Περιτριγυρισμένη από θάλασσα με τον Αμβρακικό κόλπο στα ανατολικά και το Ιόνιο πέλαγος στα δυτικά, με στενά σοκάκια γεμάτα καλόγουστα καφέ μπαράκια και ταβερνούλες που σερβίρουν νόστιμες λιχουδιές. Με την παραλιακή της να σφύζει από ζωή και τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών σκαφών να λικνίζονται το ένα πλάι στ’ άλλο. Κάστρα και σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και εκκλησίες, κρουαζιέρα στον Αμβρακικό και κολύμπι στα γαλάζια νερά του Ιονίου. Φύγαμε για Πρέβεζα!

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Πρέβεζα καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και ο ομώνυμος νομός ενώνει τους γειτονικούς νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας με τον Ιόνιο νησιωτικό χώρο και τη νοτιότερη Ελλάδα.

Είναι γνωστή για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, τις ατελείωτες παραλίες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης, το ιστορικό της κέντρο, τις  φυσικές της ομορφιές, την πλούσια γαστρονομία της κτλ.

Ο Δήμος Πρέβεζας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, είναι η πρωτεύουσα του νομού Πρεβέζης καθώς και το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας, καταλαμβάνει σε έκταση 66.8 τ. χλμ ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 31.733 κατοίκους.

Ας ταξιδέψουμε όμως στην περιοχή, παρουσιάζοντας σας τους 10 κυριότερους λόγους που αξίζει να την επισκεφτείτε. Πάμε;

1.Πόλη και παραλιακός δρόμος

Είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, με την παραλιακή της οδό, το λιμάνι που έχει τριπλή χρήση (εμπορικό, αλιευτικό, τουριστικό), τις μαρίνες της με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα ψαροκάικα, τα καφέ και τα ταβερνάκια να προσελκύουν πολύ κόσμο.

Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Παραλία» και εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκεται το Δικαστικό Μέγαρο κτίσμα του 19ου αιώνα, η Εθνική Τράπεζα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων, κτίσμα του 1930, ο Φάρος στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας, το Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο κ.ά.

Στον παραλιακό δρόμο, κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, είναι η πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου με το άγαλμα του καπετάνιου της Επανάστασης του 1821. Παράλληλα του παραλιακού δρόμου, βρίσκεται ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της πόλης, η Εθνικής Αντίστασης ή απλά «Αγορά». Εκεί είναι συγκεντρωμένα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης αλλά και παραδοσιακά καφέ.

Μπαίνοντας στην πόλη διασχίζει κανείς την Λ. Ειρήνης όπου στα αριστερά δρομάκια οδηγούν στην Παλιά Πόλη και δεξιά στη Νέα Πόλη.

2.Παλιά Πόλη – Σεϊτάν Παζάρ

Αυτό το κομμάτι της πόλης, θυμίζει αναμφίβολα νησί! Στενά δρομάκια, καλόγουστα μαγαζάκια με είδη σουβενίρ, ξυλόγλυπτα κτλ., γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια να ομορφαίνουν το σκηνικό, ταβερνάκια και καφέ, παραδοσιακά σπιτάκια με αυλές προ(σ)καλούν τον επισκέπτη να ‘χαθεί’ και να ‘σκαλώσει’ όπου θα του κάνει ‘κλικ’.

Σίγουρα θα περάσετε από την πλατεία Δαρδανελλίων εκεί όπου είναι η προτομή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ενώ μέσα στα στενά σοκάκια του Σεϊτάν Παζάρ θα δείτε και τη μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει «Στο σπίτι αυτό έμεινε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης τις 32 μέρες παραμονής του στην Πρέβεζα από 18-6-1928 έως 21-7-1928 που αυτοκτόνησε».

Όσο για το Σεϊτάν Παζάρ, είναι η πιο ενδιαφέρουσα γειτονιά στην Παλιά Πόλη, η οποία έχει τη δική της ιστορία την οποία διηγείται μ’ έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο στους περαστικούς. Στην πρόσοψη ενός κτιρίου τρεις ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες τοποθετημένες η μια πάνω από την άλλη, εξιστορούν πώς ο δρόμος αυτός απέκτησε την ιδιότυπη ονομασία του.

