Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992. Η μέρα αυτή περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα και επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες πως τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να ενταχθούν πλήρως σε κάθε έκφανση της ζωής, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει μιλώντας στο GrTimes ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους το χώρους, το δικαίωμα στην προσωπική επιλογή, στην ανεξάρτητη, ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση.

Όπως τονίζει «τα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όσους χώρους έχουν και τα άτομα χωρίς αναπηρία, όπως είναι για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το θέατρο, ο κινηματογράφος κ.α».
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, «σχεδόν σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχουν νησίδες «όασης προσβασιμότητας» των ανθρώπων με αναπηρία. Όμως αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της «ερήμου» γιατί μόνο εκεί υπάρχουν οάσεις. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι μείζον και η αλυσίδα προσβασιμότητας δεν λειτουργεί».

«Πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη»

Όπως ανέφερε σχετικά με την καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία, «πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη από τους πολίτες ή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και να είναι ασφαλή για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τα ΑμεΑ». Επίσης τόνισε πως είναι σημαντικό οι καινούργιες κατοικίες – πολυκατοικίες να έχουν τις βασικές αρχές προσβασιμότητας και να υπάρχουν τα κίνητρα για να γίνουν και οι παλαιές φιλικές προς τα ΑμεΑ.

Μιλώντας στο GrTimes η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είπε πως «το μήνυμα το δικό μας είναι ότι η 3η Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα εορτασμού, προφανώς, αλλά μια μέρα προάσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχει διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ, που έδωσε και τις συστάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό πλαίσιο και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μιλάμε για δικαιώματα δηλαδή, άρα σήμερα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τη δικαιωματική προσέγγιση».

Όσον αφορά την εκπαίδευση των ανθρώπων με αναπηρία, η κ. Ζαφειροπούλου τόνισε πως «στόχος για μας είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση». Όπως είπε, «μιλάμε για ένα σχολείο που θα είναι για όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς για ένα καινούργιο σύστημα με βασικό ζητούμενο ένα σχολείο ανοιχτό για όλους».

Επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας!

Στις 25 Νοεμβρίου 2019 η ΠΟΣΓΚΑμεΑ απέστειλε επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «ενεργοποίηση άμεσου μηχανισμού μεταβατικών διαδικασιών για την αποτροπή ενδεχόμενων νέων αποκλεισμών των μαθητών/τριών με αναπηρία από το δικαίωμά τους στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοβαρή ανησυχία «για το πρόβλημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) που οδηγεί συνακόλουθα σε ανεπαρκή διάθεση πόρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών με αναπηρία που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα ισότιμης συνεκπαίδευσής τους με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό, όπως το άρθρο 24 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν.4074/2012) και το Σύνταγμα της χώρας ορίζουν».

Όπως αναφέρει η κ. Ζαφειροπούλου, «η συγκεκριμένη επιστολή που στείλαμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης, στην χώρα μας οι σχολικές μονάδες της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης, εν προκειμένω, όπως και η παράλληλη στήριξη στα τμήματα ένταξης κλπ. στελεχώνονταν από εκπαιδευτικούς αναπληρωτές γιατί δε γίνονταν μόνιμες προσλήψεις» και όπως εξηγεί «το θέμα είναι ότι αυτές οι θέσεις καλύπτονταν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η αγωνία που εκφράζουμε με αυτήν την επιστολή είναι ότι την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί και το θέμα είναι αν υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για να μπορέσει το υπουργείο να καλύψει και την επόμενη σχολική χρονιά αυτές τις θέσεις». Όπως υπογραμμίζει «υπήρχε η δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση – την οποία είπε πως θα υλοποιήσει και η τωρινή – για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μάλιστα μιλούσαν για περίπου 4.500 θέσεις στην ειδική εκπαίδευση».

Τέλος η κ. Ζαφειροπούλου τονίζει πως «ακόμη και να προχωρήσει αυτό (σ.σ οι μόνιμες προσλήψεις) δεν επαρκούν για όλο το φάσμα των αναγκών που υπάρχουν. Επομένως, έχουμε ένα ζήτημα, που θα πρέπει το υπουργείο να ξεκινήσει να το βλέπει έγκαιρα, για το πως θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο λειτουργικό κενό».
Διαμαρτυρία ΑμεΑ για το ασφαλιστικό.

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Θεσσαλονίκη μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), διεκδικώντας, όπως αναφέρουν, αιτήματα και στόχους «πάλης», με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και κόντρα στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο GrTimes, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Σ.Ε.Α.ΑΝ., Στέλιος Καζεπίδης, τονίζει πως αφαιρέθηκαν από το νέο προϋπολογισμό των αναπηρικών επιδομάτων 173 εκατομμύρια και, όπως επισημάνει, «έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των πραγματικών αναπήρων, δηλαδή, από εκεί που έπαιρναν επιδόματα 250.000 άτομα, σήμερα λαμβάνουν περίπου οι 153.000». Όπως καταγγέλλει, «μια σειρά αναπήρων όπως για παράδειγμα οι κωφοί, δεν λαμβάνουν επίδομα από την στιγμή που θα ενηλικιωθούν και μέχρι να φτάσουν σε ηλικία σύνταξης ενώ, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν».

