Προϋπολογισμός με αστάθμητους παράγοντες αλλά το 2021 θα είναι χρονιά ανάπτυξης

Προϋπολογισμός με αστάθμητους παράγοντες αλλά το 2021 θα είναι χρονιά ανάπτυξης

Με τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021 να βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη μέρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κυβερνητικά στελέχη ανεβαίνουν στο βήμα για να ξεδιπλώσουν όλες τις πτυχές ενός προϋπολογισμού, που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες».

Παράγοντες οι οποίοι συνδέονται σαφώς με το χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και κατ΄επέκταση την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η διάσταση την οποία όλοι αναλύουν έχει να κάνει με το  γεγονός ότι ο προϋπολογισμός αυτός καταρτίστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη συνεπακόλουθη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η δε αβεβαιότητα που κάνει παρακινδυνευμένες τις όποιες προβλέψεις αφορά στην αδυναμία προσδιορισμού του χρόνου λήξης της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν ενδεχόμενες αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα.

Εκείνο που πάντως τονίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι «σε κάθε περίπτωση έχει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα πληγούν στο πρώτο διάστημα του 2021, όταν τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα. Παράλληλα, θα αυξηθούν κατά 600 εκατομμύρια ευρώ τα επιδόματα  για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Σε έξι στοιχεία βασίζεται η εκτίμηση ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάπτυξης

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021,τοποθετείται στο σε 4,8%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε έξι στοιχεία:

α. στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η  χώρα  μας  τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά

β. σημαντικός αναμένεται ο ρόλος των ευρωπαϊκών πόρων που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Μέσα στο 2021, προβλέπεται ότι, από τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι που θα αντλήσει η χώρα θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ

γ. εξίσου σημαντικός εκτιμάται ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον και να συμβάλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων

δ. στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη υλοποίησε η κυβέρνηση, όπως μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου

ε. την ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσουν θετικά ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας και

στ. τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το  Ταμείο Εγγυοδοσίας αναμένεται εξίσου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και το κλείσιμο της διαδικασίας από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Συζήτηση για τον παγκόσμιο ρόλο του ΟΟΣΑ

Σήμερα στις 13.50 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ψηφιακή συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία και την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ. Η συζήτηση με θέμα «Ο παγκόσμιος ρόλος του ΟΟΣΑ: 60 χρόνια καλύτερων πολιτικών για καλύτερες ζωές», εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