Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η άρση πατέντας θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η άρση πατέντας θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής

«Το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική» σχολίασε , σήμερα 7/5, για την άρση πατεντών των εμβολίων κατά της covid-19, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο πρύτανης μίλησε, σήμερα Παρασκευή, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για την άρση πατεντών αλλά και για τον εμβολιασμό των εγκύων. Όπως είπε η άρση της πατέντας θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής των εμβολίων και θα καλυφθούν οι ανάγκες σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική  και έδωσε ως παράδειγμα το πρόβλημα που βλέπουμε να έχει προκύψει με την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ινδία.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο» δήλωσε. Εφόσον γίνει η άρση της πατέντας κι άλλες βιομηχανικές μονάδες από επιπρόσθετες φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τεχνική για να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή εμβολίων, εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό εγκύων αλλά και γυναικών που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ο πρύτανης ανέφερε πως στις αρχικές μελέτες δεν συμπεριλήφθησαν αρκετές ομάδες ανθρώπων μεταξύ των οποίων οι έγκυες και γυναίκες που ήταν σε φάση γαλουχίας ή σε περίοδο που έκαναν εξωσωματικές. «Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα αυτών και ήταν ασφαλή και πολύ ενθαρρυντικά, έχουμε στη συνέχεια εγκύους που φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς και σε επίπεδο θεωρητικό και βιολογικό δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θεωρεί κανείς πως μπορεί να έχουμε παρεμβολή του MRNA ή του αδενοιού στην διαδικασία της γονιμοποίησης» είπε και συνέχισε, «Μέχρι τώρα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, όπως αυτές επικαιροποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τους αντίστοιχους τοπικούς οργανισμούς».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