Πρώην εργαζόμενοι της «Αφοί Καρυπίδη»: Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας κοροϊδία και εκβιασμούς (VIDEO)

Πρώην εργαζόμενοι της «Αφοί Καρυπίδη»: Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας κοροϊδία και εκβιασμούς (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Χριστούγεννα με κινητοποιήσεις έξω από σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι θα κάνουν οι εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι της «Αφοί Καρυπίδη» που διεκδικούν την άμεση εκταμίευση χρημάτων που τους έχουν επιδικαστεί, ύστερα από την πτώχευση της εταιρείας. Καταγγέλλουν εκβιασμούς και κοροϊδία και ζητούν πολιτική παρέμβαση – Τι ανέφεραν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Να δοθεί ένα τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία τους που ξεκίνησε το 2015 με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και συνεχίστηκε το 2016, οπότε και ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, χωρίς από τότε να τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα, ζητούν οι πρώην εργαζόμενοι της «Αφοί Καρυπίδη» .

Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μπελόπουλο, τα μέλη της Επιτροπής Απολυμένων Εργαζομένων της «Αφοί Καρυπίδη» έκαναν λόγο για εκβιασμούς και κοροϊδία που υφίστανται, ζητώντας να τους καταβληθεί άμεσα χρηματικό ποσό που κατέσχεσαν νομίμως στα χέρια της εταιρείας «Σκλαβενίτης» ως τρίτης, για μισθούς που τους όφειλε η εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη” που πτώχευσε από το 2019.

Όπως εξήγησε η Νόπη Μουστακίδου από την Επιτροπή Απολυμένων Εργαζομένων της «Αφοί Καρυπίδη» , από το 2016 οι εργαζόμενοι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες διεκδικώντας τα χρήματα τους που κυμαίνονται από 2.000 με 3.000 έως 17.000 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο, ενώ προχώρησαν στην κατάσχεση ποσού εις χείρας τρίτου, που είχε στη διάθεση της η «Σκλαβενίτης» και που προοριζόταν για την «Αφοί Καρυπίδη», χωρίς όμως να μπορέσουν να εκταμιεύσουν τα χρήματα, λόγω εμποδίων που όπως λένε, δημιουργούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρώην εργαζόμενοι της "Αφοί Καρυπίδη" στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα την καταβολή των δεδουλευμένων τους

«Είμαστε σε αυτή τη φάση που μια από τις κατασχέσεις που έχουμε κάνει, έχει βγάλει ένα ποσό για ορισμένους εργαζόμενους. Ήταν μια κατάσχεση του 2018, που οι πρώην εργαζόμενοι της Καρυπίδης κοινοποίησαν στα χέρια της εταιρείας Σκλαβενίτης και αφορούσε ένα ποσό που οφειλόταν από την εταιρεία Μαρινόπουλος προς την εταιρεία Καρυπίδης.

Αυτό το ποσό επιδικάστηκε να το καταβάλλει η εταιρεία Σκλαβενίτης, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας, ως διάδοχος της επιχείρησης Μαρινόπουλος. Το επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία Σκλαβενίτης έκανε μια θετική δήλωση, γνωστοποιώντας στους εργαζόμενους για την κατάσχεση.

Το ποσό που κατασχέθηκε δεν έφτανε για να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων αλλά και των funds και τραπεζών που είχαν κάνει κατάσχεση, οπότε αναγκαστικά καταφύγαμε στο δικαστήριο, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο διόρισε συμβολαιογράφο που έκανε τον πίνακα κατάταξης (πιστωτών). Έγινε ο πίνακας κατάταξης και διεκδικούμε αυτή τη στιγμή αυτά τα χρήματα» σημείωσε η κ. Μουστακίδου για το ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας πως το πρόβλημα ξεκινά από αυτό το σημείο και μετά.

Όπως διευκρίνισε, το ποσό είναι κατατιθέμενο στο Παρακαταθηκών και Δανείων από την «Σκλαβενίτης» η οποία αρνείται να δώσει μια βεβαίωση, για να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα χρήματα, επικαλούμενη έναν όρο στη συμφωνία εξυγίανσης, με βάση τον οποίο πρέπει να της παραχωρηθούν οι επιταγές, τα γραμμάτια και οτιδήποτε άλλο αξιόγραφο κατέχει η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδης».

«Εδώ και χρόνια που το παλεύουμε, η εταιρεία Καρυπίδης δεν έχει δώσει στη σύνδικο που έχει αναλάβει από το 2019, όλα τα έγγραφα που χρειαζόταν. Και είμαστε τώρα ανάμεσα στον Καρυπίδη, τον Σκλαβενίτη και τη σύνδικο. Η σύνδικος η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει από την Καρυπίδης τα ανάλογα παραστατικά, επιταγές και οτιδήποτε, η Σκλαβενίτης που τα ζητάει από εμάς (τα παραστατικά) και δεν μπορεί να τα πάρει φυσικά γιατί δεν έχουμε κανέναν λόγο να τα κατέχουμε και ο Καρυπίδης ο οποίος με το που ανακοινώθηκε ο πίνακας κατάταξης, με απειλητικό ύφος πήρε τηλέφωνο στη δικηγόρο μας και είπε ότι «αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα πάρετε εσείς», ότι είναι δικά του, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ότι αυτά τα χρήματα είναι για τους εργαζόμενους».

