Πρόβλεψη για αύξηση 4% στις τιμές ακινήτων το 2021

Πρόβλεψη για αύξηση 4% στις τιμές ακινήτων το 2021

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η κτηματαγορά αποδείχθηκε ανθεκτική στον covid-19 και τους τελευταίους μήνες, οι τιμές στα ακίνητα, αυξήθηκαν κατά 3%-3,5%, ενώ νέα περαιτέρω αύξηση της τάξης του 4%, προβλέπεται για το 2021.

Τα παραπάνω ήσαν ορισμένες από τις επισημάνσεις που έκανε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος στη διάρκεια webinar του ΣΕΚΕ για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκτιμητική πρακτική.

Όπως είπε ο εκτιμητής (REV) και πρόεδρος του ΣΕΚΕ, το 2021 προβλέπεται ότι θα είναι μία ισχυρή αγορά για τον πωλητή, προσθέτοντας πως ακόμη και αν αυξηθεί η προσφορά  νέων κατοικιών κατά 10%, δεν θα καμφθούν οι τιμές και θα καταγραφεί νέα αύξηση. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ανθεκτικότητα αλλά και αύξηση των τιμών, που συνδέεται με το μικρό απόθεμα προσφερόμενων ακινήτων, θα εξαρτηθεί κι’ από άλλους παράγοντες.

Πρώτος και κύριος παράγων είναι η διάρκεια της πανδημίας. Άλλος είναι το άνοιγμα και η λειτουργία των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο. Οι αποδόσεις του Χρηματιστηρίου, αλλά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία. Βεβαίως, όπως υποστήριξε, τα διψήφια ποσοστά ανεργίας και η αύξηση των ποσοστών των ενυπόθηκων δανείων, κάποια στιγμή θα επηρεάσουν την αγορά και τιμές.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, ο κ. Βασιλείου είπε ότι μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη μείωση τιμών έδειξαν η αγορά κατοικίας, αποθηκών – χώρων logistics και οι φοιτητικές κατοικίες, ενώ μικρότερη ανθεκτικότητα έχουν τα ξενοδοχειακά ακίνητα, τα καταστήματα, γραφεία και εμπορικά κέντρα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατοικία ο ομιλητής τόνισε ότι οι πιθανοί αγοραστές έχουν αρχίσει να ερευνούν προάστια πόλεων και κατοικίες μεγαλύτερες σε τετραγωνικά μέτρα, επηρεασμένοι σαφώς από τον κορωνοϊό, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται και μαζική έξοδο των αστών από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΚΕ και στο πως ψηφιακά μετασχηματίζεται η αγορά, από πλευράς εταιρειών και επαγγελματιών, εξ’ αιτίας των επιπτώσεων του covid-19. Στόχος αυτού του μετασχηματισμού είναι η βελτιωμένη κατά το δυνατόν λειτουργία της αγοράς, η αύξηση της κερδοφορίας αλλά και η καλύτερη καταναλωτική εμπειρία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