Επίσης, ο κ. Καζεπίδης σημειώνει πως «για να λυθούν τα προβλήματα των ΑμεΑ χρειάζεται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που πρέπει να καλύπτονται από το ίδιο το κράτος. Δεν είναι ατομικό σου πρόβλημα η αναπηρία».

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

• Ενιαία δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση
• Καμία σύνταξη να μην είναι κάτω από 600€, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες
• Δωρεάν θεραπείες σε όλους τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, με βάση τα παραπεμπτικά, κάλυψη του κόστους συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντές
• Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το Κράτος με βάση τις ανάγκες
• Νέες δημόσιες δομές με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες, στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση, στη περίθαλψη των βαριά αναπήρων, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των ΑμεΑ, στην μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών, εργολαβικών, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, στις προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και των γονιών και κηδεμόνων με ευθύνη του Κράτους
• Επίδομα ανεργίας στα 600€

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

02:0015/12

Σάλι Φίλντ: Τη συνέλαβαν επειδή διαδήλωνε για το κλίμα Περιβάλλον

01:3015/12

Μουσείο θέλει να δημιουργήσει ο Έλτον Τζον Πολιτισμός

01:0015/12

Τα τέσσερα πιο μολυσμένα σημεία στο γραφείο Υγεία

00:3015/12

Ν. Γερμανού: Ήταν όλεθρος η σχέση με το Θάνο Καλλίρη Lifestyle

23:5914/12

Κουτσούμπας: Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα Πολιτική

23:5114/12

Στη γη της Χαλκιδικής ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ Π.Παυλούδης Β.Ελλάδα

23:4414/12

Ο Β. Μαρινάκης στην 59η θέση των 100 της Lloyd’s List Ναυτιλία

23:3114/12

Ιεράπετρα: Τέσσερις τραυματίες σε βενζινάδικο Ελλάδα

23:1814/12

Βιλιάρδος: Προϋπολογισμός των μνημονίων και για το 2020 Βουλή ,Οικονομία

23:1514/12

Αποστομωτικές απαντήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ από Σταϊκούρα Βουλή ,Οικονομία ,Σημαντικά

23:0214/12

Λιβύη: Κατάρριψη τουρκικού drone Διεθνή

22:5014/12

Πέθανε η ενδυματολόγος Γιούλα Ζωιοπούλου Κοινωνία

22:3214/12

Παπανάτσιου: Tαξικός ο προϋπολογισμός για το 2020 Βουλή ,Οικονομία

22:1514/12

Σκυλακάκης: Και μείωση φόρων και αύξηση εσόδων Βουλή ,Οικονομία ,Σημαντικά

22:0014/12

Αρβανιτίδης: Προϋπολογισμός των υπερπλεονασμάτων Βουλή ,Οικονομία

21:5314/12

Νέα «κρίσιμη δοκιμή» από τη Βόρεια Κορέα Διεθνή

21:4314/12

Πρέσβης Ισραήλ: Στρατηγική η σχέση με την Ελλάδα Πολιτική

21:2614/12

Κρ. Αρσένης: Ο προϋπολογισμός έχει ταξικό πρόσημο Βουλή ,Οικονομία

21:1614/12

Στην πατρίδα ο Έλληνας ναυτικός που είχε απαχθεί στο Τόγκο Ελλάδα

21:0414/12

Ζάκυνθος: Ασθενής σεισμική δόνηση Ελλάδα

20:5714/12

Κεραμέως: Ένα διήμερο γεμάτο εκπαίδευση σε Λάρισα και Καρδίτσα Πολιτική

20:5514/12

Σκανδαλίδης: Έπρεπε να ζητήσετε μείωση πλεονασμάτων Βουλή ,Οικονομία

20:4414/12

Βολουδάκης: Να υπερψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες Βουλή ,Οικονομία

20:4014/12

Ντόχα: Η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός Πολιτική

20:2914/12

Αττική Οδός: 16χρονος έπεσε από γέφυρα Ελλάδα

20:2214/12

Yπόθεση Novartis: Ο Δ. Αβραμόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη Πολιτική

20:1214/12

Άρση απαγορευτικού για Κρήτη Ελλάδα

20:0414/12

Ιστορική νίκη για τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Αθλητισμός

