Προσφυγικό – μεταναστευτικό στο επίκεντρο ημερίδας αστυνομικών

Προσφυγικό – μεταναστευτικό στο επίκεντρο ημερίδας αστυνομικών
Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα αίτια, οι επιπτώσεις στη χώρα μας και οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της πόλης.

Για ένα πολυδιάστατο ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη και που έχει ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις στη χώρα μας, έκανε λόγο κατά την εισήγηση του ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης. Επισήμανε πως πρέπει μεν να αποδεχτούμε ως κοινωνία την παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, πρέπει δε, να θέσει η χώρα κάποιους κανόνες, κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.

Ο κ. Φεστερίδης, ζήτησε να γίνουν προσλήψεις περισσότερων συνοριοφυλάκων, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να προχωρούν πολύ πιο σύντομα οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου, ενώ όπως είπε, πρέπει να γίνει ένας σωστός και δίκαιος καταμερισμός μεταξύ των περιφερειών σε όλη την χώρα, για τα άτομα από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα.

«Από την άποψη μας, θεωρούμε ότι δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανόνες. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να δείξουμε ότι ως χώρα, δεν είμαστε
ξέφραγο αμπέλι». Πρέπει να μπουν κανόνες, πρέπει να ξέρει αυτός που έρχεται στη χώρα μας ότι εδώ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συντεταγμένο κράτος με συγκεκριμένες διαδικασίες. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της ανθρωπιάς και η χώρα μας έδωσε δείγματα γραφής σε όλους όσους ήρθαν κάτω από δύσκολες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κ. Φίλης: Οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν

Δεν πρόκειται να διακοπεί το κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, εκτίμησε μιλώντας στην ημερίδα ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Κάνοντας μια επισκόπηση του προσφυγικού ζητήματος σε χώρες όπως η Συρία και αναφέροντας παραδείγματα για τη δημογραφική εξέλιξη συγκεκριμένων χωρών, σημείωσε πως είναι λογικό και τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν ροές και μάλιστα ενδεχομένως αυξημένες προς την Ευρώπη.

Είπε χαρακτηριστικά πως το 2011 η Συρία είχε πληθυσμό 24 εκατ. κατοίκων και σήμερα έχουν μείνει μόλις οι μισοί στη χώρα, με τα 12 εκατομμύρια να βρίσκονται στην Τουρκία (6 εκ.), στην Ευρώπη αλλά και στις γειτονικές από τη Συρία χώρες.

Εκτός από τους πολέμους, σημείωσε ο κ.Φίλης, αιτία για προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αποτελούν τα απολυταρχικά και αυταρχικά καθεστώτα, η φτώχεια και η ανέχεια σε πολλές χώρες, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Για το δημογραφικό, ανέφερε ως παράδειγμα την Αιθιοπία η οποία το 2007 είχε 74 εκ. κατοίκους και το 2019 έφτασε τα 95 εκ., αλλά και τη Νιγηρία, χώρα στην οποία γεννιέται κάθε χρόνο 1 στα 13 παιδιά παγκοσμίως. «Με αυτούς τους ρυθμούς, η Νιγηρία από τα 170 εκ. πληθυσμό, θα φτάσει το 2060 τα 470 εκ. και θα είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της γης» είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι γενικότερα η Αφρική με πληθυσμό 1,2 δις, αναμένεται να φτάσει το 2060 τα 2,5 δις πληθυσμού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Φίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή και με δεδομένο τον συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, ούτε βέβαια κίνδυνοι εθνικής ασφάλειας ή θέμα αλλοίωσης της εθνικής μας ταυτότητας. Ανέφερε δε ότι η κατάσταση σήμερα είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και πως μια σοβαρή πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά και αποτελεσματικά, ενώ προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρξει γκετοποίηση αυτών των ατόμων που έρχονται στη χώρα μας, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα.

Σχολιάζοντας τον όρο «λαθρομετανάστες», είπε ότι είναι βαρύς και αδόκιμος, εξηγώντας πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέρχονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα με παράνομο τρόπο γιατί «η Ε.Ε είναι αυτή που τους ωθεί να λειτουργήσουν με τέτοιον τρόπο», λειτουργώντας με παράδοξο τρόπο.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης επέρριψε ευθύνες στα media, για τον τρόπο με τον οποίο διαπαιδαγωγούν τους πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά, επισημαίνοντας πως είναι καλό να μιλάμε όλοι με επιχειρήματα και όχι με αστήρικτες τοποθετήσεις και κάλεσε τον κόσμο να διασταυρώνει και να ελέγχει τα όσα διαβάζει.

