Πρόταση ΕΑΥΘ για υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας των Αστυνομικών μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας

Πρόταση ΕΑΥΘ για υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας των Αστυνομικών μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας

Η ΕΑΥΘ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), ζητά τον υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο της υγείας όλων των Αστυνομικών, αφού συμπληρώσουν του 40ο έτος της ηλικίας τους, με έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η επιστολή της ΕΑΥΘ αναφέρεται σε θανάτους αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίες, σε θανάτους εκτός υπηρεσίας σε νεαρές ηλικίες από παθολογικά αίτια αλλά και σε αυτοκτονίες αστυνομικών, οι οποίες «αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη συλλογικότερης διαχείρισής της».

Επιπλέον, στο έγγραφό της η ΕΑΥΘ τονίζει ότι έρευνες έχουν αποδείξει πως το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ένα από τα πιο «στρεσογόνα», ενώ γίνεται λόγος και για «αντίξοες εργασιακές συνθήκες».

Εκείνο που προτείνουν οι άνθρωποι της ενώσεως, είναι ο ετήσιος υποχρεωτικός προληπτικό έλεγχο υγείας (check up) των συναδέλφων μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Επανερχόμαστε με το παρόν έγγραφο για να θίξουμε μια πρόταση που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν με αφορμή περιστατικά όπου συνάδελφοί μας έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας από ανακοπή και άλλες παθολογικές αιτίες.

Πρωταρχικός στόχος του συνδικαλιστικού μας κινήματος την δεδομένη στιγμή με μπροστάρη την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων αποτελεί αυτό της αναγνώρισης της επικινδυνότητας της εργασίας. Η ικανοποίησή του θα αποτελέσει την έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας για τα όσα καθημερινά προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο η Ελληνίδα και ο Έλληνας Αστυνομικός.

Πέραν τούτου θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχει στην σωματική υγεία των αστυνομικών το γεγονός ότι εκτίθενται καθημερινά σε πολλαπλούς κινδύνους.

Τα αδιάσειστα στοιχεία για τους θανάτους Αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, για τους θανάτους εκτός υπηρεσίας σε νεαρές ηλικίες από παθολογικά αίτια, αλλά και οι αυτοκτονίες Αστυνομικών, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη συλλογικότερης διαχείρισής της.

Επίσημες έρευνες, εύλογα, έχουν συγκαταλέξει το επάγγελμα του Αστυνομικού στα πιο στρεσογόνα. Οι αντίξοες εργασιακές συνθήκες, το άστατο ωράριο εργασίας και τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, είναι μόνο κάποια από τα πολλά στοιχεία που πολλές φορές ευθύνονται για την επιδείνωση της υγείας των εργαζόμενων Αστυνομικών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.

Ο Έλληνας Αστυνομικός, όπως και το σύνολο των ένστολων, καθημερινά αντιμετωπίζει επικίνδυνες καταστάσεις, διακινδυνεύοντας την σωματική του ακεραιότητα, κι έχοντας, κατά περίπτωση, την ευθύνη της ζωής άλλων ανθρώπων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 60 έτη, και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των Αστυνομικών επιβάλλουν τον προληπτικό έλεγχο υγείας του αστυνομικού προσωπικού με μέριμνα της Υπηρεσίας, ως ελάχιστη ένδειξη πρόνοιας και προστασίας.

Αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές και εκδηλώνονται με ανάλογα συμπτώματα, είναι χρέος όλων μας να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την καλή φυσική κατάσταση των εργαζόμενων Αστυνομικών, με την πρόωρη διάγνωση και πρόληψη των ασθενειών. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι θα διαφυλάττεται καλύτερα το πολυτιμότερο αγαθό όλων, η υγεία, και παράλληλα θα εκπαιδευτεί το προσωπικό στις έγκαιρες εξετάσεις υγείας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει τον ετήσιο υποχρεωτικό προληπτικό έλεγχο υγείας (check up) των συναδέλφων μετά τη συμπλήρωση του 40ου έτους ηλικίας τους. Μια τέτοια πρόταση είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη και με μηδενικό κόστος, αν και όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές δεν θα έπρεπε να τίθεται καν οικονομικό ζήτημα, αφού για την επίτευξη του ανωτέρου στόχου πολύτιμο εργαλείο είναι τα Κεντρικά Ιατρεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Στρατιωτικά νοσοκομεία της επικράτειας.

Κύριε Υπουργέ,

Αναμένουμε από μέρους σας να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ώστε να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των συναδέλφων μας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε απώλεια ζωής. Όπως άλλωστε υποστήριξε ο Ιπποκράτης “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα: Οι μισοί κάτοικοι της Κ. Μακεδονίας δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις-Πόσο ρόλο παίζουν τα χρήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με πρωτοβουλία της ΔΗΜΤΟ Α’ Διαμερίσματος της ΝΔ

Δ. Μιχαηλίδου: Κάνε προληπτικά εξετάσεις, το οφείλεις σε εσένα αλλά και σε αυτούς που αγαπάς

Κ.Υ. Ευόσμου: Ενημέρωση και Προληπτικές Εξετάσεις των γυναικών Ρομά, ενάντια στον καρκίνο μαστού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top