Προοπτική αποκλιμάκωσης χωρίς περιθώριο εφησυχασμού

Προοπτική αποκλιμάκωσης χωρίς περιθώριο εφησυχασμού

Όπως υποδεικνύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ωστόσο επισημαίνεται πως δεν υπάρχει φυσικά κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η πανδημία είναι εγγενώς απρόβλεπτη και σταθερά επικίνδυνη, χαρακτηριστικό που επιτείνεται από τη μεγάλη μεταδοτικότητα της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον αλλά και από την αύξηση της διασποράς του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και ότι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην κοινότητα δύο παραλλαγές του ιού, η Όμικρον και η Δέλτα, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί τις μισές νοσηλείες και κατά κανόνα βαρύτερη συμπτωματολογία, παρά το γεγονός ότι έχει εκτοπιστεί σε σημαντικό βαθμό.

Εμβολιασμοί και υποχρεωτικότητα

Πηγές υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, καθώς ο αριθμός των μη εμβολιασμένων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα μειώθηκε κατά 208.000 σε ενάμιση μήνα.

Αυτή τη στιγμή το 90,2%, των πολιτών άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί, μέγεθος κρίσιμο δεδομένης της ηλικιακής διαστρωμάτωσης της Ελλάδας.

Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί η κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση να επιλέξουν τον εμβολιασμό το ταχύτερο δυνατό υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, προστατεύοντας κυρίως από την βαριά νόσο. Άλλωστε, περισσότεροι από 7,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση και περισσότεροι από 7,2 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης την έχουν λάβει ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 84,2%.

Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα ελήφθη με δεδομένο ότι 9 στους 10 θανάτους που αποδίδονται στην Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Το εμβολιαστικό τείχος ενισχύεται σταθερά. Για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων οι γονείς να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά της ηλικίας 5 έως 11 ετών και είναι προγραμματισμένα ραντεβού για ακόμα 57.000.

Παράλληλα, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για χορήγηση τέταρτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους.

Περισσότερο σημεία για δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους

Αυξάνονται σε 325, όπως ανακοινώθηκε, τα σταθερά σημεία σε όλη τη χώρα όπου οι πολίτες μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο με rapid test. Τα νέα σημεία θα λειτουργούν με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και η σχετική λίστα έχει αναρτηθεί στο site του ΕΟΔΥ.

Ασφαλής η επαναλειτουργία των σχολείων

Τα στοιχεία από την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών καταδεικνύουν σταθερά ότι οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις με ασφάλεια. Αποδεικνύεται έτσι ότι, πέραν του αυτονόητου μαθησιακού και ψυχοσυναισθηματικού οφέλους, υπάρχει σημαντικό υγειονομικό κέρδος τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές ηλικίας 4 έως 18 ετών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα των διακοπών είχαν καταγραφεί 43.608 κρούσματα έναντι 33.194 την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία ακριβώς ώστε να είναι η ασφαλής η επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας.

Να σημειωθεί ότι από τα 80.000 τμήματα σε όλη τη χώρα μόλις τρία είναι κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας υπέγραψε απόφαση πρόσληψης άλλων 2.500 εκπαιδευτικών. Το σύνολο των προσλήψεων τις τελευταίες ημέρες υπερβαίνει τις 4.000.

Πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και της παρενόχλησης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δημιουργείται, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και παρενόχλησης και διαμορφώνεται ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων. Στόχος είναι «να νιώθουν οι γυναίκες δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, απαλλαγμένο από τον φόβο, τη βία και τις διακρίσεις. Επίσης καμία κακοποιητική πράξη να μην μένει στο σκοτάδι, να μην μένει ατιμώρητη. Οι δράστες να βρίσκουν απέναντί τους την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και τιμωρούνται».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν οι πηγές, η κυβέρνηση:

Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Αστυνομικοί εκπαιδεύονται για την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών βίας

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Το υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό

Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

Δημιουργήθηκε αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Πέρσι δέχθηκε 81 καταγγελίες, ενώ το 2020 δεν ξεπερνούσαν τις 21.

Προωθούνται επίσης η δημιουργία Εργαλείου Επικινδυνότητας για γυναίκες θύματα βίας, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενίσχυση του δικτύου δομών και στήριξη άνεργων γυναικών θυμάτων βίας μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ξεκινά σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο «Αναπτυξιακό Νόμο-Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Στόχο έχει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανάμεσα στ’ άλλα ο νέος νόμος:

Θεσπίζει 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Στηρίζει τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την πράσινη μετάβαση, τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ανάπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, την εισαγωγή τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0», της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ενισχύονται παράλληλα, οι τουριστικές επενδύσεις, οι μεταποιητικές και ο τομέας της αγροδιατροφής

Προβλέπει ειδική μέριμνα με ενισχυμένα ποσοστά για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Θεσπίζει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης με εξειδικευμένο προσωπικό

Επιδιώκει τη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης

Σημειώνεται ότι για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση του μισθολογικού κόστους, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα παρέχονται όλα τα είδη των ενισχύσεων, περιλαμβανομένης της επιχορήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για τον 6χρονο Ραφαήλ που ζει σε άθλιες συνθήκες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείπνο Κυρ. Μητσοτάκη με Ρομπέρτα Μετσόλα στο Στρασβούργο

Κυρ. Μητσοτάκης: Κλειδί για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης η Ανατολική Μεσόγειο

Ευχάριστα νέα: Bρέθηκε ο συμβατός δότης που χρειαζόταν ο μικρός Γιωργάκης από τη Θεσσαλονίκη

«Γάμος αλά covid-19»: Λίστες αναμονής παρά τα μέτρα

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 20 για τα επεισόδια

Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΘ και τα 1,4 εκατ € χρέους

Βιασμός 24χρονης: Κύκλωμα μαστροπείας αναζητά ο εισαγγελέας

Κωτσιόπουλος: Αυξημένη πίεση στις απλές κλίνες covid (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Βυθισμένο» στην ομίχλη το αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Προβλήματα σε πτήσεις

Κορωνοϊός: Εισαγγελική έρευνα για τους αρνητές μοναχούς του Αγίου Όρους

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top