Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Προσβάσιμη κοινωνία ζητούν τα ΑμεΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992. Η μέρα αυτή περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα και επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες πως τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να ενταχθούν πλήρως σε κάθε έκφανση της ζωής, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ένα από τα κορυφαία ζητήματα μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει μιλώντας στο GrTimes ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, είναι το ζήτημα της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία σε όλους το χώρους, το δικαίωμα στην προσωπική επιλογή, στην ανεξάρτητη, ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση.

Όπως τονίζει «τα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όσους χώρους έχουν και τα άτομα χωρίς αναπηρία, όπως είναι για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το θέατρο, ο κινηματογράφος κ.α».
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδακαστάνης, «σχεδόν σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχουν νησίδες «όασης προσβασιμότητας» των ανθρώπων με αναπηρία. Όμως αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της «ερήμου» γιατί μόνο εκεί υπάρχουν οάσεις. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι μείζον και η αλυσίδα προσβασιμότητας δεν λειτουργεί».

«Πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη»

Όπως ανέφερε σχετικά με την καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία, «πρέπει τα πεζοδρόμια να είναι κατάλληλα, να μη γίνεται κατάληψη από τους πολίτες ή τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και να είναι ασφαλή για να μπορούν να κυκλοφορήσουν τα ΑμεΑ». Επίσης τόνισε πως είναι σημαντικό οι καινούργιες κατοικίες – πολυκατοικίες να έχουν τις βασικές αρχές προσβασιμότητας και να υπάρχουν τα κίνητρα για να γίνουν και οι παλαιές φιλικές προς τα ΑμεΑ.

Μιλώντας στο GrTimes η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είπε πως «το μήνυμα το δικό μας είναι ότι η 3η Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα εορτασμού, προφανώς, αλλά μια μέρα προάσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχει διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ, που έδωσε και τις συστάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό πλαίσιο και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Μιλάμε για δικαιώματα δηλαδή, άρα σήμερα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τη δικαιωματική προσέγγιση».

Όσον αφορά την εκπαίδευση των ανθρώπων με αναπηρία, η κ. Ζαφειροπούλου τόνισε πως «στόχος για μας είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση». Όπως είπε, «μιλάμε για ένα σχολείο που θα είναι για όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς για ένα καινούργιο σύστημα με βασικό ζητούμενο ένα σχολείο ανοιχτό για όλους».

Επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας!

Στις 25 Νοεμβρίου 2019 η ΠΟΣΓΚΑμεΑ απέστειλε επιστολή στην Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «ενεργοποίηση άμεσου μηχανισμού μεταβατικών διαδικασιών για την αποτροπή ενδεχόμενων νέων αποκλεισμών των μαθητών/τριών με αναπηρία από το δικαίωμά τους στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση», εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοβαρή ανησυχία «για το πρόβλημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΕΑΕ) που οδηγεί συνακόλουθα σε ανεπαρκή διάθεση πόρων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών με αναπηρία που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα ισότιμης συνεκπαίδευσής τους με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό, όπως το άρθρο 24 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν.4074/2012) και το Σύνταγμα της χώρας ορίζουν».

Όπως αναφέρει η κ. Ζαφειροπούλου, «η συγκεκριμένη επιστολή που στείλαμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης, στην χώρα μας οι σχολικές μονάδες της γενικής και της ειδικής εκπαίδευσης, εν προκειμένω, όπως και η παράλληλη στήριξη στα τμήματα ένταξης κλπ. στελεχώνονταν από εκπαιδευτικούς αναπληρωτές γιατί δε γίνονταν μόνιμες προσλήψεις» και όπως εξηγεί «το θέμα είναι ότι αυτές οι θέσεις καλύπτονταν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η αγωνία που εκφράζουμε με αυτήν την επιστολή είναι ότι την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί και το θέμα είναι αν υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για να μπορέσει το υπουργείο να καλύψει και την επόμενη σχολική χρονιά αυτές τις θέσεις». Όπως υπογραμμίζει «υπήρχε η δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση – την οποία είπε πως θα υλοποιήσει και η τωρινή – για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και μάλιστα μιλούσαν για περίπου 4.500 θέσεις στην ειδική εκπαίδευση».

