Που “σκαλώνουν” οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Που “σκαλώνουν” οι αγοραπωλησίες ακινήτων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Διαμαρτύρονται μεσίτες και συμβολαιογράφοι, γιατί χάνεται ο Ιούλιος για τις αγοραπωλησίες ακινήτων,  επειδή ακόμη δεν έχει ψηφιστεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η νέα παράταση στη Βεβαίωση Μηχανικού, ενώ το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου, πάσχει ακόμη από «παιδικές ασθένειες».

«Γράψτε κάτι για τη Βεβαίωση, γράψτε κάτι για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, περιμένουν πελάτες να ολοκληρωθούν αγοραπωλησίες, να δοθεί παράταση στη Βεβαίωση Μηχανικού μέχρι τέλους του έτους, να βγάλουν Εγκύκλιο διευκρινιστική για την Ταυτότητα», είναι μερικές από τις παραινέσεις και τις….γκρίνιες που ακούγονται από πολλές πλευρές στην αγορά, παρότι όλοι μα όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Tο ακίνητο, το κάθε ακίνητο, χρειάζεται την Ηλεκτρονική του Ταυτότητα, που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή και που θα ενημερώνεται για κάθε τροποποίηση στο αδειοδοτικό και ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Όμως η αγορά θέλει φρέσκο χρήμα και φυσικά οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων και δη κατοικιών, αφορούν κατοικίες από δεύτερο χέρι και μάλιστα παλιές, προ του 2011. Να σημειωθεί ότι από όταν τέθηκε σε ισχύ, το 2011, ο νόμος για τις τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών, άρχισαν από πλευράς ιδιοκτητών, οι σταδιακές τακτοποιήσεις. Επίσης, να επισημανθεί ότι η δημιουργία Ηλεκτρονικής Ταυτότητας   δεν απασχολεί στο ελάχιστο τους ιδιοκτήτες νέων ακινήτων που θέλουν να πωλήσουν,  καθώς οι άδειες  των ακινήτων από το 2018 και ύστερα, βγαίνουν ηλεκτρονικά και  όλα πλέον είναι ….τζάμι.

Πριν τις νέες αντικειμενικές τιμές

Αυτό που ενδιαφέρει μεσίτες, συναλλασσόμενους, είναι να «τρέξουν» τις αγοραπωλησίες πριν ισχύσουν από 1/1/2022 οι νέες , σε πολλές περιπτώσεις υψηλότερες, αντικειμενικές τιμές, που φυσικά και συνεπάγονται καταβολή αυξημένων φόρων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΝ,  υπάρχει ρύθμιση που παρατείνεται για τρίμηνο και ως το τέλος Σεπτεμβρίου, η ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού ή Βεβαίωσης Νομιμότητας, η οποία σημειωτέον, κανονικά έχει δίμηνη ισχύ από την ημερομηνία έκδοσής της. Τώρα, με το ν/σ του ΥΠΕΝ για την ανακύκλωση, προβλέπεται «παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών του Ιανουαρίου 2021, χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου, έως 30/9/2021».

Αλλά ο χρόνος κυλάει και ήδη η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει η παράταση να πάει παρακάτω και ως το τέλος του χρόνου, παρότι παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα δημιουργίας και έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Κόστος και «παιδικές ασθένειες»

Γιατί ειδικά οι μεσίτες πιέζουν για την Παράταση της Βεβαίωσης; Μήπως επειδή το κόστος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, που θα πρέπει να καλυφθεί από τον πωλητή, είναι υψηλότερο από το κόστος της Βεβαίωσης Μηχανικού;

Και για αυτό, αλλά κυρίως επειδή η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, απαιτεί περισσότερο χρόνο καθώς οι ψηφιοποιήσεις των παλιών ακινήτων, στις Πολεοδομίες, είναι ακόμη πολύ λίγες ενώ από πολλούς φακέλους, λείπουν και στοιχεία.

Όπως επισημάνθηκε στο GRTimes.gr από μηχανικούς, ο νόμος (πιο πρόσφατος ο 4759/2020) έχει σημεία «γκριζωπά». Για παράδειγμα, τι γίνεται σε περίπτωση που δεν βρεθούν μελέτες αδειών;  Ο μηχανικός που αναλαμβάνει να συντάξει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, έχει την ευθύνη και για τακτοποιήσεις που έγιναν σε προηγούμενο χρόνο, από άλλο μηχανικό; Τι γίνεται στις πολύ συχνά παρατηρούμενες αποκλίσεις σε τετραγωνικά μέτρα που δεν «επιτρέπουν» τη συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης της Ταυτότητας από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι και ο περίφημος Πίνακας των Χιλιοστών, τον οποίο ωφελεί να συντάξει ο μηχανικός που θα ασχοληθεί πρώτος με την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας για ακίνητο σε πολυκατοικία, σημαντικός πίνακας αφού πάνω στην ηλεκτρονική ταυτότητα του οικοπέδου θα βγούνε οι ταυτότητες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Μεσίτες κυρίως αλλά και συμβολαιογράφοι, θέλουν παρατάσεις, μηχανικοί θέλουν διευκρινιστική εγκύκλιο για τα «γκριζωπά» σημεία του νόμου, αφού αυτοί βάζουν την υπογραφή τους αναλαμβάνοντας έτσι ευθύνες για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Και το κυριότερo, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πωλήσoυν τώρα που υπάρχει ζήτηση στην αγορά, όπως και αυτοί που θέλουν να αγοράσουν πριν τους «πιάσουν» οι νέες αντικειμενικές τιμές.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top