Η κ. Μουστακίδου επισήμανε πως οι περίπου 300 εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, ζητούν να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα.

Είπε πως οι εργαζόμενοι κατέθεσαν πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή, προκειμένου η σύνδικος πτώχευσης να κάνει μια δήλωση στον Σκλαβενίτη ότι δεν κατέχει τις επιταγές γιατί δεν της παραδόθηκαν ποτέ και ότι η ίδια δεν έχει κάποια άλλη απαίτηση από την εταιρεία «Σκλαβενίτης», έτσι ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν με μια βεβαίωση τα χρήματα.

«Είμαστε αποφασισμένοι και με τη γενική μας συνέλευση που θα κάνουμε το Σάββατο, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της εταιρείας «Σκλαβενίτης», διεκδικώντας τα ποσά που μας αναλογούν. Ταυτόχρονα έχουμε ζητήσει και έχει γίνει επίκαιρη ερώτηση από το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας για την παρέμβαση του, πάνω στο ζήτημα αυτό που μας απασχολεί, δηλαδή να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα στους εργαζόμενους» κατέληξε η κ. Μουστακίδου.

Δείτε τι είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο βίντεο που ακολουθεί:

«Χρωστούσε 3 εκ ευρώ στους εργαζόμενους και έδινε 3 εκ ευρώ για να πάρει τον Άρη»

Για μέγιστη κοροϊδία από όλους τους εμπλεκόμενους και Γολγοθά που υφίστανται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, έκανε λόγο η Αναστασία Καραπίτσα η οποία είναι η νομική τους εκπρόσωπος εδώ και χρόνια.

Αναφερόμενη στον πρώην ιδιοκτήτη της «Αφοί Καρυπίδη» δήλωσε πως αυτός οδήγησε την εταιρεία στην πτώχευση  «γιατί όταν χρώσταγε τους εργαζόμενους – από τα δημοσιεύματα του τύπου – χρωστούσε τρία εκατομμύρια στους εργαζόμενους, τρία εκατομμύρια έδινε στον Άρη για να τον πάρει».

Σημείωσε πως το διεκδικούμενο ποσό, δεν μπορεί να το εισπράξει κανείς άλλος εκτός από τους εργαζόμενους, από το Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ όπως είπε, το μοναδικό θέμα είναι τώρα η είσπραξη, στην οποία μπαίνουν εμπόδια τόσο από την πλευρά Καρυπίδη, όσο και από την πλευρά «Σκλαβενίτη».

«Και έρχονται και σου λένε, πως εσύ για να πάρεις αυτά τα λεφτά, πρέπει να φέρεις τους τίτλους, τα αξιόγραφα που έχει ο Καρυπίδης, τα οποία αν τα έχει, τα έχει παράνομα. Γιατί να τα έχει; Τα αξιόγραφα, όλες οι συμφωνίες ήταν πράγματα που έπρεπε να παραδοθούν στη σύνδικο πτώχευσης» είπε χαρακτηριστικά , αφήνοντας αιχμές για συμφωνίες που υπάρχουν «από πίσω».

Δείτε ένα απόσπασμα από όσα είπε η κ. Καραπίτσα:

Μπελόπουλος: «Οι εργαζόμενοι της Αφοί Καρυπίδη έγιναν μπαλάκι»

Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από αυτά που δικαιούνται, ανέφερε ο Δημήτρης Μπελόπουλος, πρόεδρος της  Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας  ότι βιώνουν την απόλυτη κοροϊδία.

Σημείωσε πως το αίτημα τους να πάρουν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα, είναι πέρα για πέρα δίκαιο, ζητώντας από τη μια να μην καθυστερήσει άλλο η διαδικασία για την εκταμίευση και από την άλλη το κράτος και η κυβέρνηση να δείξουν «έστω στο ελάχιστο ότι μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο που λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν χρήματα».

«Και θέτουμε και ορισμένα ζητήματα σαν Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Δεν είναι δυνατόν αυτή η μεγάλη εταιρεία που ήταν, σήμερα να δραστηριοποιείται από εδώ και από εκεί με διαφορετικά ΑΦΜ με διαφορετικά πρόσωπα, ενώ στην ουσία μιλάμε για την ίδια ακριβώς ιδιοκτησία με τα σούπερ μάρκετ, να επενδύει εκατομμύρια σε ΠΑΕ, σε διάφορες εμπορικές δραστηριότητες και να κρύβεται πίσω από μια ανωνυμία» είπε οκ Μπελόπουλος που τόνισε πως η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων στήριξε και θα στηρίξει τις όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσει η επιτροπή του σωματείου των απολυμένων Καρυπίδη.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ για το θέμα

Εν τω μεταξύ, ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Λεωνίδας Στολτίδης, Γιάννης Δελής, Νίκος Έξαρχος, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης, κατέθεσε το ΚΚΕ, για το θέμα, ζητώντας να εισπράξουν οι εργαζόμενοι της “Αφοί Καρυπίδη”τα ποσά που νόμιμα κατάσχεσαν .

