Πώς οι σκύλοι διασώστες βρίσκουν αγνοούμενους-Σεμινάριο στη Χαλκιδική για τα τετράποδα λαγωνικά (ΦΩΤΟ)

Πώς οι σκύλοι διασώστες βρίσκουν αγνοούμενους-Σεμινάριο στη Χαλκιδική για τα τετράποδα λαγωνικά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ωστόσο το συγκεκριμένο κλισέ, που χρησιμοποιείται για να καταδείξει τη ζεστή συντροφιά που μας προσφέρουν τα αγαπημένα τετράποδα, δεν περιγράφει όλους τους ρόλους που δύνανται να διαδραματίσουν.

Κάποιοι από αυτούς, είναι και ο εντοπισμός και η διάσωση ανθρώπων μέσα από συντρίμμια, ή η έρευνα για ανθρώπους που αγνοούνται.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της προσφοράς των σκύλων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, το «Dog Troubles» θα επιχειρήσει να αναδείξει τον ρόλο των σκύλων διασωστών, σε συνεργασία με τον δήμο Νέας Προποντίδας. Έτσι, θα διοργανωθεί την ερχόμενη Παρασκευή (13/1, 18:30) δωρεάν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σκύλοι που σώζουν ζωές».

Σε αυτή, θα αναλύεται μεταξύ άλλων η συμβολή των σκύλων στις έρευνες αγνοούμενων και σε περιστατικά καταστροφών, αλλά και ο παραγωγικός τρόπος με τον οποίο ασχολούνται με την εκπαίδευση των συγκεκριμένων σκύλων χώρες, όπως η Σλοβενία.

Πώς δρουν οι σκύλοι διασώστες και από ποια ηλικία μπορούν να εκπαιδευτούν

Ένας από τους συνολικά 2.000 πιστοποιημένους σκύλους διασώστες παγκοσμίως από την IRO (International Search and Rescue Dog Organisation), είναι ο Ace. Πρόκειται για τον σκύλο της ιδιοκτήτριας του «Dog Troubles», Μαρίας Αρμανίδου, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε έρευνες του Ομίλου Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού (ΟΦΚΑΘ), όπου μετέχει εθελοντικά και η κηδεμόνας του.

Σε δύο περιπτώσεις, μάλιστα, ο Ace κατόρθωσε να συμβάλλει καθοριστικά σε έρευνες αγνοουμένων. «Στη μία, έστρεψε τις έρευνες σε άλλο πεδίο με την επιμονή του και τελικά είχε δίκιο: εκεί όπου μας έδειχνε, βρέθηκε, δυστυχώς νεκρός, ένας αγνοούμενος.

Ο Ace εν δράσει

Στην άλλη περίπτωση, ο Ace βρήκε ζωντανή μία γυναίκα που αγνοούνταν, σε μία χαράδρα σε βουνό. Η γυναίκα επανενώθηκε με την οικογένειά της και το συναίσθημα που δημιουργήθηκε, ήταν μοναδικό».

Η κ. Αρμανίδου, από την πλευρά της, επιθυμεί οι… Ace να γίνουν ακόμη περισσότεροι ανά την Ελλάδα και να μπορούν να συνδράμουν το ίδιο καθοριστικά σε έρευνες αγνοούμενων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της και να ξεκινήσει την εθελοντική εκπαίδευση κηδεμόνων και σκύλων στη χώρα μας.

Όπως λέει, όλοι οι σκύλοι μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Σκύλοι όλων των ηλικιών», εξηγεί συγκεκριμένα, «μπορούν σε 2,5-3,5 χρόνια να καταρτιστούν και να επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του IRO, προκειμένου να συμμετέχουν σε έρευνες».

Σύμφωνα άλλωστε με την εκπαιδεύτρια σκύλων, «η μύτη του σκύλου δε λέει ποτέ ψέματα και δεν αντικαθίσταται με τίποτα…».

Σημειώνουμε ωστόσο ότι, στην Ελλάδα προς το παρόν, ούτε καν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έρευνας και διάσωσης κρατικών φορέων δεν φέρουν την πιστοποίηση της IRO, προκειμένου να μετέχουν σε έρευνες στο πεδίο. Τέτοιοι σκύλοι είναι μεταξύ άλλων τα λαγωνικά της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), αλλά και της ΚΟΜΑΚ (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στιγμές τρόμου για μια γυναίκα στη Φθιώτιδα: Δέχτηκε επίθεση από δύο σκύλους

Θεσσαλονίκη: Τα ζωάκια συντροφιάς έχουν πλέον το δικό τους ταξί (ΦΩΤΟ)

Θεσπρωτία: Πρόστιμο 360.000 ευρώ σε αντιδήμαρχο και υπάλληλο για εγκατάλειψη κουταβιών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top