίες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν .

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι κινείται σε πολύ σωστή κατεύθυνσή, δίνοντας κυβερνησιμότητα στις περιφέρειες και τους δήμους και τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά.

Σχετικά με το «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την ένταξη δύο νέων έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν

  • Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Προποντίδας στη Χαλκιδική,
  • Στην ανέγερση της νέας έδρας της αντιπεριφέρειας Ημαθίας, στη Βέροια

Στα έργα που έχουν εγκριθεί συμπεριλαμβάνεται και η ψηφιακή αναβάθμιση δύο Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Πέτσας: Δεν θα υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους»

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» τρία αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει πως υπάρχουν και άλλα έργα για τα οποία γίνονται συζητήσεις ώστε να ενταχθούν και αυτά σε επόμενη φάση. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, συνολικά για τις περιφέρειες και τους δήμους, προβλέπονται κονδύλια ύψους 281 εκατ. ευρώ για έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως ο εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι έτοιμος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Επίσης, από τον Μάϊο θα αρχίσει η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και εκτιμά ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

«Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη σημερινή πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς αντίστοιχους πόρους και φυσικά με το προσωπικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, με το οποίο προβλέπεται η χρηματοδότηση των δήμων με επιπλέον 40 εκατ. ευρώ, πέραν των 43 εκατομμυρίων, που έχουν ήδη διατεθεί, για τη δημιουργία καταφυγίων και άλλων υποδομών.

Διαβεβαίωσε, ακόμα, πως είναι προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει διέξοδο στην πολύ μεγάλη αποψίλωση προσωπικού που έχει υποστεί η αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