Τέλος η κ. Ζαφειροπούλου τονίζει πως «ακόμη και να προχωρήσει αυτό (σ.σ οι μόνιμες προσλήψεις) δεν επαρκούν για όλο το φάσμα των αναγκών που υπάρχουν. Επομένως, έχουμε ένα ζήτημα, που θα πρέπει το υπουργείο να ξεκινήσει να το βλέπει έγκαιρα, για το πως θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο λειτουργικό κενό».
Διαμαρτυρία ΑμεΑ για το ασφαλιστικό.

Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σ.Ε.Α.ΑΝ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11.00 το πρωί στη Θεσσαλονίκη μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), διεκδικώντας, όπως αναφέρουν, αιτήματα και στόχους «πάλης», με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και κόντρα στο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο GrTimes, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Σ.Ε.Α.ΑΝ., Στέλιος Καζεπίδης, τονίζει πως αφαιρέθηκαν από το νέο προϋπολογισμό των αναπηρικών επιδομάτων 173 εκατομμύρια και, όπως επισημάνει, «έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον αριθμό των πραγματικών αναπήρων, δηλαδή, από εκεί που έπαιρναν επιδόματα 250.000 άτομα, σήμερα λαμβάνουν περίπου οι 153.000». Όπως καταγγέλλει, «μια σειρά αναπήρων όπως για παράδειγμα οι κωφοί, δεν λαμβάνουν επίδομα από την στιγμή που θα ενηλικιωθούν και μέχρι να φτάσουν σε ηλικία σύνταξης ενώ, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν».

Επίσης, ο κ. Καζεπίδης σημειώνει πως «για να λυθούν τα προβλήματα των ΑμεΑ χρειάζεται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που πρέπει να καλύπτονται από το ίδιο το κράτος. Δεν είναι ατομικό σου πρόβλημα η αναπηρία».

Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

• Ενιαία δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση
• Καμία σύνταξη να μην είναι κάτω από 600€, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες
• Δωρεάν θεραπείες σε όλους τους ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, με βάση τα παραπεμπτικά, κάλυψη του κόστους συνολικά από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς και ιδιαίτερα για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντές
• Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το Κράτος με βάση τις ανάγκες
• Νέες δημόσιες δομές με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες, στην πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση, στη περίθαλψη των βαριά αναπήρων, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των ΑμεΑ, στην μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών, εργολαβικών, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, στις προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων και των γονιών και κηδεμόνων με ευθύνη του Κράτους
• Επίδομα ανεργίας στα 600€

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10:1505/07

Δυτ. Μακεδονία: Πέντε τροχαία, ένα θανατηφόρο τον Ιούνιο Β.Ελλάδα

10:0005/07

Οι καταναλωτές δεν θα πληρώσουν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής Ελλάδα ,Ενέργεια

09:4605/07

Μετρό Αθήνας: Αύριο παραδίδεται η επέκταση της Γραμμής 3 Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

09:3105/07

Κροατία: Σήμερα στις κάλπες για νέα κυβέρνηση ΕΕ

09:2105/07

Δημοσκόπηση: Μπροστά η ΝΔ με 18,4% από το ΣΥΡΙΖΑ Επικαιρότητα ,Πολιτική ,Σημαντικά

09:1805/07

Συνάντηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ με τον Γάλλο πρέσβη Ελλάδα

09:0605/07

Βραζιλία: 1.091 νεκροί σε ένα 24ωρο από τον covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:5305/07

ΕΕ: Το Σεπτέμβριο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης ΕΕ ,Σημαντικά

08:4005/07

ΗΠΑ: Kάνιε Γουέστ, ένας ράπερ υποψήφιος πρόεδρος Διεθνή

08:1805/07

Άστατος ο καιρός με σποραδικές καταιγίδες και χαλάζι Ελλάδα ,Σημαντικά

08:0905/07

Θεσσαλονίκη: Διακοπή ρεύματος στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:3005/07

Ζητείται μοντέλο διαχείρισης 60 δισ. σε μία δεκαετία Οικονομία ,Σημαντικά

00:0205/07

Economist: Έως και 3,7 εκατ. νεκροί από κορωνοϊό μέχρι την άνοιξη του ’21 Κορωνοϊός ,Σημαντικά

