Ποιος ορεινός προορισμός είναι Covid free και έχει υψηλές πληρότητες; Διαβάστε στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Ποιος ορεινός προορισμός είναι Covid free και έχει υψηλές πληρότητες; Διαβάστε στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Σαράντα έξι χωριά πλούσια σε ιστορία και ομορφιά, με λιθόστρωτα καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια, με γεφύρια, φαράγγια, μουσεία και μοναστήρια. Με γαστρονομικές απολαύσεις και ζεστή φιλοξενία, σας προ(σ)καλούν να τα εξερευνήσετε.

Κείμενο+φωτ. : Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Λίγες ημέρες πριν τις επίσημες αργίες της 26ης Οκτωβρίου και της 28ης Οκτωβρίου, βρίσκουμε την ευκαιρία για μια ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Έτσι λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά και κατευθυνόμαστε στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια, τα οποία αποτελούνται από 46 χωριά και χωρίζονται στο Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Όπου η λέξη Ζαγόρι είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «πίσω από το βουνό», από το ζα (πίσω) και το γκόρι (βουνό).

«Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν covid free προορισμό και όλοι εμείς οι επιχειρηματίες έχουμε παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια, έχουμε συνεργαστεί με εταιρίες για την πιστοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κρατώντας τον τόπο μας μακριά από τα κρούσματα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΕΤΕ) Ζαγορίου Νίκος Βράκας.

Στα Ζαγοροχώρια θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες για όλα τα βαλάντια

Όπως προσθέτει ο κ. Βράκας, οι πληρότητες για την περίοδο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, έχουν σκαρφαλώσει στο 80%, ενώ οι τιμές στους ξενώνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής κυμαίνονται μεταξύ 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και φτάνουν στα 100 ευρώ ανάλογα τις παροχές του καταλύματος.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΤΕ Ζαγορίου αποτελείται από 100 μέλη (ξενώνες, ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια) και όπως εξηγεί ο κ. Βράκας, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την περιοχή covid free, «γίνονται αρωγοί και οι επισκέπτες, και οι πελάτες μας».

Δυτικό Ζαγόρι

Στο Δυτικό Ζαγόρι ξεχωρίζει η Αρίστη (48 χλμ. από Ιωάννινα) το παλιό όνομα της οποίας ήταν Αρτσίστα και υπήρξε το κεφαλοχώρι του Δυτικού Ζαγορίου. Είναι χτισμένη στα 650 μ. και βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, σε μικρή απόσταση από τη χαράδρα του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη με τη γέφυρα. Στην πλατεία του χωριού θα ξαποστάσετε απολαμβάνοντας το καφεδάκι σας, ένα τσιπουράκι και βεβαίως τις εξαιρετικές ηπειρώτικες πίτες, κασόπιτες και ένα σωρό άλλες λιχουδιές που σερβίρουν και οι ταβερνούλες.

Ο Βοϊδομάτης στο ύψος της γέφυρας της Αρίστης

Από την Αρίστη ο δρόμος συνεχίζει για το Πάπιγκο, όπου ο φιδωτός δρόμος που θα διακρίνετε από μακριά μπορεί να σας τρομάξει, ωστόσο, στο τέλος θα σας ανταμείψει!

Θέα από την Αρίστη με το φιδωτό δρόμο που οδηγεί στο Πάπιγκο

Ένας άλλος δρόμος συνεχίζει για τον μικρό οικισμό Βίκος (4,5 χλμ. από Αρίστη), που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο φαράγγι. Ο Βίκος αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημεία θέας προς την χαράδρα.

Από Αρίστη πηγαίνοντας για Βίκο, στα 600 μ. θα συναντήσετε στα δεξιά σας δρόμο που οδηγεί στα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, τα Κάτω Πεδινά (9 χλμ.), τη Βίτσα (15 χλμ.), το Μονοδένδρι (18 χλμ.), τους Ασπράγγελους (19 χλμ.) κ.ά.

