Πληθωρισμός: Σήμερα ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ – Πόσο αναμένεται να «εκτιναχτεί»

Πληθωρισμός: Σήμερα ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ – Πόσο αναμένεται να «εκτιναχτεί»

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) του ύψους του πληθωρισμού για τον Απρίλιο. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι αυτή τη φορά θα είναι διψήφιος, δηλαδή θα ξεπεράσει το 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.

Βασική κινητήριος δύναμη για ακόμα ένα μήνα εκτιμάται ότι θα είναι οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και σε σειρά βασικών προϊόντων.

Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 10% ήταν τον Απρίλιο του 1994, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Την περίοδο της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 είχε υποχωρήσει στο -1,4% και τον Απρίλιο του 2021 στο -0,3%.

Τα πρώτα δείγματα για το ύψος του πληθωρισμού του Απριλίου ήρθαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) των προκαταρκτικών στοιχείων για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 9,4% το Μάρτιο, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν σε Εσθονία που ανήλθε στο 19%, στη Λιθουανία στο 16,6%, στη Λετονία στο 13,2%, στην Ολλανδία στο 11,2% και στη Σλοβακία στο 10,9%.

Τον Μάρτιο, οι τιμές της ενέργειας στη χώρα μας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat) αυξήθηκαν κατά 57,5% όταν στην ευρωζώνη η άνοδος έφτασε στο 38%.

Ο δείκτης τροφίμων, ποτών και καπνού τον Απρίλιο στην Ελλάδα κατέγραψε αυξήσεις στις τιμές κατά 9,2% από άνοδο 6,4% στην ευρωζώνη.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομαδική αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος σχεδιάζουν επαγγελματικοί κλάδοι

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ» στο Θέατρο Αμαλία

Φλώρινα: Επένδυση στην καλλιέργεια φράουλας και μεταποίηση σε αποστάγματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top