Κ. Τσιτσελίκης: Το στοίχημα είναι η ένταξη

Οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα ζήτημα που αφορά όλον τον πλανήτη και όχι  μόνο την Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ειδικός στα θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως πρόσφυγα, αφορά διεθνείς συνθήκες (Γενεύης), η εφαρμογή των οποίων αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα και υποστηρίζοντας πως η επιστροφή στις χώρες τους, για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, δεν γίνεται για πολλούς και πρακτικούς λόγους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρατηθούν σε κλειστά κέντρα για πάντα, γιατί δεν έκαναν και κάποιο έγκλημα. Το ευρωπαϊκό δίκαιο δίνει περιθώριο 18 μηνών για την κράτηση» επισήμανε ο κ. Τσιτσελίκης, λέγοντας πως με αυτά τα δεδομένα, το βασικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η κοινωνική ένταξη για όσους μείνουν στην Ελλάδα και η ενσωμάτωση και όχι η αφομοίωση τους στην κοινωνία.

Το παράδειγμα του Μονάχου στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Μπάμπης Παπαϊωάννου, μιλώντας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δομές και συστήματα για την ενσωμάτωση προσφύγων – μεταναστών, επικαλέστηκε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα, το κρατίδιο της Βαυαρίας και η πόλη του Μονάχου, που βρίσκονται και στην κορυφή των προτιμήσεων για όσους θέλουν να αιτηθούν ασύλου στην Ευρώπη.

Όπως είπε, στις δομές στις οποίες φιλοξενούνται τα άτομα αυτά, πέρα από τον τρόπο λειτουργίας τους που προβλέπει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είναι απαραίτητη η εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας  ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να εξασκούν ένα επάγγελμα και με βάση αυτά τα δύο πολύ σημαντικά εφόδια, να προχωρήσει η ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Για τα δε ασυνόδευτα παιδιά, προβλέπεται η διαμονή τους σε ξεχωριστές δομές, αλλά και η σταδιακή σύνδεση τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, με τους Γερμανούς νέους, προκειμένου με την ενηλικίωση τους να εντάσσονται ομαλά, αλλά και να γίνονται αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες. «Χρειάζεται εκπαίδευση, ανοχή, συνεργασία και κοινωνική ενσωμάτωση» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης παρουσίασε η δημοσιογράφος Σύνθια Σάπικα, ενώ την παρακολούθησαν μαθητές από 3 σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πολλοί από τους οποίους έθεσαν ερωτήσεις στο πάνελ και διατύπωσαν απόψεις για το προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης: Αποχώρησε Λύκειο από εκδήλωση για το προσφυγικό (VIDEO)

Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18:0612/12

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Νέο δ.σ. με πρόεδρο τον Ι. Τσιτσόπουλο Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

18:0112/12

Καρπενήσι: Έπεσαν σε γκρεμό 30 μέτρων και σώθηκαν (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

17:5112/12

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την επεισοδιακή συνεδρίαση για ΟΑΣΘ Δήμοι

17:3112/12

«Ψαριά Αγάπης» για κοινωνικές δομές από τους Έλληνες αλιείς Αγροτικά ,Ελλάδα

17:2012/12

Ιωάννινα: Φορτηγά με «πειραγμένους» ταχογράφους Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1312/12

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών πριν λίγο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

17:1012/12

Βίντεο από την παρέμβαση αντιεξουσιαστών στον ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκη

17:0312/12

ΠΚΜ: Συντήρηση και ανάδειξη 17 μνημείων Επικαιρότητα ,Περιφέρειες ,Πολιτισμός

17:0012/12

Σταϊκούρας για προστασία α΄ κατοικίας Οικονομία ,Πολιτική

16:5512/12

Χρηματοδότηση δήμων για βελτίωση καταφυγίων ζώων Πολιτική

16:4912/12

Δήλωση Γεννηματά για Τουρκία Ελλάδα

16:4412/12

Θεσσαλονίκη: Εντοπισμός μεταναστών σε αποθήκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:3912/12

