Προσφυγικό – μεταναστευτικό στο επίκεντρο ημερίδας αστυνομικών

Προσφυγικό – μεταναστευτικό στο επίκεντρο ημερίδας αστυνομικών
Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα αίτια, οι επιπτώσεις στη χώρα μας και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της πόλης.

Για ένα πολυδιάστατο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και που έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα μας, έκανε λόγο κατά την εισήγηση του ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης. Επισήμανε πως πρέπει μεν να αποδεχτούμε ως κοινωνία την παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πρέπει δε, να θέσει η χώρα κάποιους κανόνες, κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.

Ο κ. Φεστερίδης, ζήτησε να γίνουν προσλήψεις περισσότερων συνοριοφυλάκων, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να προχωρούν πολύ πιο σύντομα οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου, ενώ όπως είπε, πρέπει να γίνει ένας σωστός και δίκαιος καταμερισμός μεταξύ των περιφερειών σε όλη την χώρα, για τα άτομα από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα.

«Από την άποψη μας, θεωρούμε ότι δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανόνες. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να δείξουμε ότι ως χώρα, δεν είμαστε
ξέφραγο αμπέλι». Πρέπει να μπουν κανόνες, πρέπει να ξέρει αυτός που έρχεται στη χώρα μας ότι εδώ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συντεταγμένο κράτος με συγκεκριμένες διαδικασίες. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της ανθρωπιάς και η χώρα μας έδωσε δείγματα γραφής σε όλους όσους ήρθαν κάτω από δύσκολες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κ. Φίλης: Οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν

Δεν πρόκειται να διακοπεί το κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, εκτίμησε μιλώντας στην ημερίδα ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Κάνοντας μια επισκόπηση του προσφυγικού ζητήματος σε χώρες όπως η Συρία και αναφέροντας παραδείγματα για τη δημογραφική εξέλιξη συγκεκριμένων χωρών, σημείωσε πως είναι λογικό και τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν ροές και μάλιστα ενδεχομένως αυξημένες προς την Ευρώπη.

Είπε χαρακτηριστικά πως το 2011 η Συρία είχε πληθυσμό 24 εκατ. κατοίκων και σήμερα έχουν μείνει μόλις οι μισοί στη χώρα, με τα 12 εκατομμύρια να βρίσκονται στην Τουρκία (6 εκ.), στην Ευρώπη αλλά και στις γειτονικές από τη Συρία χώρες.

Εκτός από τους πολέμους, σημείωσε ο κ.Φίλης, αιτία για προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποτελούν τα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα, η φτώχεια και η ανέχεια σε πολλές χώρες, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Για το δημογραφικό, ανέφερε ως παράδειγμα την Αιθιοπία η οποία το 2007 είχε 74 εκ. κατοίκους και το 2019 έφτασε τα 95 εκ., αλλά και τη Νιγηρία, χώρα στην οποία γεννιέται κάθε χρόνο 1 στα 13 παιδιά παγκοσμίως. «Με αυτούς τους ρυθμούς, η Νιγηρία από τα 170 εκ. πληθυσμό, θα φτάσει το 2060 τα 470 εκ. και θα είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της γης» είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι γενικότερα η Αφρική με πληθυσμό 1,2 δις, αναμένεται να φτάσει το 2060 τα 2,5 δις πληθυσμού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Φίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή και με δεδομένο τον συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, ούτε βέβαια κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας ή θέμα αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Ανέφερε δε ότι η κατάσταση σήμερα είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και πως μια σοβαρή πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά και αποτελεσματικά, ενώ προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρξει γκετοποίηση αυτών των ατόμων που έρχονται στη χώρα μας, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα.

