Πώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας

Πώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας

Μετά την αναβολή της περασμένης Δευτέρας, ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Χωρίς να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα στη ροή της διαδικασίας στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο περίπου το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα Ελευθερία. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Μίνα Αφεντούλη

Κιλκίς: Η διαδικασία ξεκίνησε από τις 9 το πρωί 

“Μετά την αναβολή της Δευτέρας, σήμερα ξεκινήσαμε από νωρίς τους εμβολιασμούς, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Η διαδικασία ξεκίνησε από τις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ” ανέφερε στο GRtimes.gr ο διευθυντής του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Πέτρος Παππάς. 

Και πρόσθεσε: “Τα ραντεβού κλείνονται ανά τέταρτο και άμεσα θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 450 άτομα που εργάζονται στο νοσοκομείο, αν και αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση, καθώς έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 120 άτομα τα οποία μολύνθηκαν από τον ιό, έχουν αντισώματα και ως εκ τούτου θα περιμένουν λίγες ημέρες ακόμη πριν εμβολιαστούν και αυτοί”. 

Γρεβενά: Από τους 315 υγειονομικούς μόνο 165 ζήτησαν να εμβολιαστούν

Η διαδικασία των εμβολιασμών ξεκίνησε σήμερα και στο νοσοκομείο Γρεβενών με το υγειονομικό προσωπικό να λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. 

“Από ότι πληροφορήθηκα όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την πρώτη ημέρα” υπογράμμισε στο GRtimes.gr o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτρης Ψευτογκάς ωστόσο προς το παρόν το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. 

“Από τους 315 υγειονομικούς που εργάζονται στο νοσοκομείο Γρεβενών, μόνο 165 έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Βέβαια σε αυτούς που δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση, θα πρέπει να προστεθεί και ένα 20% που έχει νοσήσει και προς το παρόν δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Ελευθερία” συμπλήρωσε. 

Επιπλέον και μιλώντας με αριθμούς ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών αναφέρθηκε και στις ποσότητες των εμβολίων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε βάθος χρόνου. “Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα διαθέτει περίπου 190.000 εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο και από εμβόλια έχουμε περίπου 45.000. Υπολογίστε πως μπορούν να φτάσουν αυτά τα 45.000 εμβόλια, όταν σύντομα θα χρειαστεί να γίνει και η δεύτερη δόση”. 

Όσο για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα Γρεβενά; “Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Πλέον έχουμε 8 με 9 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και από αυτούς οι μισοί προέρχονται από την ΠΕ Κοζάνης. Ας ελπίσουμε ότι η εικόνα δεν θα αλλάξει σημαντικά μετά τις γιορτές από τις οποίες δεν έχουμε εικόνα”. 

Δράμα: Εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα Ελευθερία και στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο δέχθηκε τεράστια πίεση κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος ενώ μετρά ήδη και την απώλεια τριών υγειονομικών από κορωνοϊό. 

Η συμμετοχή του προσωπικού στον εμβολιασμό αγγίζει περίπου το 50% των εργαζομένων καθώς μόλις 375 δήλωσαν να εμβολιαστούν, σε μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΓΝ Δράμας Γιάννης Παπαδόπουλος, στους 375, που δήλωσαν ότι θέλουν να εμβολιαστούν βρίσκεται και προσωπικό από τα κέντρα υγείας της ΠΕ Δράμας ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν θα εμβολιαστούν καθώς έχουν ήδη νοσήσει. Να σημειωθεί ότι μόνο το προσωπικό του νοσοκομείου της Δράμας αριθμεί 634 άτομα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ότι η διαδικασία έγινε πολύ γρήγορα, με μόνο μία μέρα περιθώριο για τους εργαζόμενους να δηλώσουν αν συμφωνούν και αποτέλεσμα πολλοί να μην πρόλαβαν να αποφασίσουν. Το σωματείο εργαζομένων αποφάσισε να διοργανώσει έστω και αργά διαδικτυακή ενημέρωση, με ομιλητή γιατρό που θα λύσει τυχόν απορίες εργαζομένων.

Θεσσαλονίκη: Ελλιπής η ενημέρωση με επιστημονικά δεδομένα 

“Το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι του υγειονομικού κλάδου δεν έχουν δηλώσει ακόμη ότι θα εμβολιαστούν οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι αρκετοί έχουν νοσήσει. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, περίπου 1000 εργαζόμενοι νόσησαν από κορωνοϊό και έχουν αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν αργότερα. Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος είναι η ελλειπής ενημέρωση που υπάρχει με επιστημονικά δεδομένα” αναφέρει στο GRtimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα. 

“Το να δώσεις ένα φυλλάδιο απλό σαν αυτό που δίνεις γενικά στον κόσμο δεν είναι αρκετό για έναν υγειονομικό ώστε να προχωρήσει άμεσα σε δήλωση. Πρέπει να ενημερώσεις με επιστημονικούς όρους και να τονίσεις ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος” προσθέτει. 

Στο μεταξύ το πρόγραμμα “Ελευθερία” προχωρά με σχετικά γρήγορους ρυθμούς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: “Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς γίνονται καθημερινά 50 με 70 εμβολιασμοί την ημέρα, ειδικότερα αν υπάρχει και νυχτερινή βάρδια. Στο ΑΧΕΠΑ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα καθώς η διαδικασία βαδίζει ήδη στη δεύτερη εβδομάδα. Το πρόβλημα εντοπίζεται ουσιαστικά στα Κέντρα Υγείας, εκεί όπου το προσωπικό δεν επαρκεί για μια τόσο μεγάλη επιχείρηση εμβολιασμού, εάν θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Προσλήψεις σε αυτό το κομμάτι δεν έχουν γίνει και όπως καταλαβαίνετε θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί” ανέφερε η κ. Κατσίμπα που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και δεν εκδήλωσε κανένα σύμπτωμα. 

“Εντάξει πέρα από ένα μικρό πόνο στο χέρι και λίγο πονοκέφαλο το εμβόλιο δεν προκαλεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα. Και μέχρι τώρα μετά από τόσους εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση κάποιου που χρειάστηκε να νοσηλευτεί από παρενέργειες του εμβολίου”. 

Ξάνθη: Έναρξη με περίπου 100 εμβολιασμούς 

“Η διαδικασία ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σήμερα με 100 περίπου εμβολιασμούς” ανέφερε στο GRtimes.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και πρόσθεσε: “Μετά από 100 περίπου νεκρούς που άφησε πίσω του το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ξάνθη και αρκετούς ακόμη που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τώρα η επιδημιολογική εικόνα μοιάζει να είναι καλύτερη”.

“Ελπίζω μόνο να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και στις υπόλοιπες δομές που προορίζονται για εμβολιαστικά κέντρα, καθώς σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για ανοσία θα παίξει και η ταχύτητα. Δηλαδή η επάρκεια σε εμβόλια και σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή δείχνει να βελτιώνεται, ωστόσο σε μια ενδεχόμενη επιβάρυνση τα πράγματα θα είναι δύσκολα” συμπληρώνει. 

Χαλκιδική: Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός

Το πρόγραμμα Ελευθερία ξεκίνησε σήμερα και στο Νοσοκομείου Πολυγύρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, που μίλησε στο GRTimes.gr, περίπου το 50% των ιδιωτών γιατρών, δηλαδή 55 από τους 120 ιδιώτες γιατρούς, δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top