«Mια φορά κατά τη διάρκεια της Tουρκικής Kατοχής, ήταν στη Πρέβεζα ένας Tούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το πέτρινο οδόστρωμα (γκαλτερίμ) στο σημείο που είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη ο διοικητής πέρασε απ’ εδώ, το άλογό του γλίστρησε και ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: «Σεϊτάν Παζάρ». Έτσι πήρε ο δρόμος την ονομασία του».

3.Εκκλησίες

«Το πολεοδομικό σύστημα της Παλιάς Πόλης είναι τύπου ‘ψαροκόκαλο’ δηλαδή ένας κεντρικός δρόμος και μικρά δρομάκια δεξιά και αριστερά» είπε χαρακτηριστικά ο ξεναγός μας Νίκος Ζαχαράκης στο πλαίσιο της ξενάγησής μας στην Πρέβεζα.

Η πρώτη στάση που κάναμε ήταν στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαράλαμπου (18ος αιώνας), ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, έξω από τον οποίο βρίσκεται ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το ηλιακό ρολόι που χρονολογείται από το 1752.

Ξεναγηθήκαμε στο εσωτερικό του ναού με τις αγιογραφίες που φέρνουν στο μυαλό τους βενετσιάνους ζωγράφους της Αναγέννησης και το εντυπωσιακό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης των ταλιαδόρων όπως λέγονται στην Ήπειρο. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαράκης το τέμπλο είναι μοναδικό, υπήρξε ένα προϊόν εμπειρικής τέχνης και έμπνευσης του τεχνίτη, που ουδέποτε αντιγράφηκε.

Σχετικά με τον Άγιο Χαράλαμπο που είναι ο πολιούχος της Πρέβεζας, όπως εξηγεί ο Νίκος Ζαχαράκης, ήταν το 1854 όταν η πόλη μαστιζόταν από την πανώλη, η οποία αποδεκάτιζε τον πληθυσμό. Τότε οι Πρεβεζάνοι θα αναζητήσουν σωτηρία στον Άγιο Χαράλαμπο, θα στείλουν μια αντιπροσωπεία στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Χαράλαμπου. Η κάρα μεταφέρθηκε στην πόλη, έγινε λιτανεία, η πόλη λυτρώθηκε από την καταραμένη ασθένεια και έκτοτε ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται ως πολιούχος στις 10 Φεβρουαρίου.

Άλλη μια εκκλησία που επισκεφτήκαμε και αξίζει της προσοχής σας είναι ο ναός του Αγίου Αθανασίου, από τις παλαιότερες εκκλησίες της Πρέβεζας, η οποία αναγέρθηκε επί Ενετοκρατίας, στις αρχές του 18ου αιώνα και ξεχωρίζει για τις σπάνιες τοιχογραφίες του 1780.

Τέλος, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (ή Παναγία των Ξένων) στην Εθν. Αντιστάσεως (αγορά) φυλάσσει αντίγραφο της Παναγίας της Πρεβεζάνας, και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιον της Θεοτόκου).

Ονομάζεται Παναγία των Ξένων διότι κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, τα πληρώματα των ξένων εμπορικών πλοίων που έρχονταν στην Πρέβεζα – το σημαντικότερο λιμάνι της Ηπείρου, μέσω του οποίου διακινούνταν τα εμπορεύματα, από και προς το εξωτερικό- μετά από ένα δύσκολο ταξίδι έβγαιναν στη στεριά και προσέρχονταν για προσευχή στον πλησιέστερο ναό, ο οποίος ήταν ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αλλά και οι ταξιδιώτες που έρχονταν από την ξηρά, έμπαιναν στην πόλη από την κεντρική πύλη και μέσω της σημερινής οδού Π. Τσαλδάρη κατευθύνονταν στο κέντρο της πόλης· και η πρώτη εκκλησία που συναντούσαν, ήταν ο ναός της Κοιμήσεως, στον οποίο και προσέρχονταν. Έτσι, από τους ξένους που την επισκέπτονταν – από στεριά και θάλασσα – ονομάστηκε η Παναγία των Ξένων.

Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στο ναό του Αγίου Νικολάου των Καθολικών στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, περίπου από το 1500.

4.Αρχαιολογικό Μουσείο

Μεταξύ της Πρέβεζας και του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει αποκλειστικά ευρήματα από τη Νικόπολη, την πόλη που ιδρύθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.  και φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση «Μια ναυμαχία – μία πόλη – μία αυτοκρατορία».