19:5414/12

Ανακλήθηκε η απόφαση για ενίσχυση των εφημερίδων Πολιτική

19:4014/12

Πολλές βροχές όλη την ημέρα στην Αττική Ελλάδα

19:3114/12

Μυτιλήνη: Σπείρα ανηλίκων ρήμαξε 15 αυτοκίνητα Κοινωνία

19:2314/12

Κίνα- ΗΠΑ και η Φάσης 1 σε εμπορική συμφωνία Διεθνή

19:1114/12

Στέρτζον: Η Σκωτία επιμένει σε δεύτερο δημοψήφισμα Διεθνή

18:5714/12

Στο τραπέζι το σενάριο Παγκρήτιας και Praxia Bank Επιχειρήσεις

18:4214/12

Tρίκαλα: Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αστυνομικών Ελλάδα

18:3014/12

Πτυχία σε 83 μετεκπαιδευθέντες αστυνομικούς Ελλάδα

18:1714/12

Aχαΐα: Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πείρου Ελλάδα

18:0614/12

Αλβανία: Εντάλματα σύλληψης για ελλιπή ασφάλεια κτιρίων Διεθνή

17:5514/12

Λέσβος: Στις 20.000 οι αιτούντες άσυλο Ελλάδα

17:5014/12

Μαξίμου: Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στόλισαν παιδιά της «Κιβωτού» Κοινωνία ,Σημαντικά

17:4614/12

Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα Ελλάδα

17:3514/12

Ρώμη: Νέα πορεία του «κινήματος της σαρδέλας» Διεθνή

17:2914/12

Χαρίτσης: Κατασκευασμένη η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη Πολιτική

17:0314/12

Άρτα: Βράχος κατέστρεψε σπίτι στο Γλυκόριζο Ελλάδα

16:3914/12

Θεσσαλονίκη: Πορεία κατά των εκκενώσεων κτιρίων Θεσσαλονίκη

16:3114/12

Ο Πέτσας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Ελλάδα ,Πολιτική

16:2214/12

Στη Βουλή η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

16:1214/12

Γαλλία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Total Διεθνή

16:0114/12

Παιχνίδια και βιβλία για την Παιδο-ογκολογική του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:5114/12

Χωρίς νερό στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:4214/12

Σέρρες: Έκλεψε το παγκάρι της εκκλησίας Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3214/12

Κ.Μίχαλος: Έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

15:2114/12

Βοιωτία: Συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι στην συμπλοκή Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1114/12

Ψακούδια Χαλκιδικής: Καραμπόλα λόγω βροχής (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

15:0014/12

Παρουσίασε το νέο Peugeot o Ζέρβας (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

14:3814/12

Μαγικοί Hooverphonic στο Fix Factory of Sound (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

14:2614/12

Με τους νεοεκλεγέντες Βουλευτές ο Καλαφάτης Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

14:1514/12

Η ιστορία του «Derby della Lanterna» και το σερί του Παράσχου Αθλητισμός

14:0514/12

Δ.Βόλβης: Εκδήλωση για πρόσφυγες και μετανάστες Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5314/12

Ο Χολομώντας στην 6η Athens International Tourism Expo Β.Ελλάδα ,Τουρισμός

13:4114/12

Στοίχημα: Παιχνίδι με Γκολ! Αθλητισμός

13:3214/12

Τι λέει ο δήμαρχος Αλιάρτου για το φονικό στις Θεσπιές Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1414/12

Ανοδική τάση στους θανάτους από πλημμύρα στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κοινωνία

13:0214/12

Αθήνα: Ξεκίνησε η πορεία των συνταξιούχων Ελλάδα ,Κοινωνία

12:5214/12

Ετεοκλής: Ύψη βροχής και ριπές ανέμου στο ζενίθ Ελλάδα ,Κοινωνία

12:4014/12

Στ.Πέτσας: Το δίκαιο είναι με το μέρος μας ΕΕ ,Ελλάδα ,Πολιτική

12:2814/12

Δείχνει Καραμανλή ο Σημίτης για ελληνοτουρκικά Ελλάδα ,Πολιτική

12:1314/12

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0314/12

Κατρούγκαλος: Αρραγές μέτωπο για τα εθνικά θέματα Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

11:5114/12

Αλυσίδες στα ορεινά της Κεντρικής Μακεδονίας Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:4014/12

Π.Ψυχικό: Νεκρός ο Στράτος Βαλσαμίδης Ελλάδα ,Κοινωνία

11:2514/12

Όλυμπος: Drones για πυροπροστασία και επίβλεψη Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0914/12

Ροδόπη: Σύλληψη διακινητή αλλοδαπών Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5814/12

Άδωνις για τον στολισμό της Βουλής (VIDEO) Παραπολιτικά

10:4614/12

Συκιές: Έκθεση για το «εγώ» στο Μουσείο Προσφύγων Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

10:3514/12

Διάσωση 145 αλλοδαπών σε Σαμοθράκη, Λέσβο, Σάμο Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2114/12

Β.Κορέα: Δοκιμή στην εγκατάσταση εκτόξευσης δορυφόρων Διεθνή

10:1014/12

Θέρμη: 85 τροχονομικές παραβάσεις χθες Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:0014/12

Άγιοι Θεόδωροι: Παραδόθηκαν οι Ρομά που σκότωσαν την ηλικιωμένη Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4914/12

Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα – Εορταστικό ωράριο Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

09:3714/12

Περιστέρι: Νεκρός μοτοσυκλετιστής Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2614/12

Μυτιλήνη: Δύο απορριμματοφόρα από Αθήνα και Καλλιθέα Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1614/12

ΠΚΜ: Εργασίες συντήρησης από Δευτέρα Θεσσαλονίκη ,Περιφέρειες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