Πώς θα χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας – Νέα ανοίγματα την επόμενη εβδομάδα

Πώς θα χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας – Νέα ανοίγματα την επόμενη εβδομάδα

Συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:20, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ-Μένφι.

Στις 11:30 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 4.033 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ 802 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων  κρουσμάτων οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, ενώ ο αυξημένος αριθμός νοσηλειών είναι προϊόν των επιδημιολογικών εξελίξεων προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της Τρίτης βασίζονται σε νέο ρεκόρ τεστ, 76.070 τον αριθμό, ενώ ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,3%, μειωμένος σε εβδομαδιαία βάση. Ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς παρατηρείται μείωση 14,9% στα κρούσματα σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Σε 52 περιφερειακές ενότητες διαπιστώνεται σημαντική αποκλιμάκωση κρουσμάτων σε επταήμερη βάση, ενώ αύξηση σημειώνεται μόνο σε 15 περιφερειακές ενότητες. Παραδείγματος χάρη, στη Δυτική Αττική η μείωση ανέρχεται στο 15,54% ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 10,93%.

Μείωση παρατηρήθηκε την Τρίτη και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε σχέση με τον μέσο όρο επταημέρου τόσο στην επικράτεια όσο και ειδικά στην Αττική.

Όπως έχει δείξει η πορεία της πανδημίας έως σήμερα, υπάρχει πάντα μια χρονοκαθυστέρηση στις διασωληνωσεις και τους θανάτους ως προς την κορύφωση κάθε κύματος, καθώς η μεταδοτικότητα μπορεί να υποχωρεί όμως οι νοσηλείες και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ έπονται. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται βαθμιαία αποκλιμάκωση σε κρίσιμους δείκτες.

Self test για 900.000 πολίτες και εργαζόμενους εντός της εβδομάδας

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας αρχικά για την εφαρμογή του self-testing «είναι πολύ σημαντικό πως με το νέο αυτό εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας και παιδιά, δηλαδή πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήδη να βρίσκονται σε απομόνωση και να μη συμβάλλουν στη διάδοση του ιού». Συμπλήρωσε πως το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους κλάδους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι «εντός της εβδομάδας, από την Πέμπτη να διατεθούν self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 900.000. Μιλάμε για κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α.».

«Η βασική μας πολιτική είναι ακούμε τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επίκαιρα δεδομένα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Σε ερώτηση μήπως τελικά δεν είναι τόσο νωρίς να γίνουν κάποιοι υπολογισμοί για το Πάσχα, απάντησε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις απόψεις των ειδικών αλλά εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εισηγήσεις εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής. «Είναι προφανές ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει πολύ σημαντικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται».

Αναφερόμενος επίσης στο  νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, επεσήμανε ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί άνιση ψήφο σε βάρος των Ελλήνων του εξωτερικού πράγμα το οποίο είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο και επίσης είναι βαθύτατα αντισυνταγματικό διότι το Σύνταγμα επιβάλλει ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων οφείλει να έχει ίση ισχύ».

Πώς θα χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο Mega και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι: «τα self test είναι ένα πολύ σημαντικό, συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς και τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Είναι συμπληρωματικό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους καθημερινούς χιλιάδες ελέγχους που γίνονται από τον ΕΟΔΥ, αλλά και το ‘τείχος’ ανοσίας που χτίζεται σιγά σιγά με τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε, βεβαίως, ότι ακόμη και αν είμαστε αρνητικοί στο test, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ως προς την τήρηση των μέτρων. Όσο βρίσκεται ο ιός στη ζωή μας, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να τον πολεμάμε με τα πρόσθετα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας», συμπλήρωσε.

Για τους εμβολιασμούς η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι την Παρασκευή και σταδιακά έως τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και αφορά γύρω στους 800.000 συμπολίτες μας.

Πρόσθεσε πως την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους 55-59 ετών και το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών.

«Ο συνολικός πληθυσμός των παραπάνω κατηγοριών είναι 2,2 εκατομμύρια. Με αυτούς θα χτιστεί και το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ήδη, οι 60 ετών και άνω εμβολιάζονται και προχωράμε, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε στους ακόμα νεότερους. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο πιο πολύ θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και ανάλογα με τις ροές μπορεί να αυξάνεται. Εκτιμώ ότι τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως όσο καλύτερα θωρακισμένος είναι κανείς, κινδυνεύει λιγότερο.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φέρει νέα ανοίγματα

Το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, όπως και το άνοιγμα των φροντιστηρίων που θα αφορά μόνο τους μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα στις σχολικές αίθουσες, θα εξεταστούν σύμφωνα με πληροφορίες με ορίζοντα την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες βάζουν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων που παραμένουν κλειστά παρά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Τα self-test είναι το νέο όπλο που προφανώς περιλαμβάνεται στο όποιο σχέδιο εξετάζεται για τη σταδιακή επικείμενη επαναλειτουργία και άλλων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Στόχοι του ν/σ που καταρτίζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις

Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στις σημερινές συνθήκες βάζει τέλος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο. Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας –επισημαίνουν- είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης.

Υπογραμμίζουν πως «έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες. Θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν αυθαίρετες υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου. Έχει, επίσης, ως στόχο να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου: θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, e-mails και μηνύματα, όταν βρίσκεται εκτός ωραρίου εργασίας ή σε άδεια».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