Ποδήλατα για ΑμεΑ: Ένα ‘παράθυρο’ για επιπλέον δραστηριότητες (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ποδήλατα για ΑμεΑ: Ένα ‘παράθυρο’ για επιπλέον δραστηριότητες (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Έναν διαφορετικό εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης αποκτούν άνθρωποι με κινητική αναπηρία και αφορά το ποδήλατο. Δυο ποδήλατα ειδικά για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τον συνοδό τους, είναι διαθέσιμα για κοινόχρηστη χρήση, μέσω του προγράμματος CHANGE, στο οποίο συμμετέχει και η «Lever ΑΕ- Σύμβουλοι Ανάπτυξης», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Δυο ποδήλατα για άτομα με κινητή αναπηρία είναι διαθέσιμα για κοινόχρηστη χρήση έως τη λήξη της 85ης ΔΕΘ (19/9), προσφέροντας την ευκαιρία για μια ξεχωριστή, συλλογική εμπειρία.

Ωστόσο, με τη λήξη της 85ης ΔΕΘ, τα δυο ποδήλατα θα παραδοθούν, ένα στη ΔΕΘ και ένα στο Γ’ Σώμα Στρατού, σημεία με εύκολη πρόσβαση για τα ΑμεΑ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου για να εξυπηρετούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης ήταν ένα πρόγραμμα του επίκουρου καθηγητή Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού Γιάννη Πολίτη από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστή του έργου CHANGE, σε συνεργασία με το Σύλλογό τους.

«Η προσπάθεια ήταν τα άτομα με αναπηρία να έχουν έναν ακόμη, έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στο ποδήλατο, το οποίο έλειπε από τη ζωή των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία και πλέον δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτή τη δημιουργία να απολαμβάνουμε και εμείς τη βόλτα μας με το βοηθό μας, τη συνοδό μας, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο».

Όπως μας πληροφορεί, η εν λόγω δράση ξεκίνησε πριν περίπου δυο χρόνια, και τώρα έχει φτάσει στην ολοκλήρωσή της.

«Συνέχεια εξελίσσουμε τα ποδήλατα, όσον αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητική αναπηρία, και τα συγκεκριμένα ποδήλατα, θα είναι διαθέσιμα –το ένα στη ΔΕΘ και το άλλο στο Γ’ Σώμα Στρατού-, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλο τον χρόνο, για να εξυπηρετούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Αυγουστίδης προσθέτοντας πως ο ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει σ’ έναν από τους δυο παραπάνω χώρους, να παίρνει το ποδήλατο και να κάνει όση ώρα επιθυμεί τη βόλτα του και στη συνέχεια να το επιστρέψει.

Ηλεκτρική υποβοήθηση και αυτονομία

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ με το ποδήλατο για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ‘ταξίδεψε’ και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να παρουσιαστεί.

Όπως πληροφορούμαστε, δυο ποδήλατα έχουν δοθεί και στο Δήμο Αγρινίου και η σκέψη των παραπληγικών είναι να δούνε πώς θα εξυπηρετούν την κατάσταση καθ’ ολοκληρία.

Τα ποδήλατα διαθέτουν ηλεκτρική υποβοήθηση, οπότε έχουν καλύτερη κίνηση και αυτονομία. Ανάλογα με το φορτιστή που φέρουν μπορούν να προσφέρουν αυτονομία 30 χλμ. (μικρός φορτιστής), 60 χλμ. (μεσαίος φορτιστής, όπως αυτός που διαθέτει το συγκεκριμένο ποδήλατο που παρουσιάζεται στην 85η ΔΕΘ) και 70-100 χλμ. (ο μεγάλος φορτιστής), ενώ η φόρτισή του μπορεί να γίνει και σε ένα συμβατικό, οικιακό ρευματοδότη (πρίζα).

Ενίσχυση πτυχών του βιώσιμου οικοσυστήματος

Για ένα κομμάτι του πρότζεκτ με την ονομασία CHANGE μας μίλησαν ο Γιάννης Φυρογένης και η Αναστασία Νικολαΐδου υποψήφιοι διδάκτορες και συνεργάτες ερευνητές στο Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που αφορά το ποδήλατο, ώστε να ενισχυθούν διάφορες πτυχές αυτού του βιώσιμου οικοσυστήματος που αποτελεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

«Μπορεί να είναι ένα επιπλέον μέσο μεταφοράς, αλλά τουλάχιστον όπως το βλέπουμε εμείς, κάνει πολύ παραπάνω πράγματα, καθώς αποτελεί ένα παράθυρο που ανοίγει επιπλέον δραστηριότητες, κόσμο, ημέρες με αγαπημένους τους για μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα» δηλώνουν στο GRTimes.gr οι νεαροί υποψήφιοι διδάκτορες προσθέτοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι, όπου πράγματα τα οποία τα θεωρούμε δεδομένα, μπορεί να τους είναι πολύ δύσκολα».

Εξηγούν πως, το ειδικά σχεδιασμένο ποδήλατο για το οποίο τόσο οι ίδιοι όσο και η κατασκευάστρια εταιρία ήρθαν αντιμέτωποι, θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία για μια βόλτα στην παραλία μαζί με ένα συγγενικό τους πρόσωπο.

