Πρώτο Διεθνές Εργαστήριο του ερευνητικού έργου ΚΑΣΤΟΜ

Πρώτο Διεθνές Εργαστήριο του ερευνητικού έργου ΚΑΣΤΟΜ

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης και πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα – ΚΑΣΤΟΜ» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πλαίσιο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 2014-2020 έχει σαν στόχο τη παροχή της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης σε σχέση τα επίπεδα Ατμοσφαιρική Ρύπανση σε αστικές περιοχές.

Για το σκοπό αυτό το ΚΑΣΤΟΜ βασίζεται σε σύγχρονα μοντέλα ποιότητας αέρα, εγκαθιστά και χρησιμοποιεί ένα δίκτυο κόμβων αισθητήρων χαμηλού κόστους διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), αναπτύσσει προηγμένους αλγορίθμους σύντηξης δεδομένων και μηχανικής μάθησης, ενώ ανατρέχει σε δορυφορικά δεδομένα εκπομπών και κατάστασης περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΑΣΤΟΜ, διοργανώθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 το Πρώτο Διεθνές Εργαστήριο με τίτλο «Air Quality Monitoring and Forecasting» (Παρακολούθηση και Πρόγνωση της Ποιότητας του Αέρα). Κεντρικός στόχος του Εργαστηρίου ήταν η συζήτηση για τις εξελίξεις και την επιστημονική εργαλειοθήκη του έργου, καθώς και για τη σύνδεσή τους με το πρόβλημα της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης σε αστικές περιοχές.

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για λόγους προστασίας των συμμετεχόντων από την πανδημία COVID-19 και αποτροπής της διασποράς του ιού και το παρακολούθησαν περίπου 90 συμμετέχοντες από 15 εθνικά και διεθνή επιστημονικά ιδρύματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές εταιρίες.

Από τους προσκεκλημένους ομιλητές τονίστηκε η σημασία της αδιάλειπτης παρακολούθησης των επιπέδων της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με τρόπο που αφενός να καλύπτει την ανάγκη περιβαλλοντικής ενημέρωσης με υψηλή χωρική και χρονική διακριτότητα, και αφετέρου να χρησιμοποιεί σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις πέρα από την τρέχουσα πρακτική.

Το δίκτυο παρακολούθησης ποιότητας αέρα του προγράμματος ΚΑΣΤΟΜ συνδράμει σε αυτή την ανάγκη έχοντας, επί του παρόντος, προσθέσει περισσότερους από 30 κόμβους στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, οι μετρήσεις του δικτύου βελτιώνονται με την βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, ενώ η πρόγνωση της ποιότητας αέρα επιτυγχάνεται με τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων μοντελοποίησης. Ταυτόχρονα, όλες οι πληροφορίες «συντίθενται» ώστε η εκτίμηση της ποιότητας αέρα να μπορεί να γίνει σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου και για κάθε ώρα της ημέρας.

Κατά τις εργασίες του Εργαστηρίου, έλαβε χώρα εκτεταμένη συζήτηση για την ανάγκη προσωποποιημένης πληροφόρησης σε ατομικό επίπεδο. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί βασικό άξονα του έργου ΚΑΣΤΟΜ, όπου με χρήση νέων τεχνολογιών παρέχεται, ταυτόχρονα, ενημέρωση για τα τρέχοντα επίπεδα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και καθημερινή πρόβλεψη της Ποιότητας του Αέρα, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ενημέρωση και προστασία του γενικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω είναι διαθέσιμα από το ΚΑΣΤΟΜ μέσω της ιστοσελίδας του έργου που υποστηρίζει τη διαδικτυακή διάχυση περιβαλλοντικής πληροφορίας (διαδραστικοί χάρτες τρέχουσας και προβλεπόμενης Ποιότητας Αέρα) και μέσω της ανεπτυγμένης εφαρμογής για smartphones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top