Στην πρώτη αίθουσα -«Η γένεση και η πορεία της Πόλης»- παρουσιάζεται η ναυμαχία και στη συνέχεια η εξέλιξη της ίδιας της πόλης κατά τη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική περίοδο.

Στη δεύτερη αίθουσα – «Η ζωή στην πόλη»- παρουσιάζονται οι παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικού και εμπορικού κέντρου. Αγγεία, πλίνθοι και κέραμοι, εργαλεία, σκεύη καλλωπισμού και κοσμήματα αλλά και σαρκοφάγοι, τεφροδόχες κάλπες και κτερίσματα δίνουν μια εικόνα για την εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα.

Στους διαδρόμους του μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία της Νικόπολης από την εγκατάλειψή της έως τους νεότερους χρόνους, η ιστορία της ανασκαφικής έρευνας και των εργασιών ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Ώρες και μέρες λειτουργίας, καθημερινά 08.00 – 20.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 26820 89892), τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ (μουσείο + αρχαιολογικός χώρος).

5.Αρχαία Νικόπολη

Σε απόσταση 8 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, βρίσκεται η Νικόπολη – η πόλη της νίκης, η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία πόλη της Ελλάδας, η οποία ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου, στις 2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.

Τότε, που διαδραματίστηκε μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της αρχαιότητας, και που ο Ρωμαίος στρατηγός Οκταβιανός Αύγουστος ίδρυσε τη Νικόπολη, καθιστώντάς την κέντρο του ελληνικού πολιτισμού.

Η ρωμαϊκή Νικόπολη περιβάλλεται από τείχη που έχουν περίμετρο πάνω από 5 χλμ. ενώ η δυτική της πλευρά οριζόταν από την τοξοστοιχία του μεγάλου υδραγωγείου που χτίστηκε στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου όπως και τα περισσότερα δημόσια κτίρια (ωδείο, θέρμες, ρωμαϊκές βασιλικές, νυμφαία, δεξαμενές κτλ.).

Μια από τις κεντρικές πύλες των τειχών, η Αραπόπορτα, οδηγεί στο ρωμαϊκό ωδείο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Νικόπολης. Το Επισκοπικό Μέγαρο, η τρίκλιτη Βασιλική του Δουμετίου με τα ψηφιδωτά δάπεδα, η πεντάκλιτη Βασιλική του Αλκίσωνος, η Βασιλική Δ στη θέση Ανάληψη είναι επίσης μνημεία που μαρτυρούν την ακμή της Νικόπολης κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Όσον αφορά το Μνημείο Νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου βρίσκεται πάνω σε λόφο, ο οποίος ταυτίζεται με εκείνον όπου ο Οκταβιανός είχε εγκαταστήσει τα στρατηγεία του πριν τη Ναυμαχία του Ακτίου. Το δε θέατρο αυτήν την περίοδο υπόκειται σε εργασίες αναστήλωσης.

Ώρες και μέρες λειτουργίας, καθημερινά 08.00 – 20.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 26820 89892), τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ ολόκληρο (μουσείο + αρχαιολογικός χώρος), 4 ευρώ μειωμένο.

6.Μνημείο Ζαλόγγου

Το παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο του Ζαλόγγου (29 χλμ. από Πρέβεζα) βρίσκεται πάνω από το χωριό Καμαρίνα και σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης.

Επιβλητικό έτσι όπως φαίνεται από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (σ.σ. ώρες λειτουργίας μονής 08.30 – 13.30 και 17.00 – 19.30, εκτός Παρασκευής), από όπου και θα χρειαστεί κανείς, από εκείνο το σημείο να ανέβει  τα περίπου 410 σκαλοπάτια.

Εντυπωσιακή και η θέα από κει πάνω με τη Λευκάδα στο βάθος, τους Παξούς και τους Αντίπαξους, την Καμαρίνα, το Κανάλι και την Καστροσυκιά. Περί τα 15 λεπτά μας πήρε για το ανέβασμα, το οποίο δεν είναι και τόσο κουραστικό όσο το φαντάζεται κανείς (υπάρχουν σημεία μονοπατιού σε ευθεία που διακόπτονται τα σκαλοπάτια και έτσι δίνουν μια ανάσα στον αναβάτη) και άλλα τόσα λεπτά, πάντα με μικρές στάσεις, για το κατέβασμα.