Παραγγελίες πλαστών χαρτονομισμάτων μέσω Ιντερνέτ Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

16:3812/12

Τσίπρας: Κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία Κόμματα ,Πολιτική

16:3012/12

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη διακινητή Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:2212/12

Γιατροί του Κόσμου: Στο Δενδροπόταμο το φετινό δέντρο από γάλα Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:1412/12

Τουσκ για Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης Διεθνή

16:0712/12

ΕΛΑΣ: Καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (VIDEO-ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

15:5212/12

Αegean: Οκτώ νέες πτήσεις από Θεσσαλονίκη Επιχειρήσεις ,Σημαντικά ,Τουρισμός

15:5212/12

Novartis: Στα χέρια της Τουλουπάκη η δικογραφία Ελλάδα

15:4012/12

Δολοφονία Σούζαν Ιτον: «Δεν τη βίασα» Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3412/12

Mέτρα από την Τροχαία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελλάδα

15:2812/12

Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ Κόμματα ,Πολιτική

15:2412/12

Κόκκινη κάρτα στον πρόεδρο Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Παραπολιτικά

15:2112/12

Πάτρα: Εξάρθρωση σπείρας που διέπραξε κλοπές Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1412/12

Europa League: Με τα γκολ για τα κέρδη Αθλητισμός

15:0712/12

Τα μπασκετικά… προηγούμενα Ρεάλ και Ολυμπιακού Αθλητισμός

15:0112/12

Σ. Αναστασιάδης για ψήφο αποδήμων Πολιτική

14:5512/12

Κασιμάτη – Συγνωμή και επίθεση σε Μητσοτάκη Πολιτική

14:4712/12

Αίσθηση από την παρέμβαση Καλαφάτη για την τουρκική προκλητικότητα Παραπολιτικά

14:3712/12

Αντιδράσεις και μηνύσεις κατά Κασιμάτη Ελλάδα ,Πολιτική

14:3112/12

Ολυμπία Οδός: Μειώσεις τιμών διοδίων Ελλάδα

14:2312/12

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσυκλέτα στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκη

14:0012/12

Θεοδωρικάκος για ψήφο αποδήμων: Αναγκαία η συναίνεση Πολιτική

13:5012/12

Συνάντηση Θ. Καράογλου – Σ. Ζαχαράκη Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

13:3412/12

Διαμαρτυρία για την Μενδώνη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:2712/12

Υπ. Πολιτισμού: 10 εκ. για συντήρηση μνημείων της ΠΚΜ Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Περιφέρειες

13:2212/12

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στον ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκη

13:0012/12

Τσιμέντα Τιτάν: Αύξηση στη ζήτηση και Κυκλική Οικονομία Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

12:4812/12

Τουρκία – Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες από τη συμφωνία με Λιβύη Βαλκάνια

12:3212/12

Βουλή: Έγγραφο του FBI κατέθεσε ο Αγγελής Ελλάδα

12:1812/12

«Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την αν. Μεσόγειο» Βαλκάνια

12:0912/12

Τζόκερ: Το ποσό που μοιράζει απόψε Κοινωνία

12:0012/12

Βρούτσης: Εμπιστοσύνη στην κοινωνική ασφάλιση Ελλάδα ,Πολιτική

11:5112/12

Μητσοτάκης: Το ν/σ που ψηφίσαμε είναι μία δημοκρατική νίκη Ελλάδα ,Πολιτική

11:4312/12

Έδεσαν κότες & τις πέταξαν στα σκουπίδια (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

11:3412/12

Ποιες μέρες κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

11:2612/12

Χανιά: Σύλληψη 56 χρόνου για ναρκωτικά Ελλάδα ,Κοινωνία

11:1712/12

ΝΔ για Νίνα Κασιμάτη: Να την αποπέμψει ο Τσίπρας Κόμματα ,Πολιτική

11:1012/12

Cheer League: Χρυσά μετάλλια σε Θεσσαλονικιές (ΦΩΤΟ-VIDEO) Αθλητισμός ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:0012/12

Η κακοκαιρία «χτύπησε» και τη Ρόδο Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5212/12

