ΠΟΕΔΗΝ: Σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ 6 διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ 6 διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Στην… πλάτη των ασθενών μεταφέρεται η πίεση που δέχεται το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, έξι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες covid, περιμένοντας να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, περιγράφοντας επιπλέον ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ήδη και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Το ίδιο… σκηνικό επικρατούσε μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο και κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας. «Τότε είχαμε 100 ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και σε απλές κλίνες κορωνοϊού» λέει συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος. Στη Θεσσαλονίκη, όπως πρόσθεσε, λειτουργούν αυτή τη στιγμή 75 κλίνες ΜΕΘ – Covid, από τις 193 που ήταν διαθέσιμες τον Απρίλιο, πολύ πριν εφαρμοστεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, που αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. «Στην Κεντρική Μακεδονία, είχαμε 250 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τώρα λειτουργούν οι 100», σημειώνει ο ίδιος, αποδίδοντας τη μείωση των αριθμών στην έλλειψη προσωπικού.

Τι λέει ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ

Γεμάτες εδώ και ημέρες είναι οι κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη. Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στο GRTimes, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το γεγονός, περιγράφοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς. «Μόλις αποσωληνώνεται κάποιος ασθενής από τη ΜΕΘ, διασωληνώνεται ένας άλλος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης, γνωστοποιώντας ότι κάθε φορά που η κατάσταση της υγείας των ασθενών επιδεινώνεται και υπάρχει ανάγκη για τη διασωλήνωσή τους, ο ίδιος μεταβιβάζει το αίτημα στο ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση της κατάστασης.

«Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, αλλιώς θα ζούμε έτσι καθημερινά», λέει επιπλέον ο ίδιος.

Καπραβέλος: «Μας λείπει νοσηλευτικό προσωπικό»

Τα λεγόμενα του κ. Γιαννάκου, αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού, έρχεται να επιβεβαιώσει μιλώντας στο GRTimes και ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Πιεζόμαστε πάρα πολύ. Μας λείπει νοσηλευτικό προσωπικό, είναι τεράστιο το μέγεθος των αναγκών που δημιουργείται από την πανδημία», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας επιπλέον ότι πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, το νοσοκομείο Παπανικολάου διέθετε 30 ΜΕΘ, λειτουργώντας με αριθμό προσωπικού που βρίσκεται «κάτω από το όριο».

«Έπειτα προστέθηκαν 18 ΜΕΘ, δίχως να γίνει κάποια πρόσληψη», υπογραμμίζει ακόμη ο κ. Καπραβέλος, βεβαιώνοντας ότι «έχουμε κενά σε οργανικές θέσεις».

Συζητήσεις για μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη

Όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι συντελούν στην αυξημένη πίεση που επωμίζονται ήδη τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος. Αναφερόμενος σε αυτό, ο κ. Καπραβέλος λέει πως «δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα υπάρξει επιβάρυνση, με ανοικτά σχολεία, Πανεπιστήμια, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «δεν έχουμε προσωπικό να λειτουργήσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «γίνονται συζητήσεις για τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για τις ΜΕΘ», καθώς «η ροή των ασθενών είναι ήδη μεγάλη και η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια, πριν καν μπει ο χειμώνας».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Καπραβέλος, «τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη – Γιαννάκος: Σε αναστολή 750 εργαζόμενοι – Γεμάτες οι ΜΕΘ

Καπραβέλος: Στο 100% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ – Περάσαμε μία από τις δυσκολότερες εφημερίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