Συγκινητική και η ιστορία του μνημείου το οποίο έγινε σύμβολο αγάπης προς την ελευθερία όταν σ’ αυτόν το χώρο, το 1803 όταν το Σούλι, μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο, από ύψος 786 μ., προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο τούρκο κατακτητή.

Το μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961, με πανελλήνιο έρανο, είναι δημιουργία του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και του σημαντικού αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού ο οποίος εισήγαγε στην ελληνική αρχιτεκτονική το ρεύμα του μοντερνισμού.

Το μνημείο Ζαλόγγου πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερου Πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ο δήμος εξετάζει ένα σχέδιο, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, και αφορά την πρόσβαση στο μνημείο εκτός από το ανέβασμα από τα 410 περίπου σκαλοπάτια, είτε με τελεφερίκ ή κάποιο είδος ασανσέρ που θα εξυπηρετούνται και άτομα με ειδικές ανάγκες.

7.Αρχαία Κασσώπη

Η Αρχαία Κασσώπη (28 χλμ.), χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Ζαλόγγου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το μνημείο Ζαλόγγου, ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του διενέργησε ο έφορος αρχαιοτήτων Ηπείρου Σωτήριος Δακάρης. Χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. σε φυσικά οχυρή θέση σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550 – 650 μ. και ήκμασε κατά τον 3ο έως τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., έχοντας πληθυσμό 8.000 – 10.000 κατοίκους.

Η Κασσώπη είναι χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, δηλαδή 20 παράλληλοι δρόμοι (στενωποί) διασταυρώνονται κάθετα με τους δυο πλατύτερους (πλατεία) που διασχίζουν κατά μήκος την πόλη, σχηματίζοντας 60 περίπου στενόμακρα οικοδομικά τετράγωνα.

Νότια της κεντρικής οδού βρίσκεται η αγορά, το πολιτικό, εμπορικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. η βόρεια και δυτική πλευρά πλαισιώθηκαν με δυο στοές ενώ στην ανατολική χτίστηκε ένα μικρό θέατρο που πιθανώς χρησίμευε ως βουλευτήριο.

Το καταγώγιο – ο δημόσιος ξενώνας- χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στα βόρεια της αγοράς και πρόκειται για διώροφο κτίριο με δωμάτια οργανωμένα γύρω από μια αυλή. Την ανθηρή πορεία της πόλης διέκοψαν οι Ρωμαίοι το 167 π.Χ., οπότε η Κασσώπη ακολούθησε την τύχη των 70 πόλεων της Ηπείρου που καταστράφηκαν με δόγμα της Ρωμαϊκής Συγκλήτου.

Η επισκεψιμότητα στην αρχαία Κασσώπη, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, είναι ικανοποιητική, όχι όμως στον βαθμό που της αξίζει. Κυρίως είναι αλλοδαποί ενώ οι Έλληνες είναι ελάχιστοι. Σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε!

Ώρες και μέρες λειτουργίας, καθημερινά 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης (τηλ. 26820 51510), τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ κανονικό, 2 ευρώ μειωμένο άνω των 65 ετών.

8.Παραλίες

Οι παραλίες του Δήμου Πρέβεζας ικανοποιούν όλα τα γούστα και μπορούν να διακριθούν σε αυτές που βρίσκονται κοντά στην πόλη και σε εκείνες που απλώνονται σε μία έκταση 60 χιλιομέτρων στην ακτογραμμή του Ιονίου πελάγους.

Σε απόσταση μόλις 10 χλμ. περίπου από την Πρέβεζα βρίσκεται η παραλία Μονολίθι η οποία απλώνεται σε ακτογραμμή 23 χλμ. και θεωρείται η μεγαλύτερη παραλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί θα συναντήσετε τους παραθεριστικούς οικισμούς Μύτικα, Κανάλι και Καστροσυκιά.

Μέσα στην πόλη είναι η δημοφιλής Κυανή Ακτή η οποία έχει πάρει τη ονομασία της από το χρώμα της θάλασσας, και εκεί βρίσκεται το στόμιο της Πρέβεζας -το πιο κοντινό σημείο με τη Στερεά Ελλάδα- ενώ ακριβώς απέναντι είναι το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Στην Κυανή ακτή λειτουργεί και αναψυκτήριο, ενώ στο μικρό δασάκι δίπλα στην παραλία, αυτό που ξεχωρίζει είναι το παιχνίδι αμπαλί (ή patang) το οποίο παίζεται με μεταλλικές μπάλες και η ιστορία του πηγαίνει πίσω στην Ενετοκρατία.

