Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992. Η μέρα αυτή περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα και επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες πως τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να ενταχθούν πλήρως σε κάθε έκφανση της ζωής, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει μιλώντας στο GrTimes ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους το χώρους, το δικαίωμα στην προσωπική επιλογή, στην ανεξάρτητη, ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση.

Όπως τονίζει «τα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όσους χώρους έχουν και τα άτομα χωρίς αναπηρία, όπως είναι για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το θέατρο, ο κινηματογράφος κ.α».
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, «σχεδόν σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχουν νησίδες «όασης προσβασιμότητας» των ανθρώπων με αναπηρία. Όμως αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της «ερήμου» γιατί μόνο εκεί υπάρχουν οάσεις. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι μείζον και η αλυσίδα προσβασιμότητας δεν λειτουργεί».

«Πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη»

Όπως ανέφερε σχετικά με την καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία, «πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη από τους πολίτες ή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και να είναι ασφαλή για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τα ΑμεΑ». Επίσης τόνισε πως είναι σημαντικό οι καινούργιες κατοικίες – πολυκατοικίες να έχουν τις βασικές αρχές προσβασιμότητας και να υπάρχουν τα κίνητρα για να γίνουν και οι παλαιές φιλικές προς τα ΑμεΑ.

Μιλώντας στο GrTimes η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είπε πως «το μήνυμα το δικό μας είναι ότι η 3η Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα εορτασμού, προφανώς, αλλά μια μέρα προάσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχει διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ, που έδωσε και τις συστάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό πλαίσιο και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μιλάμε για δικαιώματα δηλαδή, άρα σήμερα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τη δικαιωματική προσέγγιση».

Όσον αφορά την εκπαίδευση των ανθρώπων με αναπηρία, η κ. Ζαφειροπούλου τόνισε πως «στόχος για μας είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση». Όπως είπε, «μιλάμε για ένα σχολείο που θα είναι για όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς για ένα καινούργιο σύστημα με βασικό ζητούμενο ένα σχολείο ανοιχτό για όλους».

Επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας!

Στις 25 Νοεμβρίου 2019 η ΠΟΣΓΚΑμεΑ απέστειλε επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «ενεργοποίηση άμεσου μηχανισμού μεταβατικών διαδικασιών για την αποτροπή ενδεχόμενων νέων αποκλεισμών των μαθητών/τριών με αναπηρία από το δικαίωμά τους στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοβαρή ανησυχία «για το πρόβλημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) που οδηγεί συνακόλουθα σε ανεπαρκή διάθεση πόρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών με αναπηρία που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα ισότιμης συνεκπαίδευσής τους με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό, όπως το άρθρο 24 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν.4074/2012) και το Σύνταγμα της χώρας ορίζουν».

Όπως αναφέρει η κ. Ζαφειροπούλου, «η συγκεκριμένη επιστολή που στείλαμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης, στην χώρα μας οι σχολικές μονάδες της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης, εν προκειμένω, όπως και η παράλληλη στήριξη στα τμήματα ένταξης κλπ. στελεχώνονταν από εκπαιδευτικούς αναπληρωτές γιατί δε γίνονταν μόνιμες προσλήψεις» και όπως εξηγεί «το θέμα είναι ότι αυτές οι θέσεις καλύπτονταν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η αγωνία που εκφράζουμε με αυτήν την επιστολή είναι ότι την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί και το θέμα είναι αν υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για να μπορέσει το υπουργείο να καλύψει και την επόμενη σχολική χρονιά αυτές τις θέσεις». Όπως υπογραμμίζει «υπήρχε η δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση – την οποία είπε πως θα υλοποιήσει και η τωρινή – για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μάλιστα μιλούσαν για περίπου 4.500 θέσεις στην ειδική εκπαίδευση».