Ένα κομμάτι για βελτίωση της ποιότητας ζωής

Μια ποδηλατάδα στην πανέμορφη παραλία της Θεσσαλονίκης, πλάι στη θάλασσα, αρκεί για να φωτίσει το πρόσωπο ανθρώπων με κινητή αναπηρία.

«Ελπίζουμε να αγαπηθεί από τους χρήστες της πόλης και να αποτελέσει ένα από τα κομμάτια που θα βελτιώνουν, έστω και λίγο, την ποιότητα της ζωής τους» δηλώνουν ο Γιάννης Φυρογένης και η Αναστασία Νικολαΐδου.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η συνεργασία όλων όσων συμμετείχαν στο πρότζεκτ ήταν συνεχή και με τον Σύλλογο Παραπληγικών του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης που τους έδωσε πολύτιμη υποστήριξη (σ.σ. ο Σύλλογος Παραπληγικών του Παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης αποτελείται από 1.300 μέλη), «καθότι από την πλευρά μας όση έρευνα και μελέτη και να κάνουμε, είναι πολλές φορές δύσκολο να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε πλήρως, καθημερινά πράγματα για αυτούς» προσθέτουν.

Οι προκλήσεις για την κατασκευή

Πόσο εύκολο όμως ήταν να κατασκευαστεί ένα ποδήλατο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα εκτός από τον ποδηλάτη να μεταφέρει και έναν άνθρωπο πάνω σε αμαξίδιο λόγω κινητικής αναπηρίας;

«Υπήρξαν κάποια θέματα, τα οποία τόσο εμείς όσο και η εταιρία που κατασκεύασε το ποδήλατο, δεν μπορούσε να έχει υπόψη της στην αρχή, και έτσι σε συνεργασία με το Σύλλογο Παραπληγικών χρειάστηκαν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Φυρογένης.

Οι βελτιώσεις αφορούσαν τη ράμπα η οποία παρέχει πρόσβαση στο αμαξίδιο, «χρειάζεται να είναι σταθερό το αμαξίδιο, όταν είναι μαζεμένη η ράμπα και να αποτελεί ένα προστατευτικό τοιχίο για τον χρήστη, όσο και να βοηθάει στο να σταθεροποιηθεί το όχημα κατά την ανάβαση» εξηγεί ο ίδιος.

Άλλες προκλήσεις ήταν το δάπεδο του οχήματος το οποίο θα πρέπει να είναι κατάλληλο για να μπορεί να ασφαλίσει το αμαξίδιο, καθώς και να υπάρχουν προστατευτικοί ιμάντες που να προσδένουν το αμαξίδιο στο όχημα.

«Το επίπεδο του δαπέδου είναι σχετικά χαμηλό, ώστε να υπάρχει σταθερό κέντρο βάρους στο όχημα και σταθερότητα στην κίνησή του και λόγω βάρους το όχημα είναι ηλεκτρικά υποβοηθούμενο με αφερούμενες μπαταρίες ώστε να μπορεί να έχει την απαραίτητη κινητήρια δύναμη και να φέρει και τους δυο επιβάτες» προσθέτει ο υποψήφιος διδάκτωρ και συνεργάτης ερευνητής στο Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Επίσης, κάποιες αλλαγές, από την αρχή του σχεδιασμού μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, έγιναν και στο σύστημα στροφής.

Το πρόγραμμα CHANGE

Στόχος του προγράμματος CHANGE είναι να αλλάξει τις συνήθειες και τις επιλογές μετακίνησης στις αστικές περιοχές –προτάσσοντας τα ποδήλατα κοινής χρήσης- μέσω της ανάδειξης σύγχρονων τεχνολογιών, προωθώντας, παράλληλα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των δυο ποδηλάτων ειδικά για ΑμεΑ στην 85η ΔΕΘ, συναντήσαμε και τον Λάζαρο Αποστολίδη από το ΕΚΕΤΑ, ο οποίος μας ενημέρωσε και για τα κοινόχρηστα ποδήλατα που βρίσκονται στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Το καινοτόμο είναι ότι δεν απαιτούν κάποιο σταθμό να το αφήσει ο χρήστης, μπορεί να το αφήσει σε οποιοδήποτε σημείο και να χρεωθεί ανάλογα» επισήμανε, μεταξύ άλλων, στο GRTimes.gr προσθέτοντας ότι εκείνοι από την πλευρά τους αναλύουν τα δεδομένα που προκύπτουν από τα ποδήλατα, βλέπουν κάποια μοτίβα μετακίνησης, πώς μετακινείται ο Έλληνας πολίτης, προσπαθώντας να προσφέρουν λύσεις οι οποίες είναι στοχευμένες και να προωθηθούν τα ποδήλατα αλλά και να  εξυπηρετήσουν τον πολίτη.

Σημειώνεται ότι εταίροι του έργου CHANGE είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η εταιρία Brainbox S.A., το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η «Lever ΑΕ- Σύμβουλοι Ανάπτυξης» μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

Τα εγκαίνια στην εκδήλωση «Voltάρω»

Σχετικά με τα εγκαίνια των δυο νέων ποδηλάτων για ΑμεΑ που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου CHANGE, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ‘πράσινης’ εκδήλωσης «Voltάρω» που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών  σε ό, τι αφορά στην υιοθέτηση των  καλών πρακτικών της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, αλλά και  της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top