Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

Επιδόσεις πάνω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατέγραψε και το 2021 το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ), υπερκαλύπτοντας και τους εθνικούς στόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

«Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης στην διαχείριση Α.Λ.Ε., ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τους εθνικούς στόχους. Επιβεβαιώνονται έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΕΝΔΙΑΛΕ και η συστηματική προσπάθεια που υλοποιείται από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από το σύνολο των 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν, ήτοι ποσοστό 71% (εθνικός στόχος 70%).

Επιπλέον, το 100% των συλλεχθέντων αποβλήτων λιπαντικών οδηγήθηκαν σε αναγέννηση, με σημαντικότατα οφέλη για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία, τα οποία και παρουσιάστηκαν αναλυτικά.

Σημειώνεται ότι η επίδοση αυτή ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο (αναγέννηση σε ποσοστό 80%) και κατά 40% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (61,2%).

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, Γεώργιος Δεληγιώργης, δήλωσε σχετικά:

«Τα αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων για το 2021, πιστοποιούν την υπερκάλυψη των στόχων συλλογής και αναγέννησης, διατηρώντας την «πρωτιά» ανάμεσα σε όλα τα αντίστοιχα συστήματα της Ευρώπης. Το να βρεθείς στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Το να παραμένεις όμως διαχρονικά σε αυτή την κορυφή, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές. Στα 40.000 συνεργαζόμενα σημεία συλλογής, στις εταιρείες συλλογής, στους αξιοποιητές των μονάδων αναγέννησης καθώς και στα στελέχη της ΕΝΔΙΑΛΕ που συμβάλλουν σε αυτή τη βέλτιστη πρακτική Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία επιτυχία η οποία αναγνωρίζεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο το οποίο έχει Ελληνική ταυτότητα.

Τίποτα σημαντικό και μεγάλο όμως δεν γίνεται αν δεν αγκαλιαστεί από τους ίδιους τους πολίτες.

Γι’ αυτό και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αναζητούν τα σημεία συλλογής που πιστοποιούνται πλέον με το ειδικό σήμα της ΕΝΔΙΑΛΕ για να ανακυκλώνουν εκεί τα λιπαντικά των αυτοκινήτων τους».

Διαχρονικά η διαχείριση λιπαντικών και ελαίων έχει μειώσει την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά ποσότητα ίση με αυτή που θα απορροφούσαν 9,5 εκατ. δέντρα, έχει αποτρέψει την προστασία από τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας ίσης με την Εύβοια και έχει εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 410 ελληνικών νοικοκυριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάτω Πατήσια: Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση του 14χρονου – Πέθανε μέσα σε επτά λεπτά

Νιγηρία: Έκρηξη σε δημοτικό σχολείο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς

Πόλεμος Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη – Τέλος η μάχη στο εργοστάσιο Azovstal (VIDEO)

Στόλτενμπεργκ: Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO πρέπει να ληφθούν υπόψην

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top