Αφήνοντας την Αρίστη για Πάπιγκο κάντε στάση στο πλατανόδασος και στη γέφυρα του Βοϊδομάτη, κάτω από την οποία περνάει το ομώνυμο ποτάμι, με τα κρυστάλλινα πράσινα αλλά και παγωμένα νερά του. Είναι το σημείο αφετηρίας για δραστηριότητες στη φύση και συγκεκριμένα για ράφτινγκ, για το οποίο, μεταξύ άλλων, φημίζεται η περιοχή.

Δημοφιλέστατο το ράφτινγκ στην Ήπειρο και στα Ζαγοροχώρια

Το Μεγάλο Πάπιγκο απέχει 10,5 χλμ. από την Αρίστη, είναι χτισμένο στα 980 μ., η δε θέα προς τους εντυπωσιακούς Πύργους της Αστράκας είναι ανεπανάληπτη!

Το Μεγάλο Πάπιγκο

Η εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, γλυκοπωλεία, ταβερνούλες, καφέ, ξενώνες είναι το σκηνικό στο ιδιαίτερα αναπτυγμένο τουριστικά Μεγάλο Πάπιγκο (58 χλμ. από Ιωάννινα).

Αφήνοντας πίσω σας το Μεγάλο Πάπιγκο, ύστερα από 1,2 χλμ. θα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι τις Κολυμπήθρες ή Ρογκοβό Οβίρες, όπως αναγράφει μια μικρή πινακίδα. Πρόκειται για φυσικές λίμνες που μοιάζουν με πισίνες και το καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Στη συνέχεια φτάνετε στο Μικρό Πάπιγκο το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους Πύργους της Αστράκας. Παρκάρετε το όχημά σας στην είσοδο του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται και η εκκλησία των Ταξιαρχών, και εισέρχεστε σ’ αυτό πεζή.

Κεντρικό Ζαγόρι

Έχοντας για αφετηρία τα Ιωάννινα, στο 19ο χλμ. στο ύψος της Μεταμόρφωσης στρίβετε δεξιά και συνεχίζετε για τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου.

Οι Ασπράγγελοι (29 χλμ. από Ιωάννινα) είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 990 μ. και αποτελούν την έδρα του Δήμου Ζαγορίου. Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν τα στρατεύματα το δύσκολο χειμώνα του ’40. Στον δε κάμπο της Ντοβράς λειτουργεί το Κέντρο πληροφόρησης του Πάρκου της Βόρειας Πίνδου

Η Βίτσα (38 χλμ. από Ιωάννινα) είναι χτισμένη στα 960 μ., λειτουργούν ταβέρνες και παραδοσιακοί ξενώνες ενώ ιδανική πεζοπορική διαδρομή για να διασχίσει κανείς το Βίκο αποτελεί από τη Σκάλα Βίτσας προς τη γέφυρα του Μίσιου. Από κει η διαδρομή καταλήγει στο γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου. Η διαδρομή διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα (3 χλμ.).

Η Βίτσα ντυμένη στα φθινοπωρινά της

Το Μονοδένδρι (2 χλμ. από Βίτσα, 40 χλμ. από Ιωάννινα) χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη γειτνίαση του με τη χαράδρα του Βίκου και με σημεία αναφοράς το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής αλλά και το Πέτρινο δάσος της Οξιάς, σημεία όπου θαυμάζετε τη χαράδρα του Βίκου.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο χείλος της χαράδρας και χτίστηκε το 1412 από τον άρχοντα Μιχαήλ Βοεβόδα το Θεριανό. Για να φτάσετε θα χρειαστεί να περπατήσετε από την κεντρική πλατεία περίπου 1.000 μ., διασχίζοντας ένα περίτεχνο καλντερίμι, μέσα στη φύση.

Το Μονοδένδρι είναι γενέτειρα των εθνικών ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη και στο χωριό λειτουργεί το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή η οποία συμπληρώνεται από την Χειροτεχνική Σχολή και το πωλητήριο – εκθετήριο στην κεντρική πλατεία (τηλ. 26530 71119).