Σχολιάζοντας τον όρο «λαθρομετανάστες», είπε ότι είναι βαρύς και αδόκιμος, εξηγώντας πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέρχονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα με παράνομο τρόπο γιατί «η Ε.Ε είναι αυτή που τους ωθεί να λειτουργήσουν με τέτοιον τρόπο», λειτουργώντας με παράδοξο τρόπο.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης επέρριψε ευθύνες στα media, για τον τρόπο με τον οποίο διαπαιδαγωγούν τους πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά, επισημαίνοντας πως είναι καλό να μιλάμε όλοι με επιχειρήματα και όχι με αστήρικτες τοποθετήσεις και κάλεσε τον κόσμο να διασταυρώνει και να ελέγχει τα όσα διαβάζει.

Κ. Τσιτσελίκης: Το στοίχημα είναι η ένταξη

Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα ζήτημα που αφορά όλον τον πλανήτη και όχι  μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ειδικός στα θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως πρόσφυγα, αφορά διεθνείς συνθήκες (Γενεύης), η εφαρμογή των οποίων αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα και υποστηρίζοντας πως η επιστροφή στις χώρες τους, για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, δεν γίνεται για πολλούς και πρακτικούς λόγους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατηθούν σε κλειστά κέντρα για πάντα, γιατί δεν έκαναν και κάποιο έγκλημα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο δίνει περιθώριο 18 μηνών για την κράτηση» επισήμανε ο κ. Τσιτσελίκης, λέγοντας πως με αυτά τα δεδομένα, το βασικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η κοινωνική ένταξη για όσους μείνουν στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση και όχι η αφομοίωση τους στην κοινωνία.

Το παράδειγμα του Μονάχου στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Μπάμπης Παπαϊωάννου, μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δομές και συστήματα για την ενσωμάτωση προσφύγων – μεταναστών, επικαλέστηκε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα, το κρατίδιο της Βαυαρίας και η πόλη του Μονάχου, που βρίσκονται και στην κορυφή των προτιμήσεων για όσους θέλουν να αιτηθούν ασύλου στην Ευρώπη.

Όπως είπε, στις δομές στις οποίες φιλοξενούνται τα άτομα αυτά, πέρα από τον τρόπο λειτουργίας τους που προβλέπει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είναι απαραίτητη η εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας  ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να εξασκούν ένα επάγγελμα και με βάση αυτά τα δύο πολύ σημαντικά εφόδια, να προχωρήσει η ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Για τα δε ασυνόδευτα παιδιά, προβλέπεται η διαμονή τους σε ξεχωριστές δομές, αλλά και η σταδιακή σύνδεση τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, με τους Γερμανούς νέους, προκειμένου με την ενηλικίωση τους να εντάσσονται ομαλά, αλλά και να γίνονται αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες. «Χρειάζεται εκπαίδευση, ανοχή, συνεργασία και κοινωνική ενσωμάτωση» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης παρουσίασε η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, ενώ την παρακολούθησαν μαθητές από 3 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πολλοί από τους οποίους έθεσαν ερωτήσεις στο πάνελ και διατύπωσαν απόψεις για το προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης: Αποχώρησε Λύκειο από εκδήλωση για το προσφυγικό (VIDEO)

Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5905/06

Τραμπ: δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω… αστακών! Διεθνή

23:5205/06

Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική Διεθνή

23:5005/06

Στους 392.000 οι νεκροί από τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4005/06

Γερμανία: Μετακυλήστε τη μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές Διεθνή

23:3505/06

Θεοδωρικάκος: Ανταποδοτική ανακύκλωση στις παραλίες Κοινωνία

23:2505/06

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή

23:1505/06

Εστίαση: Ανοίγουν αύριο και οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

23:0505/06

Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη! Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0005/06

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά κρούσματα το καλοκαίρι Κορωνοϊός ,Υγεία

22:5505/06

ΣΥΡΙΖΑ: Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος η τουριστική καμπάνια Κόμματα

22:5005/06

Ν. Χαρδαλιάς: Προσοχή στους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:4005/06

ΠΟΥ: Φοράτε υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους Κορωνοϊός ,Υγεία