Άλλες παραλίες είναι του Παντοκράτορα με το ομώνυμο κάστρο και με εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, το Αλωνάκι κοσμική παραλία με υποδομές, το Καλαμίτσι, ο Μύτικας, το Μονολίθι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, τα Αρτολίθια (παραλία Ριζών), η Λυγιά, ο Βράχος/Λούτσα η εντυπωσιακότερη παραλία του νομού Πρέβεζας 6 χλμ. με ψιλή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά κ.ά.

Σημειώνεται ότι τέσσερις παραλίες του δήμου Πρέβεζας είναι βραβευμένες με τη «Γαλάζια Σημαία». Πρόκειται για τις παραλίες Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος, Μονολίθι και Πλατάνια.

Στο πλαίσιο της αποστολής μας απολαύσαμε μια δροσιστική βουτιά στο Κανάλι και συγκεκριμένα στο beach bar – κάμπινγκ Burano και όπως ενημέρωσε το GRTimes.gr ο νεαρός ιδιοκτήτης της επιχείρησης Γιώργος Ζιώρης, εκτός από το beach bar που σερβίρει καφέ, αναψυκτικά, ποτά, σνακ κτλ. στον χώρο υπάρχουν και κάποιες σκηνές ινδιάνικου στυλ, με 20 κλίνες, χωρητικότητας έως 4 ατόμων, αυτόνομη η κάθε μια με δική της εξωτερική τουαλέτα και ντους. Η ενοικίαση της κάθε σκηνής, ανεξαρτήτως ατόμων είναι 30 ευρώ για τον Ιούνιο, 40 ευρώ για Ιούλιο και 50 ευρώ για τον Αύγουστο.

9.Αμβρακικός Κόλπος

Αναμφίβολα, ο Αμβρακικός Κόλπος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οικοσύστημα, 12 διαφορετικές λιμνοθάλασσες, δύο ποταμίσια δέλτα -του Λούρου και του Άραχθου- εκατοντάδες σπάνια πουλιά με 300 είδη καταγεγραμμένα από τα οποία 160 μεταναστευτικά και 6 παγκοσμίως απειλούμενα- αλλά και τουλάχιστον 150 ρινοδέλφινα καθώς και θαλάσσιες χελώνες.

«Τα 150 ρινοδέλφινά μας είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Αμβρακικού» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Γιάννης Γιοβάνος καπετάνιος και ιδιοκτήτης των κρουαζιέρων Amvrakikos Cruises (www.amvrakikoscruises.gr) που πραγματοποιούνται καθημερινά με τα σκάφη «Κατερίνα» και «Λενιώ» από την παραλία της Πρέβεζας για παρατήρηση δελφινιών, θαλάσσιων χελωνών αλλά και για μπάνιο και φαγητό πάνω στο σκάφος.

Σημειώνεται ότι κάθε Τρίτη στις 09.00 π.μ. έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε στη γειτονική Κορωνησία του νομού Άρτας, γραφικό ψαροχώρι, με επιστροφή στις 14.00.

10.Τοπικά προϊόντα/Γεύσεις

Οι περίφημες γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρη), σαρδέλες Πρεβέζης (παπαλίνα), σαβόρο (με ψάρι μενίδα από τον Αμβρακικό με σκόρδο, μαύρη σταφίδα, δάφνη, δεντρολίβανο), κέφαλος πετάλι (στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα), τσιπούρες με σέλινο, φαγκρί φούρνου με σκορδαλιά, πίτα μπλατσάρα με κρεμμυδόφυλλα και φέτα τριμμένη, χυλοπίτες, αυγοτάραχο Αμβρακικού, λάδι, γλυκά του κουταλιού και ταψιού, λικέρ, πίτες, κρανάδα (αναψυκτικό από χυμό φρούτων της κρανιάς), κρασί, ούζο και τσίπουρο, εσπεριδοειδή.