Στο Μονοδένδρι θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες, ταβερνάκια και καφενεία που σερβίρουν ζαγορίσιες πίτες.

Γκουρμέ πιάτο με πρώτες ύλες τοπικά προϊόντα

Δίλοφο, Κήποι, Κουκούλι

Το Δίλοφο (35 χλμ. από Ιωάννινα) είναι χτισμένο στα 880 μ. και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και αυθεντικότερα χωριά του Ζαγορίου. Θα δείτε αρχοντικά του περασμένου αιώνα και καλοδιατηρημένα καλντερίμια όπως ήταν τα παλιά χρόνια. Στην είσοδο του χωριού εντυπωσιάζει το πρώτο σπίτι που θα συναντήσετε, το αρχοντικό Μακρόπουλου, που είναι και το πιο ψηλό κτίριο σ’ όλο το Ζαγόρι. Στο χωριό θα δείτε και την Αναγνωστοπούλειο Σχολή την οποία ίδρυσαν οι Ιωάννης και Δημήτριος (πατέρας και γιος) Αναγνωστόπουλοι που είχαν καταγωγή από εκεί.

Στον κεντρικό δρόμο πηγαίνοντας για Κήπους, μετά το Δίλοφο, θα κάνετε απαραίτητα στάση για να θαυμάσετε, να φωτογραφήσετε αλλά και να περπατήσετε στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Νούτσου ή Κόκκορου, κάτω από το οποίο κυλάει ο Βίκος. Στο Ζαγόρι υπάρχουν συνολικά γύρω στα 60 πέτρινα γεφύρια, τα οποία για να χτιστούν χρειάζονταν μεγάλη τέχνη. Όλα έγιναν τον 18ο και 19ο αιώνα και τα περισσότερα τα χρηματοδότησαν πλούσιοι Ζαγορίσιοι, γι’ αυτό πήραν και το όνομά τους όπως Κόκκορου, Μίτσιου, Πλακίδα, Κοντοδήμου κ.ά.

Το πέτρινο γεφύρι Καλογερικό

Συνεχίζοντας στη διασταύρωση, δεξιά πάτε για Κήπους (1,8 χλμ.), Κουκούλι (2 χλμ.), Νεγάδες και αριστερά για Καπέσοβο (6,5 χλμ.), Βραδέτο (11 χλμ.), Τσεπέλοβο (12 χλμ.), Σκαμνέλι (16 χλμ.).

Οι Κήποι (38 χλμ. από Ιωάννινα) ένα ακόμη πανέμορφο Ζαγοροχώρι, χτισμένο αμφιθεατρικά στα 800 μ., παλιά ονομαζόταν Μπάγια ενώ το σημερινό τους όνομα το πήραν το 1928 από τους πολλούς κήπους που καλλιεργούνται. Οι Κήποι αποτελούν το σταυροδρόμι που ενώνει τα περισσότερα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου με τα Γιάννενα αλλά και μεταξύ τους. Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες αλλά και το πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του Αγάπιου Τόλη.

Στο Κουκούλι χτισμένο στα 900 μ. αμφιθεατρικά λειτούργησε η Κεντρική σχολή του Ζαγορίου όπου δίδαξε ο Αναστάσιος Σακελλάριος ενώ στην είσοδο του χωριού θα δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο χωριό βρίσκεται και το Πνευματικό Κέντρο «Κώστας Λαζαρίδης» όπου ο δάσκαλος, ιστορικός, λαογράφος και βοτανοσυλλέκτης Κώστας Λαζαρίδης κατέγραψε 1.300 διαφορετικά είδη βοτάνων από τη γύρω περιοχή και τη χαράδρα του Βίκου.

Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο

Στο Καπέσοβο (43 χλμ. από Ιωάννινα) χτισμένο στα 1.100 μ., ξεχωρίζει η Πασχάλειος Σχολή με την πλούσια βιβλιοθήκη, όπου, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται και η πρωτότυπη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

Αξιόλογη είναι επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία με σπουδαίες αγιογραφίες, που ούτως ή άλλως, οι Καπεσοβίτες ήταν σπουδαίοι αγιογράφοι. Είχαν μάλιστα δημιουργήσει σχολή αγιογράφων που κράτησε περισσότερο από 150 χρόνια.

