Προσοχή με τα αντισηπτικά: Πιθανόν να προκαλέσουν ανάφλεξη

Προσοχή με τα αντισηπτικά: Πιθανόν να προκαλέσουν ανάφλεξη

Το γύρο του κόσμου κάνει ένα βίντεο από τις ΗΠΑ με ένα αυτοκίνητο που φλέγεται στη μέση ενός πάρκινγκ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, η φωτιά ξέσπασε όταν ο οδηγός του οχήματος άναψε τσιγάρο αφού είχε βάλει αντισηπτικό στα χέρια του.

 


Σε μία άλλη περίπτωση μία γυναίκα πήρε φωτιά αφού απολύμανε τα χέρια της με αντισηπτικό και δευτερόλεπτα μετά άναψε ένα κερί. Μία γυναίκα φαίνεται να έπαθε ακριβώς το ίδιο. Όπως ισχυρίζεται έπαθε εγκαύματα όταν άναψε ένα κερί αμέσως μετά την απολύμανσή της με αντισηπτικό.

Τα αντισηπτικά προειδοποιούν με την ένδειξη εύφλεκτο

Η ένδειξη για το εύφλεκτο των αντισηπτικών που υπάρχει ακόμα και σε αντισηπτικά μαντηλάκια φαίνεται πως δεν είναι υπερβολική.

Οι ειδικοί εξηγούν πως το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο αλλά για λόγους ασφαλείας πρέπει πάντα να αποφεύγεται η παρουσία φλόγας και στο αυτοκίνητο να έχουμε κατά νου πως τα τζάμια λειτουργούν ως φακοί που εκτοξεύουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό και δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις.

Από την άλλη, το να απολυμαίνομε το εσωτερικό του αυτοκινήτου ή όποια άλλη επιφάνεια δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο και είναι ασφαλές αφού τα συστατικά τα απορροφούν οι επιφάνειες.

Όπως σημειώνει μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Χάλαρης, επίκουρος καθηγητής Χημείας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα συστατικά των αντισηπτικών είναι εύφλεκτα.

Δε θα πρέπει να τα αφήνουμε σε έκθετα στον ήλιο σημεία του αυτοκινήτου, καθώς παρατηρούνται μεγάλες θερμοκρασίες.

«Τα βάζουμε σε σκιερά μέρη, καλύτερο θα είναι να μην τα αφήνουμε καθόλου στο αμάξι», τονίζει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