Στις παραπάνω γεύσεις προσθέτουμε και τα κρεατικά, και  αξίζει να αναφέρουμε την παραδοσιακή ταβέρνα «Αφοί Καλύβα» που λειτουργεί στο Κανάλι Πρέβεζας από το 1974. Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο Γιώργος, δεύτερη γενιά που κρατάει την ταβέρνα, τα κρεατικά τους είναι ντόπια, έχουν καθημερινά σούβλα, και όπως διαπιστώσαμε ξεχωρίζουν τα παϊδάκια τους τόσο τα αρνίσια όσο και εκείνα από προβατίνα. Νόστιμες και οι τηγανιτές πατάτες, το γαλοτύρι, τα κολοκυθάκια ανάμεικτα με μελιτζάνες, εξαιρετική η χορτόπιτα (κατόπιν παραγγελίας) κ.ά. Πριν επισκεφτείτε την ταβέρνα, καλό είναι να κλείσετε τραπέζι, ιδίως αυτές τις ημέρες που διανύουμε την υψηλή τουριστική σεζόν (τηλ. 26820 51267).

Στην πόλη της Πρέβεζας καθίσαμε στο «Alati» στο τέρμα της παραλιακής οδού, δίπλα στη «Γοργόνα». Εκεί ο Δημήτρης Κατσάνος φροντίζει καθημερινά, όλη μέρα, με ιδιαίτερο πάθος και μεράκι, να προσγειώνονται στο τραπέζι σας φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά με προσεγμένο σέρβις. Ικανοποιητική η λίστα των κρασιών ενώ στο εστιατόριο έχετε τη δυνατότητα να ανοίξετε και σαμπάνια! (τηλ. 26820 27145).

*

-Αμπαλί: Το παιχνίδι αμπαλί (ή patang) παίζεται στο μικρό δασάκι που βρίσκεται δίπλα στην Κυανή Ακτή και αγώνες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, όπου και συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η ξεναγός Ευγενία Μπέλλου, στην περιοχή λειτουργεί οργανωμένο αθλητικό κέντρο, όπου, μεταξύ άλλων, παίζεται ένα παραδοσιακό παιχνίδι, το αμπαλί, «το οποίο άφησαν ως πολιτισμικό μας πλούτο οι Γάλλοι, οι οποίοι διέμειναν πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην Πρέβεζα, καθώς ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων φρόντισε να τους εκδιώξει από εδώ».

Σχετικά με τον τρόπο που παίζεται το αμπαλί,  υπάρχει ένας κύκλος όπου ο διαγωνιζόμενος ρίχνει ένα μπαλάκι με έντονο χρώμα (κίτρινο, πράσινο, μπλε) και στη συνέχεια οι υπόλοιποι της ομάδας ρίχνοντας μεταλλικές μπάλες προσπαθούν να φτάσουν πιο κοντά στο χρωματιστό μπαλάκι. Κερδίζει η ομάδα με τις περισσότερες ρίψεις της μεταλλικής μπάλας πιο κοντά στο πολύχρωμο μπαλάκι.

-Πέντε Κάστρα/ Φρούρια: Πέντε κάστρα προστατεύουν την Πρέβεζα: το κάστρο του Αγ. Ανδρέα (Ιτς Καλέ) στην καρδιά της πόλης, το κάστρο του Παντοκράτορα με τα περίφημα ηλιοβασιλέματα στην μπούκα του Αμβρακικού, του Αγ. Γεωργίου (Γενί Καλέ) στο νότιο άκρο της Παλιάς Πόλης, ο προμαχώνας της Βρυσούλας που κατασκεύασε το 1807 ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο προμαχώνας του Ακτίου στον Αμβρακικό κόλπο.

Πρόσβαση

Η υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου – Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη των νομών Πρέβεζας – Θεσπρωτίας και του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Στην Πρέβεζα φτάνετε οδικώς από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την Εγνατία Οδό και σε ένα κομμάτι την Ιόνια οδό (στο ύψος των Ιωαννίνων), ταξίδι περίπου τεσσάρων ωρών (350 χλμ.).

Από Αθήνα τα χιλιόμετρα που θα ‘γράψει’ το κοντέρ του οχήματος είναι περί τα 360 χλμ. ακολουθώντας μεγάλο τμήμα της Ιόνιας οδού. Σε απόσταση μόλις 4 χλμ. βρίσκεται το αεροδρόμιο Ακτίου στο οποίο όμως πραγματοποιούνται μόνο πτήσεις από το εξωτερικό.

Ευχαριστούμε το Δήμο Πρέβεζας για την άριστη φιλοξενία και όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση και στην εξαιρετική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής. Η διαμονή μας πραγματοποιήθηκε στο 4άστερο boutique hotel daLUZ στο Ψαθάκι (2 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