23:5604/07

Φύλακας ζωολογικού κήπου τραυματίσθηκε θανάσιμα από τίγρη Διεθνή

23:4504/07

Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από αρδευτικό κανάλι Κοινωνία

23:4004/07

Euro 2004: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πήγε στην Πορτογαλία Πολιτική

23:3004/07

Στα «λευκά» η Πτολεμαΐδα από το χαλάζι (VIDEO) Κοινωνία

23:1504/07

Σκουρλέτης: Ξαναγυρνάμε σε εποχές πρώτου μνημονίου (VIDEO) Πολιτική

23:0604/07

Στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας η ΧΑΝΘ (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

23:0004/07

Λαγκάρντ για οικονομία: Έρχονται βαθιές αλλαγές Διεθνή ,ΕΕ ,Οικονομία

22:4504/07

Ολλανδία: «Φεύγει» το φύλο από τις ταυτότητες Διεθνή

22:3004/07

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ τερματίζει τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης Κορωνοϊός

22:1504/07

Σε Πορτογαλία και Φινλανδία 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Κοινωνία

22:0004/07

Βόλος: Εξιχνιάστηκε έγκλημα μετά από 18 χρόνια! Κοινωνία

21:5004/07

Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι κλείνουν σήμερα – Αλλαγές στα λεωφορεία Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

21:4504/07

Κικίλιας: Χρειάζονται μόνιμες λύσεις για τα νοσοκομεία Πολιτική ,Υγεία

21:3004/07

ΝΔ: Ο Τσίπρας να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα Πολιτική

21:1504/07

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Προθεσμία για τους 17 κατηγορούμενους Κοινωνία

21:0004/07

Σιάτλ: Η στιγμή που IX χτυπά τις διαδηλώτριες (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) Διεθνή

20:4504/07

Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή σύγκρουση για Καλογρίτσα Πολιτική

20:3004/07

Ξάνθη: Αρνητικά όλα τα τεστ κορωνοϊού στην ομάδα Αθλητισμός ,Κορωνοϊός

20:1504/07

Πέτσας: Περισσότερα τεστ κορωνοϊού όσο αυξάνονται οι αφίξεις Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:0004/07

Αρπαγή 10χρονης: Τι είπε στους αστυνομικούς (VIDEO) Κοινωνία ,Σημαντικά

19:5004/07

Αγνοείται 23χρονος κολυμβητής – Σε εξέλιξη οι έρευνες Κοινωνία

19:4004/07

Κεραμέως: Ξεκινά η αξιολόγηση σχολικών μονάδων & εκπαιδευτικών Παιδεία ,Σημαντικά

19:2504/07

Συναγερμός στην Ουάσιγκτον: Αυτοκίνητο έπεσε σε διαδηλωτές Διεθνή

19:2204/07

Συνάντηση Πατουλίδου – Τόσκα για τη βελτιώση των αστικών συγκοινωνιών Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Περιφέρειες

19:1004/07

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:5504/07

Χαλκιδική: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του Κοινωνία

18:4004/07

Παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας σε ΚΥΤ Κοινωνία

18:2304/07

Κορωνοϊός: 25 νέα κρούσματα – Οκτώ εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου Κορωνοϊός ,Υγεία

18:1504/07

Πέτσας για ΜΜΕ: Θέμα 24ωρων η δημοσιοποίηση της λίστας Πολιτική

18:0004/07

Τουρισμός: Χωρίς κόσμο η Παραλία Κατερίνης (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Τουρισμός

17:4504/07

Περιπέτεια για παιδί με αναπηρία – Χάθηκε για τρεις ώρες Κοινωνία

17:3004/07

Αυγενάκης: Θα απαντήσουμε με το έργο μας Αθλητισμός ,Πολιτική

17:1504/07

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης Πολιτική

17:0004/07

Σακελλαροπούλου: Το μήνυμα προς τις ΗΠΑ Πολιτική

16:4404/07

Μύκονος: Άδεια καταστήματα και έρημες παραλίες (ΦΩΤΟ) Τουρισμός

16:3504/07

Θεοχάρης: Το κρίσιμο στοίχημα του επόμενου μήνα Οικονομία ,Τουρισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