Πορεία μνήμης για την Εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς που χάθηκε στο Άουσβιτς

Πορεία μνήμης για την Εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς που χάθηκε στο Άουσβιτς

Πορεία μνήμης προς τιμήν της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς που χάθηκε στο ‘Αουσβιτς πραγματοποιήθηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος της ακριτικής πόλης.

Στην κεφαλή της συμβολικής πορείας μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ομόνοιας προς το μνημείο Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας ήταν ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, οι βουλευτές Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε κι ο εκπρόσωπος της τελευταίας εναπομείνασας Εβραϊκής Οικογένειας της Καστοριάς Ιάκωβος Ελιάου, ενώ συμμετείχαν δεκάδες πολίτες.

Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση από τον Ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρών Ισραέλ και τον Καστοριανό Ισαάκ Κοέν.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, μίλησαν για την Εβραϊκή κοινότητα της πόλης και τα τραγικά γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, όταν οι Γερμανοί κατακτητές συνέλαβαν και μετέφεραν στην συνέχεια στο Αουσβιτς όλα τα μέλη της, ο Δήμαρχος Καστοριάς, και ο πρόεδρος του ΚΙΣ. Ακολούθησε η προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Χύσε ένα δάκρυ για εμάς», με αναφορά στα γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν το 2020, χωρίς όμως να καταστεί δυνατόν να προβληθεί δημόσια τότε λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: fouit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάντζος: Η δημοκρατική παράταξη δεν θα ανανεώσει τη θητεία μιας κυβέρνησης που προσέβαλε τη Δημοκρατία

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα – Η συμβολή της ΕΕ και το ελληνικό σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top