«Διδώ» – Διακοπή κυκλοφορίας σε Ημαθία & Χαλκιδική Ελλάδα ,Θέματα GR Times

10:4312/12

«Κυβέρνηση & ΕΦΚΑ μας λένε καλό παράδεισο» (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:3412/12

Το τετ-α-τετ Γεωργιάδη-Θεοδωρικάκου στη Βουλή! (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

10:2612/12

Γαλλία: Κινητοποιήσεις και τα Χριστούγεννα Διεθνή

10:1712/12

Ο Τραμπ υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα Διεθνή

10:0812/12

Πέτσας για τουρκική προκλητικότητα Κόμματα ,Πολιτική

10:0012/12

Αυλώνα: Τραυματισμός κρατουμένου Ελλάδα ,Κοινωνία

09:5212/12

Ο Δήμος Αριστοτέλη στο Τορίνο για… τουρισμό! Β.Ελλάδα ,Τουρισμός

09:4412/12

ΕΡΓΟΣΕ: Σοβαρές κακοτεχνίες σε σήραγγα στο Θεσσαλονίκη- Ειδομένη Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

09:3612/12

Η περιγραφή του παιδιού που τον χτύπησε πατέρας συμμαθήτριάς του Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2812/12

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Δράσεις για άτομα με αναπηρία Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:1912/12

Νέα Ζηλανδία: Αύριο ο εντοπισμός αγνοουμένων Διεθνή

09:0812/12

Σάμος: Διάσωση 47 μεταναστών Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0012/12

Χαλκιδική: Απεγκλωβισμοί λόγω κακοκαιρίας (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5012/12

Χωρίς ρεύμα σε Εύοσμο και Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:4212/12

Μητσοτάκης: Θέλουμε… «μια οικογένεια για κάθε παιδί» Παραπολιτικά

08:3412/12

Τι δήλωσε η Κεραμέως αφού ψήφισε για απόδημους Ελλάδα ,Πολιτική

08:2612/12

Novartis: Θα πάνε οι δικογραφίες σε εφέτη-ανακριτή; Ελλάδα ,Κοινωνία

08:1812/12

Χιλή: Βρέθηκαν συντρίμμια – Έρευνα για σχέση με το C-130 Διεθνή

08:1012/12

Κλειστή η Ε.Ο Λαγκαδικίων-Σχολαρίου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0212/12

Αθήνα: Τρεις επιθέσεις σε μια ώρα Ελλάδα ,Κοινωνία

07:5412/12

Συγκέντρωση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:4612/12

Κάλπες σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία Διεθνή

07:3812/12

Νέοι σεισμοί στην Κρήτη τα ξημερώματα Ελλάδα ,Κοινωνία

07:3012/12

Ψαραντώνης και Ν.Ξυλούρη στο GRTimes: Χωρίς Θεό, χωρίς παλμό, δεν υπάρχει ζωή (VIDEO) SamTimes ,Σημαντικά

07:2212/12

Χωρίς νερό στις Συκιές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1112/12

Όλυμπος Νάουσα: Αρχίζουν οι εργασίες στο ιστορικό ακίνητο Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

07:0012/12

Ο καιρός σήμερα Πέμπτη Ελλάδα ,Σημαντικά

06:3012/12

«TOC TOC»… στο Ράδιο Σίτυ! Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

06:0012/12

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Club του Μύλου Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

05:3012/12

Champions League: Οι ομάδες που προκρίθηκαν στους «16» Αθλητισμός

05:0012/12

Ο Μπόρις Τζόνσον κρύφτηκε… στο ψυγείο (VIDEO) Διεθνή

04:3012/12

ΕΕ: Εγκρίθηκαν δύο νέες θεραπείες για καρκίνωμα Υγεία

04:0012/12

Σε ποιον τομέα θα ξεσπάσει το δίσεκτο 2020 για κάθε ζώδιο; Διάφορα

03:3012/12

ΑΠΘ: Δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε πρόσφυγες ποδοσφαιριστές Θεσσαλονίκη

03:0012/12

Μήπως ο πρώην σου ξέρει τους κωδικούς σου; Διάφορα

02:3012/12

Επτά λόγοι που φουντώνουν οι καβγάδες στα οικογενειακά τραπέζια Διάφορα

02:0012/12

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς 2019 Διεθνή

01:3012/12

GNTM – «Είχα κινητό και έπινα αλκοόλ απ’ έξω» (VIDEO) Lifestyle

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