«Στις 27/3/2018 300 περίπου πρώην εργαζόμενοι της οφειλέτριας εταιρείας “Αφοι Καρυπίδη ΑΕ” κοινοποίησαν νομίμως κατάσχεση στα χέρια της εταιρείας “Σκλαβενίτης” ως τρίτης, για μισθούς που τους όφειλε η εργοδότρια εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία” από το Φεβρουάριο του 2016 και εφεξής.

Το κατασχεθέν ποσό επιδικάστηκε να καταβάλει η εταιρεία “Σκλαβενίτης” στην εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη” με την υπ. αριθμ. 245/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ως διάδοχος της εξυγιασμένης επιχείρησης “Μαρινόπουλος ΑΕ”.

Η εταιρεία “Σκλαβενίτης” προέβη σε θετική δήλωση, γνωστοποιώντας στους εργαζόμενους και τις μέχρι τότε κατασχέσεις από την Τράπεζα Αlpha Bank.

Επειδή δεν επαρκούσε η κατασχεμένη απαίτηση προσέφυγαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο αρμόδιο δικαστήριο, ήτοι το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο και διόρισε τη συμβολαιογράφο Αθηνών Άννα Ρήγα να προβεί στη διανομή του κατασχεμένου ποσού. Η ορισθείσα συμβολαιογράφος συνέταξε τον υπ. αριθμ. 16.751/2023 πίνακα διανομής και διένειμε το κατασχεθέν ποσό των 3.741.500 ευρώ, αφού αφαίρεσε τα έξοδα εκτελέσεως, κατά 70% στους εργαζόμενους και 30% στην Αlpha Bank και τα funds.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι μετά τη διανομή θα εισέπρατταν τα ποσά για τα οποία έχουν καταταχτεί, υφίστανται την κοροϊδία όλων των εμπλεκομένων.

Ειδικότερα η εταιρεία “Σκλαβενίτης ΑΕ” παρακατέθεσε το κατασχεθέν ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον όρο ότι για να εισπραχθεί αυτό θα πρέπει να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι βεβαίωση από την ίδια ότι έχουν πληρωθεί οι όροι της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας “Μαρινόπουλος ΑΕ” την οποία μετά την εξυγίανση της διαδέχτηκε η εταιρεία “Σκλαβενίτης”.

Συγκεκριμένα απαιτούν να προσκομιστούν και να παραδοθούν από τους εργαζόμενους με βάση την επικαλούμενη συμφωνία εξυγίανσης όλα τα αξιόγραφα και δικόγραφα (επιταγές και απόγραφα διαταγών πληρωμής) από την εργοδότρια εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία” με ταυτόχρονη δήλωση παραίτησής της από τα επ’ αυτών και εξ αυτών δικαιώματά της.

Η εταιρεία “Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία” σήμερα έχει πτωχεύσει και έχει διοριστεί σύνδικος η δικηγόρος Αθηνών Παπανδρέου Ευδοκία. Η εν λόγω σύνδικος ισχυρίζεται ότι ο κ. Καρυπίδης Θεόδωρος παρά τα έγγραφα που του απέστειλε δεν της παραδίδει τα αξιόγραφα, δικόγραφα και τις αποφάσεις που βρίσκονται στα χέρια του και αφορούν το κατασχεθέν ποσό. Τα έγγραφα αυτά βέβαια κατέχει παράνομα αυτός καθώς ο εν λόγω είχε παραιτηθεί από νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας “Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία” το 2017.

Την ίδια ώρα ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος άφησε την πτωχευμένη εταιρεία με χρέη εκατομμυρίων στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο, φέρεται ως ιδιοκτήτης της “ΠΑΕ Άρης”, αλλά και άλλων εταιρειών που συμμετείχαν και σε διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ούτε γνώριζαν ούτε έχουν πρόσβαση σε αυτά που ζητάει ο “Σκλαβενίτης” δεν μπορούν να εισπράξουν αυτά που νόμιμα τους οφείλονται με βάση τον πίνακα διανομής, δεν έχουν εισπράξει τίποτα από τα δεδουλευμένα τους, απολύθηκαν από την πτωχευμένη εταιρεία και εμπαίζονται από όλους αυτούς.

Οι εργαζόμενοι των πτωχευμένων εταιρειών και των υπό εξυγίανση εταιρειών δεν εισπράττουν στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε τα δεδουλευμένα τους, αλλά είναι έρμαια των συμφωνιών τους. Μάλιστα, αυτοί που οδήγησαν τις εταιρείες σε αυτή την κατάσταση δεν έχουν καμία συνέπεια και τιμωρία.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να εισπράξουν τα ποσά που νόμιμα κατάσχεσαν οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας “Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία”;».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top