Πολιτική αντεπίθεση με αρχή τη ΔΕΘ

Πολιτική αντεπίθεση με αρχή τη ΔΕΘ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ στρέφει πλέον η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, εν μέσω υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου για το πακέτο των παροχών που θα ανακοινωθεί κι ενώ καλλιεργείται ένα διαφορετικό κλίμα με βασική εστίαση στην ατζέντα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ικανοποίηση για την επάρκεια των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας συζήτηση της Παρασκευής.

Επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι από την αρχή κινήθηκε και θα συνεχίσει να κινείται σε θεσμικό επίπεδο τόσο για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και για την προώθηση νέων ρυθμίσεων που στόχο θα έχουν βελτιωτικές ρυθμίσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ προκειμένου να ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, χωρίς ταυτόχρονα να υπονομεύουν την αποστολή της. Ξεχώρισε τέσσερις «βασικές αλήθειες» όπως είπε που συνθέτουν το πρόβλημα και αναφέρθηκε σε ισάριθμα πεδία στα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξέρει ποιοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται a priori με βάση την ιδιότητά του, είναι όμως απαραίτητο στην περίπτωση των πολιτικών να υπάρχουν αυξημένες ασφαλιστικές δικλείδες, μεγαλύτερη σαφήνεια κι ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης. Ειδικότερα για το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι εάν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητά της μπορεί να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Παράλληλα, σημαντικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να γίνουν γνωστά τις επόμενες μέρες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για την εκπόνηση του πακέτου της ΔΕΘ. Κι ενώ η ανάγκη για περαιτέρω επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος είναι ένα ανασταλτικός παράγων, Τουρισμός αλλά και ανάπτυξη μπορεί να συμβάλουν ώστε να διευρυνθεί το περιθώριο των μελετώμενων παροχών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζονται προτάσεις για τόσο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όσο επίσης και για τα μέτρα που στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια. Εξάλλου πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία και διευκρινίζοντας παράλληλα πως όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τις επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι για άλλα μέτρα στήριξης.

Η Ευρώπη -μαζί και η χώρα μας- σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο χειμώνα

Κοινός τόπος των εκτιμήσεων από όποια αφετηρία, είναι ότι ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις – ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές φυσικού αερίου – επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες στις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Κι ενώ είναι σαφές πως ορισμένες χώρες θα πληγούν περισσότερο, εξίσου βέβαιο είναι πως οι συνέπειες, θα είναι για όλες. Ήδη οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, ενώ από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου θα σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προκαλώντας νέες ανατιμήσεις. Όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια για το χειμώνα που έρχεται. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε τους πολίτες ότι η εποχή της αφθονίας έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και δεν αποκλείονται επιπρόσθετα.

Και στη χώρα μας έχει ξεκινήσει όπως διαβεβαιώνουν οι αντίστοιχες πηγές, εδώ και καιρό προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία, έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Επίσης όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέτρα μείωσης της κατανάλωσης λαμβάνονται ήδη και στη χώρα μας και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 15%.

Μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ η Ελλάδα, στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας

Η Ελλάδα -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg- έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ της. Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 280 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά MWh, που είναι η χαμηλότερη μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή είναι στην Ιταλία που ξεπερνά τα 710 ευρώ ανά MWh.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συνολική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για τον Σεπτέμβριο φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στα Κοινωνικά Τιμολόγια, το 94% στα νοικοκυριά, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΕΘ 2022: «Κλειδώνει» το πακέτο στήριξης – Τι θα περιλαμβάνει

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top