Προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο εμβολιασμός αλλά απαιτείται εγρήγορση

Προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο εμβολιασμός αλλά απαιτείται εγρήγορση

Πρόοδο του εμβολιασμού με βάση το σχεδιασμό και ενθαρρυντικές ενδείξεις από την ανταπόκριση υγειονομικών και υπερηλίκων που ήδη εμβολιάζονται, διαπίστωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πάντως πως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται εφησυχασμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες στη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της covid-19, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα της Τρίτης είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου και σημείωσε ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Ανέφερε ταυτόχρονα ότι προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι, όπως εξήγησε «σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων».

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από χθες ξεκίνησε και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που είναι μια ελληνική καινοτομία με αυτόματη καταχώριση στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη προκειμένου να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. «Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός» τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό, θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο covid στις μετακινήσεις».

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν τη θερμή υποδοχή της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η πρόταση του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται για κάτι που αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή – η οποία θα γίνει αύριο το απόγευμα με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία για ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης,, ο πρωθυπουργός θα θέσει και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα, όπως ο ίδιος τόνισε κατά τη χθεσινή σύσκεψη. «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

Δυνατότητα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστά -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας- τη νέα εθνική πρόκληση για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 από τα 32 δισεκατομμύρια που αναλογούν στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει στην ΕΕ το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές «είναι από τα καλύτερα σχέδια που έχουν κατατεθεί και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά». Την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι ήδη, -επειδή υπάρχει η δυνατότητα της προκαταβολής- γίνονται δαπάνες που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο προχωρά με επιτυχία και απόλυτη απορροφητικότητα, θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο.

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εστιάζει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, στις πολιτικές για την αγορά εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου. Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη με κάθε αφορμή επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις -και ιδίως στις ιδιωτικές- προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό που ταλανίζει την οικονομία και να διασφαλιστεί ότι θα αντιμετωπιστούν προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη.

Εθνικά θέματα λίγο πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, αποτελεί ένα βήμα για την ενίσχυση του εθνικού μας οπλοστασίου, σε κλίμα αδιασάλευτης ομοψυχίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγο προτού ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος.

Ο υπουργός, για μια ακόμη φορά, τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν αποκλειστικά στη διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές είναι προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. «Εξυπακούεται δε ότι για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει», είπε ο Νίκος Δένδιας και επικαλέστηκε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου που τόνισε ότι για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης πως «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει». Πρόσθεσε επίσης πως είναι κατανοητό ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη, διότι εκεί έχει υπογραφεί το μνημόνιο με την Αίγυπτο, «όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα εάν μιλάμε μόνο για την Κρήτη».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top