Ποιους ανεμβολίαστους αφορά η αναστολή εργασίας–Τι λένε Μ. Παγώνη και Στ. Προσαλίκας

Ποιους ανεμβολίαστους αφορά η αναστολή εργασίας–Τι λένε Μ. Παγώνη και Στ. Προσαλίκας

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο σημερινό του διάγγελμα – Ακολουθεί από 1η Σεπτέμβρη, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους υγειονομικούς – Τι λένε Ματίνα Παγώνη και Στέλιος Προσαλίκας στο GRTimes.

Άμεσες θα είναι οι κυρώσεις για όσους εργαζόμενους στον κλάδο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων δε σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, “από τις 16 Αυγούστου όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα βγουν σε υποχρεωτική αναστολή της εργασίας τους”.

Από 1η Σεπτεμβρίου υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός και στους υγειονομικούς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Από τη μια το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι πολύ σωστό, από την άλλη όμως η υλοποίησή του είναι ανέφικτη, υπό την έννοια ότι υπάρχει τρομερό κενό θέσεων στον κλάδο της περίθαλψης ηλικιωμένων και ενδεχόμενες αναστολές εργασίας θα διογκώσουν αυτό το πρόβλημα» ανέφερε στο GRTimes o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιος Προσαλίκας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ πρόσθεσε μάλιστα, ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μονάδες «οι οποίες είναι μικρές. Φανταστείτε δηλαδή, εάν στα δώδεκα άτομα που εργάζονται συνολικά σε τέτοιες δομές, οι εφτά να είναι ανεμβολίαστοι και να βγουν σε αναστολή. Οι μονάδες δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αντίθετα στις κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομές, το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων δεν υπάρχει θέμα, καθώς φτάνουν στο 90%».

Ο κ. Προσαλίκας κατέληξε στο σχόλιό του στο GRTimes λέγοντας πως εμείς «χειροκροτούμε την απόφαση, αλλά θα υποφέρουμε πραγματικά στην περίπτωση που ισχύσουν οι αναστολές».

Μ. Παγώνη: Υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν

Από την πλευρά της, η Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Ματίνα Παγώνη ανέφερε στο GRTimes με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι «από την αρχή πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω μέχρι σήμερα, ότι οι υγειονομικοί έχουν υποχρέωση πάνω από όλα προς τους ασθενείς τους, να εμβολιαστούν. Βέβαια στο ΕΣΥ δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον στους γιατρούς το 93,7% έχει εμβολιαστεί, ενώ και η ΠΟΕΔΗΝ έχει αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί της έχουν φτάσει σε ένα ποσοστό 80%. Στον ιδιωτικό τομέα δεν γνωρίζω τι γίνεται».

Πάντως το διοικητικό στέλεχος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε πως «να τρέξουμε να εμβολιαστούμε γιατί αν δεν χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας με το 80% του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει κατά 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προσβάλλει κυρίως τα νεαρά σε ηλικία άτομα. Είναι πολύ δύσκολη μετάλλαξη και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, διότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στις ΜΕΘ μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο, ωστόσο οι μικρές ηλικίες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να το διογκώσουν άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