Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας: Οι κώδικες και οι διάλογοι (ΦΩΤΟ)

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας: Οι κώδικες και οι διάλογοι (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη υπόθεση απάτης με πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας στην οποία εμπλέκονται υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και πολλοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη, εξιχνίασε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα, ανάμεσά τους και ένας διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η κόρη του, η οποία είναι δικηγόρος, υπάλληλοι του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, καθώς και ψυχίατροι.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις και μοίραζαν πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας, ενώ αναλάμβαναν και την ταχύτερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλάμβαναν και “κούρεμα” χρεών για ασφαλιστικές εισφορές σε φυσικά πρόσωπα.

Η “ταρίφα” ξεκινούσε από 400 ευρώ και έφτανε και τα 2.000 ευρώ. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 62 άτομα, από τους οποίους οι 29 είναι γιατροί. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι μεσολάβησαν. παίρνοντας “μίζα” σε 97 περιπτώσεις. Η δράση του κυκλώματος εκτεινόταν σε ολόκληρη τη χώρα, και είναι χαρακτηριστικό πως έβγαλαν «μαϊμού» πιστοποιητικό αναπηρίας μέχρι και στη Χίο!

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να παραποιούσαν τα ποσοστά αναπηρίας ασθενών που εξετάζονταν στα ΚΕΠΑ προκειμένου οι αιτούντες να εισπράττουν υψηλότερες συντάξεις, και οι βεβαιώσεις που χορηγούσαν είχαν κυρίως να κάνουν με ψυχικές παθήσεις.

 

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις

Καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, δραστηριοποιούνταν στην:

επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),

ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και

επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, που είχε στενή επαφή με την συλληφθείσα υπάλληλο – γραμματέα των επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, η οποία συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση.

Οι κωδικές ονομασίες

Για τις περιπτώσεις ψυχικής πάθησης τα μέλη χρησιμοποιούσαν τις κωδικές ονομασίες «ψ» ή «αλάτι». «Πνοή», «φύσημα» ή «σκούντημα» ήταν η παρέμβαση που έκαναν για να «φουσκώσουν» το ποσοστό αναπηρίας. Η φράση «καθαρίσαμε την μπουγάδα» σήμαινε ότι επετεύχθη ο στόχος της επιθυμητής αναπηρίας για να εκδοθεί η βεβαίωση.

Οι διάλογοι

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, “εγκέφαλος” στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, ενημερωνόταν και κινούσε τα νήματα, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί στο δικηγορικό γραφείο της κόρης του.  Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε η κόρη του διευθυντή με “πελάτισσα” του γραφείου της.  “Μην πας με τίποτα στο ΙΚΑ. Τώρα με πήρε αυτή η φίλη από το ΙΚΑ…Αν το δούνε τώρα ότι βγήκε η σύνταξη και δούνε και τα χρονικά διαστήματα που ήταν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ και τέτοια, θα σου ζητήσουν πίσω χρέος γύρω στα 30 χιλιάρικα. Οπότε μην την πάτε την απόφαση στο ΙΚΑ… Αυτή η πληροφορία που σου λέω αξίζει εκατό, διακόσιες, χιλιάδες ευρώ και στη δίνω έτσι. Μην πάει στο ΙΚΑ ο μπαμπάς”, φέρεται να έλεγε η κατηγορούμενη.

Η δικηγόρος εκμεταλλευόταν την επιρροή που είχε ο πατέρας της λόγω της θέσης του προκειμένου να διεκπεραιώνει με επιτυχία τις υποθέσεις των πελατών του δικηγορικού γραφείου, αλλά και για να συντηρεί την ήδη φημολογούμενη δυνατότητα που είχε να πετυχαίνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ενδεικτική είναι και η εξής φράση της σε πελάτη: “Λοιπόν αν δεν ήταν ο μπαμπάς στο ΙΚΑ, δεν νομίζω να έβρισκαν ποτέ τα ένσημά σου, απ’ τον έναν στον άλλον τον έστελναν..”.  Η ίδια έπαιρνε τα μέτρα της, φροντίζοντας να μην μιλά για τις “δουλειές” της μέσω τηλεφώνου. “Θα τα πούμε από κοντά…, δεν τα λέμε αυτά από το τηλέφωνο…”, έλεγε.