22:3005/06

Αττική: Εξάρθρωση συμμορίας αλλοδαπών Κοινωνία

22:2005/06

ΕΡΤ: Ανακοίνωσε τους νέους διευθυντές Media

22:1005/06

Συμβαίνει απόψε: Πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Κοινωνία

22:0005/06

Φωταγωγήθηκαν οι 30 υπεραιωνόβιες ελιές στην Αγγελάκη (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

21:5005/06

Καταγγελίες της Ελ. Τουλουπάκη στην προανακριτική Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4005/06

Βρετανία: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3005/06

ΟΝΝΕΔ: Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο περιβάλλον (ΒΙΝΤΕΟ) Πολιτική

21:2005/06

Παρίσι: Απαγορεύτηκε η πορεία για τη δολοφονία του Φλόιντ Διεθνή

21:1105/06

Αθήνα: Ένταση στην πορεία για τον Φλόιντ Κοινωνία

21:1005/06

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» στη συνάντηση Πατούλη – Μπακογιάννη (VIDEO) Δήμοι ,Περιφέρειες

21:0005/06

Χαλκιδική: Προτάσεις φορέων για μη εξάπλωση του κορωνοϊού Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

20:5005/06

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της Google Επιχειρήσεις ,Πολιτική

20:4005/06

Φθηνότερες οι διαδρομές με ταξί από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

20:3505/06

Ξηλώνουν τα σπιτάκια από την πλατεία Δικαστηρίων (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

20:3005/06

Βόλος: Θετικό στον κορωνοϊό, φιλικό ζευγάρι της 30χρονης εγκύου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

20:1605/06

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πορεία για τη δολοφονία Φλόιντ (ΦΩΤΟ) Επικαιρότητα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:1505/06

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν κλοπές & διαρρήξεις σε επιχειρήσεις Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0005/06

Η αύξηση της ρύπανσης μας κάνει ευάλωτους σε πανδημίες Κορωνοϊός ,Περιβάλλον

19:4505/06

Δ. Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλία για την προώθηση της χρήσης αυθεντικών προϊόντων Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

19:4105/06

Με αποστάσεις και τα… κόλλυβα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Σημαντικά

19:3005/06

ΕΕ: Πότε θα γίνει η άρση των εσωτερικών συνόρων ΕΕ ,Κορωνοϊός

19:2305/06

Σε εξέλιξη ποδηλατοπορεία στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:1505/06

ΥΠΑΑΤ: Πρόγραμμα επιμόρφωσης γεωργικών συμβούλων Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

19:0005/06

Τουρκία: Στη φυλακή βουλευτές της αντιπολίτευσης Διεθνή

18:5905/06

Σε εξέλιξη συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

18:4505/06

Ιράν – Covid-19: Λιγότερα από 3.000 νέα κρούσματα σήμερα Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:3105/06

Καλαμαριά: Νεκρός από ηλεκτροπληξία τεχνίτης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

18:3005/06

Χανιά: Μία σύλληψη για οπλοκατοχή Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1505/06

Ισπανία- Covid-19: Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν περισσότερο από τη Δευτέρα Διεθνή

18:0005/06

Επίσκεψη Αυγενάκη στο δήμο Χερσονήσου Αθλητισμός ,Δήμοι

17:5605/06

Αποχωρεί ο ισχυρός άνδρας της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

17:4505/06

ΠΚΜ: Που θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης Κοινωνία ,Περιφέρειες

17:4005/06

 Πέτσας: Θετική η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πολιτική

17:3005/06

Μήνυμα Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Περιβάλλον ,Πολιτική

17:2205/06

Κλειστοί σταθμοί Μετρό: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1505/06

Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στο Μυλοπόταμο Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0005/06

ΕΛΑΣ: Μπλόκο σε 82 κιλά κάνναβης τον Μάιο στην Κ. Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

16:5005/06

 Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των ημιτελικών του Κυπέλλου Αθλητισμός

16:4505/06

Β. Πατουλίδου: Ανακαλύψτε τη Θεσσαλονίκη με ένα πατίνι! (ΒΙΝΤΕΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:3005/06

