Πρώτες βοήθειες επί εποχής covid-19

Πρώτες βοήθειες επί εποχής covid-19

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, λόγω του covid-19, πολλά έχουν αλλάξει στον πλανήτη. Ένα απ’ αυτά, είναι και οι κατευθυντήριες οδηγίες στις Πρώτες Βοήθειες, οι οποίες προσαρμόστηκαν, έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλείς και για τον διασώστη αλλά και για το θύμα. Από την άλλη, ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός, Kids Save Lives, προσπάθησε να κάνει αυτή την περίοδο, όσο πιο διαδραστική και ευχάριστη γίνεται και γι’ αυτό τον λόγο δημιούργησε κανάλι στο YouTube αλλά και online εκπαίδευση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στη ΚΑΡΠΑ και τις Πρώτες Βοήθειες.

Οι Πρώτες Βοήθειες την εποχή του κορωνοϊού

Πριν λίγο καιρό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης εξέδωσε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις Πρώτες Βοήθειες οι οποίες είναι ειδικά προσαρμοσμένες στην εποχή του κορωνοϊού, προκειμένου αν κάποιος συμπολίτης μας χρειαστεί βοήθεια να του την παρέχουμε χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας αλλά και των γύρω μας.

«Παρόλο που βρισκόμαστε στην εποχή της απειλής του κορωνοϊού, μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από οποιαδήποτε αιτία. Απλά θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες αρχές προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Οι νέες οδηγίες για τις Πρώτες Βοήθειες είναι προσαρμοσμένες και πλέον έχουμε τη γνώση να βοηθήσουμε παρόλο που βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι απλοί διασώστες μπορούν να βοηθήσουν ένα θύμα που έχει καταρρεύσει, που δεν αντιδράει, που δεν αναπνέει, τηρώντας τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας», τονίζει ο Πρόεδρος του Kids Save Lives, Αναστάσης Στεφανάκης στο GRTimes.gr.

  • Διαβάστε εδώ και εδώ τις νέες αρχές των Πρώτων Βοηθειών

Όσον αφορά τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, ο κ. Στεφανάκης αναφέρει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικότατα καθώς έρευνες έχουν δείξει πως δεν προκαλεί μετάδοση αερομεταφερόμενων σωματιδίων. «Ίσα- ίσα οι οδηγίες ενθαρρύνουν ο εξωτερικός αυτόματος απινιδωτής να χρησιμοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται έτσι ώστε να επανέλθει το θύμα της καρδιακής ανακοπής γρήγορα στη ζωή», τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

Τα online μαθήματα στα σχολεία

O Ανθρωπιστικός Οργανισμός  Kids Save Lives μέσα από το ομώνυμο πρόγραμμά του σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, έχει εκπαιδεύσει δωρεάν πάνω από 62.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 600 περίπου σχολεία στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο οργανισμός δε θα μπορούσε να είναι μακριά από τα ελληνόπουλα που διψάνε για μάθηση στην περίοδο την καραντίνας και έτσι συνέχισε να εκπαιδεύει μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς online.

«Λίγες μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων ανακοινώσαμε στο Υπουργείο Παιδείας πως έχουμε αναπροσαρμόσει την παρουσίαση μας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους μαθητές και εκπαιδευτικούς από απόσταση» λέει ο κ. Στεφανάκης και προσθέτει πως τώρα που άνοιξαν σχολεία «δημιουργούμε διαδικτυακές τάξεις έτσι ώστε να εκπαιδεύσουμε και μαθητές και εκπαιδευτικούς και γονείς. Κάποια παιδιά θα παρακολουθούν το μάθημα από το σχολείο τους ενώ κάποια από το σπίτι». Σχετικά με το κατά πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά με το διαδικτυακό μάθημα, ο κ. Στεφανάκης αναφέρει πως είναι απολύτως ασφαλές καθώς τα παιδιά δε χρειάζεται να ενεργοποιήσουν ούτε τις κάμερες ούτε τα μικρόφωνα τους, αφού το μόνο που είναι αναγκαίο, είναι να παρακολουθήσουν το μάθημα για τις τρεις ώρες που διαρκεί.

Το κανάλι στο Youtube που σου μαθαίνει Πρώτες Βοήθειες

Το Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές έχει δημιουργήσει και το δικό του κανάλι στο YouTube που μέσα από τα βιντεάκια που ανεβαίνουν κάθε Κυριακή μπορείς να μάθεις τις Πρώτες Βοήθειες, να συμμετάσχεις σε διαγωνισμούς και πολλά άλλα. «Οι λόγοι που δημιουργήσαμε το κανάλι είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος είναι να εκπαιδεύσουμε νέους ανθρώπους και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο δεύτερος είναι να μπουν οι Πρώτες Βοήθειες με εύκολο τρόπο μέσα στα σπίτια έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες και δωρεάν για τον καθένα.

Τα πλάνα του οργανισμού για το κανάλι είναι πολλά και η θεματολογία δε θα έχει να κάνει μόνο με τις Πρώτες Βοήθειες. «Θα απαντάμε στις ερωτήσεις των ίδιων ακολούθων μας, θα αντιμετωπίσουμε κάποιους μύθους και αλήθειες, θα κάνουμε λάιβ, θα τρέξουμε κάποιους διαγωνισμούς. Θα είναι διασκεδαστικό αυτό που πρόκειται να συμβεί», τονίζει ο κ. Στεφανάκης.

Το κανάλι οργανώνει ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου μαζί με τον Αναστάση Στεφανάκη και πλαισιώνεται από μία ομάδα τριάντα εθελοντών εκπαιδευτικών.

Πατήστε ΕΔΩ για να μπείτε στο κανάλι τους στο YouTube

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