Οι κατηγορίες

Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και μία σειρά από πλημμελήματα, ενώ ακολούθως τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην Ειδική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήραν προθεσμία για την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων. Μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν τις εξής πράξεις: εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και δωροληψία, ψευδής βεβαίωση, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, παραβίαση και χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, εμπορία – επιρροής (ο παλιός νόμος περί μεσαζόντων), νόθευση δημοσίου εγγράφου κ.ά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αναλυτικά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα εξής:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που δρούσαν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και προέβαιναν –κατά περίπτωση- στη συστηματική επίτευξη ψευδών αναπηριών και στην κατά παρέκκλιση ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα χθες (20 Δεκεμβρίου 2021) επτά ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής – μεσάζοντες, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, απάτη, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και για τις νομοθεσίες περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη (62) άτομα, εκ των οποίων (29) ιατροί- μέλη του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, (9) υπάλληλοι Ε.Φ.Κ.Α., (1) υπάλληλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕ.Π.Ε.), (1) ιδιώτης – ιατρός και (22) ιδιώτες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα τους (διευθυντής και υπάλληλοι σε δομή κοινωνικής ασφάλισης, δικηγόρος και ψυχίατροι) είχαν αναπτύξει συγκεκριμένες διαδικασίες και δίκτυα επαφών ώστε από τον τρόπο δράσης τους να αποσπούν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Καίριο ρόλο και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις έχει συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είχε πρόσβαση σε απόρρητα και εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούν στον τόπο, χρόνο και σύνθεση επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και στα ποσοστά αναπηρίας που πιστοποιούνται σε εξετασθέντες ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, με ηγετικό μέλος διευθυντή δομής κοινωνικής ασφάλισης, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Μάιο του 2021 στην:

επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστά άνω του 67%) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),

ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση συντάξεων ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας και

επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων πελατών δικηγορικού γραφείου, που σχετίζεται με τον διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, ενώπιον Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (Τ.Δ.Ε.).

Βασική προϋπόθεση αποτελούσε ο ενδιαφερόμενος «πελάτης» να έχει πραγματικό πρόβλημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελούσε τη βάση για πραγματοποίηση παρέμβασης, με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερου ποσοστού αναπηρίας από το πραγματικό. Με αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε ιδιώτης γινόταν δικαιούχος των ευεργετημάτων του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα η εγκληματική οργάνωση αξιολογούσε τους ιατρούς – μέλη των επιτροπών που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις, ανάλογα με το είδος της σχέσης που τυχόν διατηρούσαν με αυτούς και τις κατέτασσαν σε ευνοϊκές και μη ευνοϊκές.

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαδραμάτιζε η ανωτέρω συλληφθείσα υπάλληλος δομής κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εκτελούσε και χρέη γραμματέα υγειονομικών επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθώς «παρέμβαινε» μέσω:

χρησιμοποίησης στενών-διαπροσωπικών σχέσεων που διατηρεί με συγκεκριμένα μέλη των επιτροπών, επηρεάζοντας την ιατρική τους κρίση,

χρήσης διαφόρων τεχνασμάτων με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, παραπλανώντας έτσι τα μέλη της επιτροπής και

τροποποίησης – νόθευσης των αποφάσεων των υγειονομικών επιτροπών.

Στον τομέα των συντάξεων και των ευνοϊκών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, σημαντικό ρόλο είχε η διοικητική θέση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς παρέμβαινε στις ακολουθητέες διαδικασίες.

Για την παροχή των υπηρεσιών τους, η εγκληματική οργάνωση αμειβόταν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης, με τα χρηματικά ποσά που λάμβανε να κυμαίνονται από 400 έως 2.000 ευρώ.

Συνολικά, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 97 περιπτώσεις από τις οποίες:

-21 για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών,  ενώ προέκυψαν ενδείξεις για ακόμα 33 περιπτώσεις,

-18 για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για επιπλέον 20 περιπτώσεις και

-τουλάχιστον 2 περιπτώσεις επίτευξης ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεων τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 3 ανάλογων περιπτώσεων.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την ανωτέρω δράση της είναι τουλάχιστον 30.000 χιλιάδες ευρώ.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2021 στην επίτευξη ψευδών αναπηριών (ποσοστού ή/και χρονικής διάρκειας, αναπηρικών χαρακτηρισμών) σε ενδιαφερομένους ιδιώτες, μέσω της εξέτασης τους από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Κατά τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη μελών με διαφορετικές ειδικότητες καθώς:

  • διασφαλίζεται ανταπόκριση σε μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων ενδιαφερόμενων ιδιωτών (ψυχιατρικές, ορθοπεδικές, καρδιολογικές κ.λπ. παθήσεις),
  • εξυπηρετούνται ευχερέστερα οι σκοποί της εγκληματικής οργάνωσης (παρεμβάσεις σε επιτροπές με συναφή ειδικότητα, σύνταξη εισηγητικών φακέλων ενδιαφερόμενων ιδιωτών που αποτείνονται στην εγκληματική οργάνωση για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας, ευχέρεια στην εναλλαγή σύνθεσης των μελών της ανάλογα με την περίπτωση κ.λπ.) και
  • υφίσταται αδυναμία παρέμβασης κατά τον καθορισμό των συνθέσεων των υγειονομικών επιτροπών, καθώς η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.