Μηταράκης: Τι είπε για ΜΚΟ και μεταναστευτικό Κοινωνία ,Πολιτική

16:2605/06

Εurobank: Ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές ‘Europe’ και ‘Cairo’ Επιχειρήσεις

16:2505/06

Ο Τσίπρας στο πάρκο Σχινιά- Το μήνυμα του Πολιτική

16:1505/06

Επανεκκίνηση αθλητισμού: Πρόστιμα στους παραβάτες Αθλητισμός

16:1105/06

ΣΕΒΕ: Πτώση 30,6% των εξαγωγών τον Απρίλιο Οικονομία

16:0205/06

Θεσ/νικη: Διαμαρτυρία πωλητών λαϊκών αγορών (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:0005/06

Συνάντηση Δένδια – Γκιουλέκα Πολιτική

15:4905/06

Στην εισαγγελία ο Ζέρβας για τον “Άγιο Στυλιανό” Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

15:4505/06

Μήνυμα Πλακιωτάκη για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Περιβάλλον

15:3005/06

Ε.Σ.Α. για σχέδιο ανάπλασης του κέντρου Ελλάδα ,Οικονομία

15:1505/06

Τζιτζικώστας: Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κάνουμε την Πράσινη Ανάπτυξη πράξη Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

15:0805/06

Δήμος Λαγκαδά: Τεστ κορωνοϊού σε εργαζόμενους (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

15:0705/06

Επιχείρηση «σκούπα» από οδηγούς ταξί στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:0005/06

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Αύξηση αιτήσεων για σύνδεση στο φυσικό αέριο Επιχειρήσεις

14:5805/06

Όλα τα σημεία του σχεδιασμού για την ηλεκτροκίνηση Ενέργεια ,Περιβάλλον ,Πολιτική

14:4505/06

Αθήνα: Κλείνει για ένα 24ωρο η παραλιακή Ελλάδα ,Κοινωνία

14:3005/06

ΠΟΥ: Πότε θα τελειώσει η πανδημία Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:1605/06

Δ. Θεσσαλονίκης: Απολογισμός & δράσεις για το περιβάλλον Δήμοι ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

14:1505/06

Ο φετινός Μάιος ο πιο ζεστός όλων των εποχών Περιβάλλον

14:1005/06

Αρκτουρός: Απεγκλωβισμός αρκούδας από παράνομη παγίδα Περιβάλλον ,Χωρίς κατηγορία

14:0305/06

ΟΚ!Τhess και The People’s Trust στηρίζουν startuppers Επιχειρήσεις

14:0005/06

Επίθεση Βιτριόλι:Η 34χρονη δεν αναγνωρίσε κάποιο πρόσωπο Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5605/06

Ρίο: Πέθανε 5,5 χρονών κοριτσάκι- Ένταση στο νοσοκομείο Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5005/06

ΙΕΛΚΑ: το 74% των σούπερ μάρκετ θέλει μείωση των πλαστικών Επιχειρήσεις ,Περιβάλλον

13:4505/06

Έκτακτο δελτίο καιρού-Επιδείνωση από αύριο το πρωί Ελλάδα ,Κοινωνία

13:3005/06

ΥΠΕΝ: Το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

13:3005/06

Θεσ/νίκη: Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:2105/06

Νεκρός ο ψαράς που αγνοούταν στη Χαλκιδική Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

13:1505/06

Αθήνα: Πυκνώνουν τα δρομολόγια του μετρό Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1505/06

Δ. Θεσσαλονίκης: Μείωση δημοτικών τελών για κάθετο κήπο ή πράσινο δώμα Δήμοι ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

13:0605/06

Ωδή στο πολωνικό… τανκ ονόματι Λεβαντόφσκι Αθλητισμός

13:0005/06

Βίντεο-σοκ αστυνομικοί σπρώχνουν 75χρονο και σωριάζεται αιμόφυρτος Διεθνή

12:4505/06

Αφιέρωμα στον Β. Κικίλια από τη γαλλική L’ Équipe Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κοινωνία

12:4405/06

Συγκέντρωση φοιτητών στο προξενείο των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