Πρεμιέρα με self test σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Πρεμιέρα με self test σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ανοίγει σήμερα – πιλοτικά για την πρώτη εβδομάδα – η πλατφόρμα για self tests των εργαζομένων σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα τεστ θα πρέπει να κάνουν όσοι απασχολούνται σε λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ – μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), στην εστίαση, στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), στις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, αλλά και σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Στον δημόσιο τομέα, καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και για όσους το αμελήσουν τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά». Ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που τον απασχολεί με θετικό τεστ και 500 ευρώ ανά εργαζόμενο εάν τον απασχολεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test. Η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα το πρωί και οι εργαζόμενοι έχουν το περιθώριο να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπονται σε σχετική ΚΥΑ

Επαναλειτουργούν οι Σχολές Οδηγών

Με τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού λειτουργούν και πάλι από σήμερα οι σχολές οδηγών τόσο για τη διενέργεια θεωρητικών όσο και πρακτικών μαθημάτων για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων.

Προηγήθηκε εισήγηση του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εκτέθηκε η ανάγκη επαναλειτουργίας των σχολών οδήγησης με κανόνες τήρησης υγειονομικών μέτρων, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εξαιτίας της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας.

Ειδικότερα, με βάση την σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1558), προβλέπεται ότι επιτρέπεται η διενέργεια εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, υπό τις εξής προϋποθέσεις τήρησης υγειονομικών μέτρων:

α. απολύμανσης, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,

β. υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους και

γ. διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Επίσης, επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές και τήρησης των ακολούθων στις αίθουσες εξέτασης:

– Πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.

– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

– Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.

– Αερισμός για τριάντα (30) λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

– Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Όσον αφορά στη διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών, πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

* Με ευθύνη του παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

* Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

* Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

* Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Τέλος, όσον αφορά ειδικά στα δίκυκλα, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό του. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εξοπλισμό, όπως επιαγκωνίδες ή επιγονατίδες, μπορεί να δανειστεί από τον εκπαιδευτή, ο οποίος οφείλει να τις απολυμαίνει πριν από κάθε χρήση.

Εθνικά θέματα – Αποτίμηση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας, επισημαίνουν πηγές.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την Άγκυρα. Υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Γι’ αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί. Η χώρα μας προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της. Αυτή τη φορά οι διαφωνίες εκφράστηκαν δημοσίως και με ειλικρίνεια, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά. Ο υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε και απάντησε. Ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία από την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», υπογραμμίζουν.

Ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Τουρκία. Ωστόσο, η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές.

«Σε τέτοιες καταστάσεις τα πράγματα κινούνται βήμα-βήμα. Αποκλιμάκωση, μείωση της έντασης και μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», προσθέτουν.

Για το άνοιγμα του τουρισμού έναντι των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Δεν αληθεύει η πληροφορία ότι ανοίγει ο τουρισμός ενώ απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή του «Green Pass», και αφορά επισκέπτες οι οποίοι μπορεί να έρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με μοριακό τεστ, που θα έχει γίνει έως 72 ώρες πριν. Αφορά τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς τους οποίους υφίστανται οι Έλληνες πολίτες. Δεν μπορούν να μετακινούνται από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Αυτοί που μπορεί να έρθουν αυτές τις ημέρες πάνε κατευθείαν στον προορισμό (πχ Ρόδο), και θα φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία όπου έχουν κάνει κρατήσεις, όπου υπάρχει δυνατότητα εστίασης μόνο για τους ενοίκους. Δεν επιτρέπεται να πάνε σε άλλη περιοχή, όπως δεν επιτρέπεται και στους Έλληνες.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το κανονικό άνοιγμα του Τουρισμού να γίνει από τις 14 Μαΐου και μετά, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