Την εγκληματική οργάνωση διηύθυνε ψυχίατρος, μέλος του Ειδικού Σώματος Ιατρών Αναπηρίας, ο οποίος είχε κατορθώσει να αναπτύξει ευρύ κύκλο επαφών που υποβοηθούσε στην επίτευξη του σκοπού του ενώ αναλάμβανε και συντόνιζε τη σύνταξη εισηγητικών φακέλων ιδιωτών που επρόκειτο να εξετασθούν από επιτροπές.

Παράλληλα, βρισκόταν σε καθημερινή επικοινωνία με τη συλληφθείσα υπάλληλο – γραμματέα των επιτροπών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που συμμετείχε και στην πρώτη εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό προκαθόριζε τις ημερομηνίες συμμετοχής της ως γραμματέας σε επίμαχες επιτροπές και στη συνέχεια, ακολουθώντας τις προφορικές ή γραπτές εντολές του διευθύνοντα την οργάνωση, κατορθώνει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα (ποσοστό αναπηρίας, επίδομα, χρονικό διάστημα αναπηρίας κλπ), χρησιμοποιώντας διαφορετικά κάθε φορά τεχνάσματα (επιρροή στην επιτροπή, απουσία Ψυχιάτρου στις επιτροπές, ετεροχρονισμένη αλλαγή περιεχομένου απόφασης, εκ νέου συλλογή υπογραφών από τα μέλη κ.λπ.).

Και σε αυτή την περίπτωση οι εκάστοτε επιτροπές χαρακτηρίζονταν ως ευνοϊκές ή μη, ανάλογα με την ύπαρξη ή απουσία διαπροσωπικής σχέσης ή την παρουσία κάποιου άλλου ιατρού – μέλους της οργάνωσης.

Τα οφελήματα που λάμβαναν τα μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης κυμαίνονται από 100 έως 1000 ευρώ ανά περίπτωση.

Όπως προέκυψε ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 37 περιπτώσεις και συγκεκριμένα σε 22 περιπτώσεις νόθευσης ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, ενώ προέκυψαν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης 15 άλλων ανάλογων περιπτώσεων.

Κατά τις επικοινωνίες τους τα μέλη Β΄ εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες – συνθηματικές φράσεις ή λέξεις όπως οι ακόλουθες.

«8,0 για 2»: ποσοστό αναπηρίας 80% για χρονικό διάστημα δυο ετών.

«Ήταν για δυο ζυγούρια» ή «2 κιλά λάδι» ή «Ένα αρνί» ή «παϊδάκια»: Αναφορά σε χρηματικά ποσά.

«Βάλαμε αλατοπίπερο»: Προβήκαμε σε ενέργειες ώστε να αποδοθεί το υψηλότερο δυνατό ποσοστό αναπηρίας.

  • «Να ανταποκριθούμε»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.

«Να κατέβει στο γήπεδο»: Να προβούμε στις παρεμβάσεις και ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης να έχει τα εχέγγυα ώστε να πιστοποιηθεί με την επιθυμητή αναπηρία.

«Κοκτέιλ»: Περίπτωση ενδιαφερομένου ιδιώτη στον οποίο έχουν χορηγηθεί διάφοροι εισηγητικοί φάκελοι και αντίστοιχες γνωματεύσεις θεραπόντων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με απώτερο σκοπό την επίτευξη του μέγιστου δυνατού ποσοστού αναπηρίας κλπ (ουσιαστικά πρόκειται για «κοκτέιλ» παθήσεων).

«και τα λοιπά»: Μέριμνα ή πραγματοποίηση παρέμβασης για την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας (ποσοστό και χρονική διάρκεια).

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-το χρηματικό ποσό των 185.415 ευρώ,

-200 χρυσές λίρες Αγγλίας,

-χρυσό συλλεκτικό νόμισμα Νοτίου Αφρικής, βάρους 33,92 γραμμαρίων,

-εκμαγείο χρυσού, βάρους 1,77 γραμμαρίων,

-κάνναβη, συνολικού βάρους 14,63 γραμμαρίων,

-9 κινητά τηλέφωνα,

-πλήθος εγγράφων και σημειώσεων σχετικά με την υπόθεση,

-109 φάκελοι ιδιωτών, σχετικοί με την ερευνώμενη υπόθεση,

-πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων, που στην πλειονότητα τους εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών

-και 100 πακέτα τσιγάρων, χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Βαριές κατηγορίες σε επτά άτομα για τις πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας σε κατάστημα του ΙΚΑ

 Θεσσαλονίκη: Προϊστάμενος ΙΚΑ, η κόρη του και άλλοι 4 σε κύκλωμα με πλαστές βεβαιώσεις

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία από πρώην σύντροφό του για ροζ βίντεο (VIDEO)

Σέρρες: Έστειλαν στο νοσοκομείο ντελιβερά γιατί δεν ήθελαν να πληρώσουν τις πίτσες

Σταυρούπολη: Ένας τραυματίας σε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top