Το Βραδέτο, το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου στα 1.350 μ., φημίζεται για την περίφημη Σκάλα του Βραδέτου, η οποία μέχρι το 1973 που συνδέθηκε το χωριό με δρόμο αποτελούσε το μοναδικό δρόμο πρόσβασης για το Βραδέτο. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, έχει απόσταση 1,5 χλμ., είναι 1.500 βηματισμοί, και είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην κουράζει το βηματισμό. Μάλιστα, τον χειμώνα δεν πιάνει χιόνι ενώ είναι τόσο μελετημένη ώστε στις στροφές μπορούσε το ζώο να γυρίζει με 6 μ. δοκάρι.

Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου

Από τη δε θέση Μπελόη θα αγναντέψετε τη διάσημη χαράδρα του Βίκου!

Όσο για το Τσεπέλοβο (50 χλμ. από Ιωάννινα) κεφαλοχώρι του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί θα απολαύσετε ζαγορίσιες λιχουδιές στα καφενεία και τα ταβερνάκια του χωριού, θα διανυκτερεύσετε στους παραδοσιακούς του ξενώνες, θα αγοράσετε αναμνηστικά και μέλι, βότανα κτλ. Θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1753) με το εντυπωσιακό της καμπαναριό.

Στην πλατεία στο Τσεπέλοβο

Tips

-Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου: Εκτείνεται στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Βόρειο όριο είναι η χαράδρα του Αώου και νότιο το φαράγγι του Βίκου. Η έκταση του Εθνικού Δρυμού φτάνει τα 13.000 εκτάρια, εκ των οποίων τα 3.400 αποτελούν τον πυρήνα και τα 9.600 την περιφερειακή ζώνη.

-Γεωπάρκο Βίκου Αώου: Στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένες ως Γεωπάρκα τέσσερις περιοχές, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (2000) και από το 2014 ολόκληρο το νησί της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού (2009) και η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου (2010).

– Το Ζαγόρι θα καταθέσει υποψηφιότητα για την ένταξή του στον Κατάλογο για τα Πολιτιστικά Τοπία της UNESCO το Φεβρουάριο του 2021.

-Άνω Πεδινά, Κάτω Πεδινά, Ελαφότοπος: Τα Άνω Πεδινά (7 χλμ. από Μονοδένδρι) είναι χτισμένα σε υψόμετρο 960 μ., και αποτελούν γενέτειρα του μεγάλου διδασκάλου του γένους Νεόφυτου Δούκα (1760 – 1845) και του επίσης μεγάλου ιατροφιλόσοφου και ιστορικού Ιωάννη Λαμπρίδη (1839 – 1891). Στην είσοδο των Άνω Πεδινών δεσπόζει το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (1647). Δυο χιλιόμετρα από τα Άνω Πεδινά συναντάτε τα Κάτω Πεδινά, απλωμένα στην πλαγιά του βουνού, το παλιό όνομα των οποίων ήταν Κάτω Σουδενά. Και στη συνέχεια, στα 5 χλμ. είναι ο Ελαφότοπος, το παλιό Τσερβάρι, ένα από τα παλαιότερα κεφαλοχώρια του Ζαγορίου, στα 1.100μ.

-Βωβούσα: Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου και βρίσκεται στην κοιλάδα του Αώου, ο οποίος τη διασχίζει. Το πέτρινο γεφύρι, το οποίο αποτελεί δωρεά του άρχοντα Αλέξη Μίσιου από τη Βίτσα το 1748, ενώνει τις δυο γειτονιές. Η Βωβούσα βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα ενώ συνδέεται με το Περιβόλι Γρεβενών διασχίζοντας  μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στα πεύκα και τα έλατα 13 χλμ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top