Τέλος η κ. Ζαφειροπούλου τονίζει πως «ακόμη και να προχωρήσει αυτό (σ.σ οι μόνιμες προσλήψεις) δεν επαρκούν για όλο το φάσμα των αναγκών που υπάρχουν. Επομένως, έχουμε ένα ζήτημα, που θα πρέπει το υπουργείο να ξεκινήσει να το βλέπει έγκαιρα, για το πως θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο λειτουργικό κενό».
Διαμαρτυρία ΑμεΑ για το ασφαλιστικό.

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Θεσσαλονίκη μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), διεκδικώντας, όπως αναφέρουν, αιτήματα και στόχους «πάλης», με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και κόντρα στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο GrTimes, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Σ.Ε.Α.ΑΝ., Στέλιος Καζεπίδης, τονίζει πως αφαιρέθηκαν από το νέο προϋπολογισμό των αναπηρικών επιδομάτων 173 εκατομμύρια και, όπως επισημάνει, «έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των πραγματικών αναπήρων, δηλαδή, από εκεί που έπαιρναν επιδόματα 250.000 άτομα, σήμερα λαμβάνουν περίπου οι 153.000». Όπως καταγγέλλει, «μια σειρά αναπήρων όπως για παράδειγμα οι κωφοί, δεν λαμβάνουν επίδομα από την στιγμή που θα ενηλικιωθούν και μέχρι να φτάσουν σε ηλικία σύνταξης ενώ, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν».

Επίσης, ο κ. Καζεπίδης σημειώνει πως «για να λυθούν τα προβλήματα των ΑμεΑ χρειάζεται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που πρέπει να καλύπτονται από το ίδιο το κράτος. Δεν είναι ατομικό σου πρόβλημα η αναπηρία».

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

• Ενιαία δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση
• Καμία σύνταξη να μην είναι κάτω από 600€, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες
• Δωρεάν θεραπείες σε όλους τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, με βάση τα παραπεμπτικά, κάλυψη του κόστους συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντές
• Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το Κράτος με βάση τις ανάγκες
• Νέες δημόσιες δομές με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες, στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση, στη περίθαλψη των βαριά αναπήρων, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των ΑμεΑ, στην μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών, εργολαβικών, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, στις προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και των γονιών και κηδεμόνων με ευθύνη του Κράτους
• Επίδομα ανεργίας στα 600€

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16:3022/01

Θεσ/νίκη: «Αποδεκατισμένα» τα σχολεία λόγω γρίπης (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά ,Υγεία

16:2022/01

Γ. Πατούλης: Ορκίστηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Ελλάδα ,Περιφέρειες

16:1622/01

Δίκη Πάσσαρη: Τέσσερις φορές ισόβια και 49 χρόνια Ελλάδα

16:1222/01

Παράσυρση ηλικιωμένου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

16:1022/01

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλών συσκευασμένων πάγων Ελλάδα ,Υγεία

16:0322/01

ΟΤΘ, ξεναγοί και Tour Lab για το μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης Τουρισμός

16:0222/01

«Επιχείρηση» Καλαφάτη Παραπολιτικά

16:0022/01

Νέα σφοδρή επίθεση Ράικου σε Παπαγγελόπουλο Ελλάδα ,Πολιτική

15:5022/01

Κ. Μπακογιάννης: Η εκλογή Σακελλαροπούλου ανοίγει μια νέα σελίδα Ελλάδα ,Πολιτική

15:4822/01

ΕΞΘ και Δήμος με τη Μarketing Greece για τη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά ,Τουρισμός

15:4022/01

ΚΙΝΑΛ: Στήριξη των κινητοποιήσεων στα νησιά για μεταναστευτικό Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κόμματα

15:3022/01

Η πρώτη «selfie» της Κ. Σακελλαροπούλου (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Πολιτική

15:2022/01

Πέθανε ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python Διεθνή

15:1022/01

«Θερμά» συγχαρητήρια Ν. Αναστασιάδη σε Σακελλαροπούλου Διεθνή ,Ελλάδα

15:0022/01

Στη ΜΕΘ του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας ο Τ. Μπουντούρης Ελλάδα

14:5622/01

Κ. Σακελλαροπούλου: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη Ελλάδα ,Πολιτική ,Σημαντικά

14:5022/01

Προσφυγικό: Στους δρόμους οι κάτοικοι νησιών του Β. Αιγαίου (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

14:4022/01

Τα διεθνή ΜΜΕ για εκλογή Σακελλαροπούλου Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

14:3022/01

Ωραιόκαστρο: Ξενάγηση σε τοπόσημα του Α’ Παγκ. Πολέμου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:2022/01

Στοιχημα: Άσοι που πληρώνουν ! Αθλητισμός

14:1022/01

Β. Πατουλίδου: Συγχαρητήρια στην πρώτη γυναίκα ΠτΔ Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

14:0022/01

«Συγχαρητήρια» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Σακελλαροπούλου ΕΕ ,Ελλάδα

13:5722/01

Οι ευχές του Ζέρβα στη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας Πολιτική

13:5022/01

Απεργούν οι τραυματιοφορείς την Πέμπτη Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

13:4022/01

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Μητσοτάκη με Αικ. Σακελλαροπούλου Ελλάδα ,Πολιτική

13:3022/01

Στο ΣτΕ ο Πρόεδρος της Βουλής για την Αικ. Σακελλαροπούλου Ελλάδα ,Πολιτική

13:3022/01

ΚΕΔΕ: Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΔΣ – Έκτακτο συνέδριο τον Μάρτιο Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

13:2022/01

ΕΛΤΑ: Κατέβασαν ρολά και στον Σιδ. Σταθμό Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:1022/01

Η Λίβερπουλ, η Θάτσερ, η τιμωρία και το νομοσχέδιο που άλλαξε τα πάντα Αθλητισμός

13:0022/01

Ο Παυλόπουλος συνεχάρη την Σακελλαροπούλου Πολιτική

12:5022/01

Ανακάμπτει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη Επιχειρήσεις

12:4022/01

Καμερούν: Ελεύθεροι οι πέντε Έλληνες ναυτικοί Ελλάδα

12:3022/01

Λούης Πατσαλίδης: Ο Κύπριος κωμικός… στη Θεσσαλονίκη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

12:2022/01

Καράογλου: Ανθεκτικές οι εξαγωγές στην κρίση Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

12:1022/01

Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου: Ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον» Κόμματα ,Πολιτική

12:0022/01

Ακίνητα: Έως 28% η αύξηση τιμών στον δήμο Θεσ/νίκης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

11:5022/01

Εκλογή ΠτΔ: Βλάβη στο ΙΧ του Μανωλάκου- Έτρεχε να προλάβει την ψηφοφορία Παραπολιτικά

11:4222/01

Ν. Μουδανιά: Αίτημα για αναβάθμιση του γραφείου ΕΦΚΑ Β.Ελλάδα

11:3022/01

Η κλοπή «μανιταριών» οδήγησε σε… μίνι οπλοστάσιο Β.Ελλάδα

11:2122/01

Επιχορήγηση 22,3 εκατ. στον ΟΣΕΘ για τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκη ,Οικονομία ,Σημαντικά

11:2022/01

Λαμία: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε κατάστημα Ελλάδα

11:1822/01

Νέα ΠτΔ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Βουλή

11:1022/01

ΟΑΕΔ: Επισκέψεις παιδιάτρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς Ελλάδα ,Κοινωνία ,Παιδεία

11:0022/01

Από 4 έως 8 Μαρτίου η ITB Berlin Επιχειρήσεις

10:5622/01

Τεχνολογία και Ιαματικός Τουρισμός στην ΙΤΒ Berlin 2020 Τουρισμός

10:5022/01

Μεταναστευτικό: Απεργία σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου Ελλάδα

10:4022/01

Πουλούσε αρχαία εικόνα μέσω ίντερνετ! Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

10:3022/01

Κρήτη: Στη φυλακή ο 28χρονος με το ένα κιλό ηρωίνη στις αποσκευές του Ελλάδα

10:2022/01

ΕΛΤΑ:«Ρολά» σε Μανουσογιαννάκη, ταλαιπωρία για πολίτες Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:1022/01

Νέος κοροναϊός: Πρώτο κρούσμα στο Μακάο Διεθνή

10:1022/01

ΥΠΠΟ: Ξεκινά η λειτουργία αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους Ελλάδα

10:0022/01

Έφερναν αλλοδαπούς και τους κρατούσαν… ομήρους Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:5022/01

Βόρεια Κορέα- Κοροναϊός: Απαγόρευση εισόδου ξένων τουριστών Διεθνή

09:3622/01

Εκδήλωση για τη γονιμότητα στη Θεσ/νίκη (ΦΩΤΟ) Χωρίς κατηγορία

09:2422/01

ΕΡΕΥΝΑ: Mη ογκολογικά φάρμακα καταστρέφουν τον καρκίνο! Υγεία

09:1222/01

Ρευματοκλοπές… αξίας 260 εκατ. ευρώ! Ελλάδα ,Ενέργεια ,Κοινωνία

09:0122/01

Δήμος Δέλτα: Αποκομιδή ογκωδών μετά την πυρκαγιά Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:5022/01

Θετικά μηνύματα για αύξηση τουριστών από τη Φινλανδία Χωρίς κατηγορία

08:4022/01

Νεκρή καρέτα-καρέτα στην Αταλάντη Ελλάδα ,Κοινωνία

08:3022/01

ΟΑΣΑ: Νέα μηχανήματα και e-φόρτιση καρτών Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2022/01

ΠτΔ: Σήμερα η εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου Βουλή ,Πολιτική

08:1022/01

Αττική: Νέο μπαράζ εμπρησμών σε 20 οχήματα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:0022/01

ΑΕΙ: «Ναι» επί της αρχής στο ν/σ πλην τριών άρθρων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Παιδεία

07:5022/01

Νέος κοροναϊός: Εννέα νεκροί, 400 κρούσματα στην Κίνα Διεθνή

07:4022/01

ΟΑΣΘ: Από μέρα σε μέρα ο διαγωνισμός για 120 λεωφορεία Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:3022/01

ΗΠΑ: «Φρένο» στις προκλητικές γεωτρήσεις του Γιαβούζ Διεθνή ,Σημαντικά

07:2022/01

Διακοπή νερού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:1022/01

Διακοπές ρεύματος σήμερα σε Συκιές-Πολίχνη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0022/01

Ο καιρός σήμερα, Τετάρτη Κοινωνία ,Σημαντικά

06:3022/01

Πυρά Χίλαρι κατά Σάντερς: Κανείς δεν τον συμπαθεί Διεθνή

06:0022/01

Ηράκλειο: Ένοπλος εισέβαλε σε φαρμακείο Χωρίς κατηγορία

05:3022/01

Πάτρα: Προσαγωγή ιερέα ως ύποπτο για εμπρησμό (VIDEO) Κοινωνία

05:0022/01

Λαϊκό Πανεπιστήμιο στα Ν. Μουδανιά Β.Ελλάδα

04:3022/01

Θ. Καράογλου: Θα εγκαινιάσει έκθεση στον Πολύγυρο Β.Ελλάδα ,Πολιτισμός

03:3022/01

Ημερίδα για την παιδική αιματολογία-ογκολογία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Υγεία

03:3022/01

Ο Λούης Πατσαλίδης σ’ ένα απολαυστικό greek tour! Ελλάδα ,Πολιτισμός

03:0022/01

Στο Club του Μύλου η Πέννυ Μπαλτατζή Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

01:3022/01

Το διπλό χτύπημα που απειλεί το μυαλό των παιδιών Διάφορα

01:0022/01

Οι τρεις λόγοι που οι άνδρες προτιμούν να κάνουν σχέση με μεγαλύτερες γυναίκες Διάφορα

00:3022/01

Ποιος χαρακτήρας της σειράς You είσαι, σύμφωνα με το ζώδιό σου Διάφορα

23:5721/01

H Τeamviewer εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα Επιχειρήσεις ,Οικονομία

23:5021/01

Μετά από τρεις μήνες ο Λίβανος έχει κυβέρνηση Διεθνή

23:4021/01

Δύο νεκροί από φωτιές σε Κορωπί και Ξάνθη Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