Ψηφιακά Χριστούγεννα: Διαδικτυακός Άγιος Βασίλης και ηλεκτρονικές ευχές

Ψηφιακά Χριστούγεννα: Διαδικτυακός Άγιος Βασίλης και ηλεκτρονικές ευχές

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια των Δωδεκαήμερου, διαδικτυακές ευχές, γράμματα στον Άγιο Βασίλη, μουσικές συναυλίες και εορταστικά τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμοί καλύτερης διακόσμησης, πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης. Το GRTimes.gr «ταξιδεύει» από τα Τρίκαλα και τη Δράμα μέχρι την Κατερίνη και την Καστοριά αλλά και σε Χριστουγεννιάτικα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τελικά, μπορεί τα Χριστούγεννα του 2020 να είναι τελείως διαφορετικά, ωστόσο, μέσα από τις οθόνες και την τεχνολογία, παραμένουμε στο εορταστικό κλίμα και πνεύμα, με ασφάλεια και υγεία! Μέσα από τις διαδικτυακές σας αναζητήσεις θα απολαύσετε θεάματα και δράσεις για όλες τις ηλικίες, για όλη την οικογένεια!

Τρίκαλα

Δίχως τον περίφημο Μύλο των Ξωτικών φέτος, δίχως εργαστήρια σοκολάτας και ξύλινα σπιτάκια με τον Άγιο Βασίλη και τα ποικίλα εργαστήρια. Μπορεί φέτος τα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά, ωστόσο, ο δήμος Τρικκαίων, η e-Trikala AE και ο Μύλος των Ξωτικών ετοίμασαν μια σειρά ηλεκτρονικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσική στο  κλίμα των εορταστικών ημερών από το Santa Radio, εκεί, όπου μπορείτε να γίνετε και εσείς dj, στέλνοντας λίστα με τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο [email protected], για να παίξουν στο Santa Radio και στο κέντρο της πόλης (σ.σ. η μουσική θα πρέπει να σταλεί σε αρχείο mp3).

Να στείλετε επίσης παιδικές ευχές οι οποίες ακούγονται στα ηχεία στο κέντρο των Τρικάλων αλλά και βιντεοκλήσεις για να μιλήσουν τα παιδιά ζωντανά με τον Άγιο Βασίλη είναι δράσεις που ‘τρέχουν’ φέτος με ψηφιακή μορφή, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης.

Ώρες επικοινωνίας με τον Άγιο Βασίλη, καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Σημειώστε, ότι εάν χρησιμοποιείτε κινητή συσκευή (Smartphone/tablet) πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Zoom και στη συνέχεια να πατήσετε το σχετικό κουμπί για συνομιλία (δεν απαιτείται εγγραφή). Από σταθερό υπολογιστή ή laptop δεν είναι απαραίτητο αυτό το βήμα.

Περισσότερα για τον χριστουγεννιάτικο ψηφιακό Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση 2020.milosxotikon.gr/.

Δράμα

Φέτος, η Ονειρούπολη, ύστερα από 16 χρόνια, είναι διαφορετική, λόγω της πανδημίας, ωστόσο η «Γειτονιά των Αστεριών» στην κεντρική πλατεία της Δράμας ‘φοράει’ τα γιορτινά της με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τα λαμπιόνια, το φυσικό δέντρο ύψους 10 μ., τη γιγαντοοθόνη μέσα από την οποία προβάλλονται εορταστικά βίντεο, αφηγήσεις παραμυθιών, μεταδίδονται ευχές και μηνύματα κτλ.

 

Η ‘γωνιά παραμυθιού’ όπου Δραμινοί συγγραφείς διαβάζουν παραμύθια και τα οποία ακούγονται και προβάλλονται στην γιγαντοοθόνη, ο διαγωνισμός βιτρίνας, αυλής, μπαλκονιού για την καλύτερη διακόσμηση αλλά και ο διαγωνισμός παραμυθιού και αφίσας με δυο θεματικές ενότητες, α. «Ο κύριος Covid ένας απρόσκλητος επισκέπτης των Χριστουγέννων» εκεί όπου το μολύβι, τα χρώματα και η φαντασία παίρνουν μορφή και β. «Διάλεξε ένα αγαπημένο σου παραμύθι, κράτα τους ήρωες και άλλαξε την ιστορία, ή κράτα την ιστορία και άλλαξε τους ήρωες» είναι δράσεις της φετινής Ονειρούπολης, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε στη σελίδα στο facebook «Ονειρούπολη Δράμας – Το χωριό του Άη Βασίλη».

Αξίζει δε να σημειώσουμε τις κινήσεις αγάπης και αλληλεγγύης της φετινής Ονειρούπολης όπως η συλλογή δώρων και παιχνιδιών για τα παιδιά της Σάμου. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 500 παιχνίδια, τα οποία θα ταξιδέψουν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου με πλοίο από το λιμάνι της Καβάλας και θα φτάσουν στη Σάμο την επόμενη μέρα το μεσημέρι.

Επίσης, στη Δράμα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της πανδημίας επενδύοντας στην ελπίδα. Αυτή η ελπίδα πήρε μορφή από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Δράμας όπου μέσω τηλεκπαίδευσης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ετοίμασαν ένα βίντεο αγάπης αφιερώνοντας σε διασκευή το τραγούδι «Σαμιώτισσα» στα παιδιά και στους κατοίκους της Σάμου, που πλήγηκε από τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Το βίντεο που δημιουργήθηκε από το Μουσικό Σχολείο Δράμας σε συνεργασία με τον δήμο Δράμας και τους διοργανωτές της Ονειρούπολης παρουσιάστηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στους δημάρχους της Σάμου.

Κατερίνη

Για άλλη μια χρονιά στην πόλη της Κατερίνης το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου» φόρεσε τα γιορτινά του, στήθηκε η Φάτνη και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο.

Μπορεί να είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, ωστόσο, ο Δήμος Κατερίνης με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών και σε συνεργασία με τη ΔΙΟΝ Τηλεόραση, έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 28 ωρών, τουλάχιστον 90 λεπτών, καθημερινά, το οποίο μπορείτε να απολαμβάνετε από το σπίτι σας.

Ήδη, από τις 17 Δεκεμβρίου, όπου ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος άναψε τα φώτα του 7ου Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου, καθημερινά στις 19.00 μέσα από τις ιστοσελίδες: www.otoposmou.gr, www.katerini.gr και στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση προβάλλονται εορταστικά δρώμενα όπως παιδικές κατασκευές, παραμύθια, μουσικές, μαγειρέματα κτλ.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με δέκα διαδικτυακές παραστάσεις, ήδη, από τις 13 Δεκεμβρίου, που η κάθε μία υποστηρίζει ένα φιλανθρωπικό σκοπό, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, στις 21.00, θα προβληθεί η παράσταση «Χορέψτε» με τη Μιρέλα Πάχου.

Το συγκεκριμένο 5ο live αυτού του εορταστικού προγράμματος είναι αφιερωμένο και στηρίζει το Εκκλησιαστικό  Κοινωνικό Παντοπωλείο «Ο Τροφοδότης» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Να σημειώσουμε ότι τα live stream προβάλλονται μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook και μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα eStage.gr για εκείνους που δεν διαθέτουν Facebook.

Καστοριά

Στην πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η διαδικτυακή φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, και συγκεκριμένα στην πλατεία Ομονοίας, πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της φετινής εορταστικής περιόδου 8με8 (8 Δεκεμβρίου με 8 Ιανουαρίου)  του Δήμου Καστοριάς.

Παράλληλα, ένας εντυπωσιακός διάκοσμος έχει διαμορφώσει τον χώρο του Δημαρχείου Καστοριάς, όπου έχει στηθεί μία μίνι «Μαγική Λιμνοπολιτεία», δίνοντας  εορταστική εικόνα στο πνεύμα των ημερών και στέλνοντας ένα χαρμόσυνο μήνυμα αισιοδοξίας στους κατοίκους της πόλης. Όλες οι κατασκευές μαζί και με άλλες είχαν σχεδιαστεί και προορίζονταν να εμπλουτίσουν το θεματικό εορταστικό πάρκο «Μαγική Λιμνοπολιτεία», ωστόσο φέτος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Δήμος Καστοριάς – Διαδικτυακή Πύλη (kastoria.gov.gr) στην ειδική κατηγορία «8με8» θα παρουσιάζονται όλες οι ανακοινώσεις, οι πληροφορίες και το οπτικοακουστικό υλικό της φετινής ιδιόμορφης εορταστικής περιόδου.

Θεσσαλονίκη

Ένα ευχάριστο Χριστουγεννιάτικο ψηφιακό πρόγραμμα με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα ετοίμασε η Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης με τις προβολές να έχουν ξεκινήσει, ήδη, από τις 18/12, και οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Ταλαντούχοι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μουσική, performance, θεατρικό παιχνίδι και digital merry tales συμπεριλαμβάνονται στις φετινές Χριστουγεννιάτικες Γιορτές 2020, το πρόγραμμα των οποίων είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο www.e-thessalonikiculture.gr.

Απόψε, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 12.30 Παραμύθια των Δωδεκαήμερου με αφηγήτρια την Ανθή Θάνου και τον Αλέξη Μακρή στη μουσική και το τραγούδι. Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα αφήγησης αντλείται από τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του λαού μας και διανθίζεται με κάλαντα και ευχές από όλη την Ελλάδα.

Στις 18.30, παρουσιάζονται έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης από τον κύκλο των περιοδικών παρουσιάσεων της νεοελληνικής χαρακτικής και  γλυπτικής, τον εκθεσιακό χώρο του υπερώου, καθώς και έργα από τη μόνιμη έκθεση του Νικόλαου Γύζη. Επίσης, εορταστικές μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 21.00.

Αλλά και τα digital merry tales, από απόψε, 21/12 και έως τις 07/01, στις 21.00, με καλλιτέχνες από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και μαζί τους 34 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, τραγουδοποιοί, μουσικοί, αφηγητές και παραμυθάδες, ηθοποιοί και σκηνοθέτες οι οποίοι φτιάχνουν το δικό τους home video.

Επίσης, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) μέσα από την ιστοσελίδα της συντροφεύει μικρούς και μεγάλους μ’ ένα ιδιότυπο countdown μέχρι την παραμονή Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνοντας βίντεο, κατασκευές, μουσική και άλλες εκπλήξεις. Με γράμματα στον Άη Βασίλη αλλά και μια αναδρομή της χρονιάς, η οποία σε λίγες μέρες φτάνει στο τέλος της. Περισσότερα στο https://www.kedith.gr/χριστούγεννα-2020/.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Μουσικά παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικες ιστορίες, εθνική συμφωνική ορχήστρα αλλά και συναυλίες συμπεριλαμβάνονται στο φετινό εορταστικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα (www.snfcc.org).

Συγκεκριμένα, απόψε, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 20.30, παρουσιάζεται η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, σε μια ξεχωριστή συναυλία για όλη την οικογένεια. Το εορταστικό πρόγραμμα θα ανοίξει με το εμβατήριο από το μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» και από την όπερα «Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια», και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το διάσημο μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Sergey Prokofiev, την ορχηστρική σουίτα «Το καρναβάλι των ζώων» του Camille Saint Saens και τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ralph Vaughan Williams.

Σειρά θα πάρει η pocket size Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Η Κυρία Βλεφαρίδου και το πορτραίτο του Άγιου Βασίλη».  «Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Άγιο Βασίλη: Οι τάρανδοί του κρυολόγησαν και τους φρόντιζε όλο το χειμώνα, τα κοράκια έφαγαν όλα τα κολοκυθάκια του από τον λαχανόκηπο, το πιάνο του ξεκουρδίστηκε από το υπερβολικό κρύο, όσο κι αν έψαξε δεν βρήκε πουθενά το αγαπημένο του βιβλίο «το εγχειρίδιο του καλού Άγιου Βασίλη» και σα να μην έφταναν όλα αυτά, καθώς στόλιζε το μεγάλο έλατο στην αυλή του, έπεσε και στραμπούλιξε τον αστράγαλό του!» ένα μικρό απόσπασμα από την Χριστουγεννιάτικη παράσταση, η οποία θα προβάλλεται καθημερινά, στις 17.30, από αύριο, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, έως τις 5 Ιανουαρίου 2021. Η πρεμιέρα θα μεταδοθεί από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.snfcc.org, από τη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook και στο κανάλι στο YouTube.

Η γιορτινή ιστορία μυστηρίου «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων» θα μεταδίδεται καθημερινά, στις 19.00, από Τετάρτη 23/12 έως 05/01/21 ενώ ο Κωστής Μαραβέγιας στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, την Δευτέρα 28/12, στις 20.30, θα ανέβει στη σκηνή της αίθουσας «Σταύρος Νιάρχος». Την εκδήλωση live μπορείτε να παρακολουθήσετε στη σελίδα snfcc.org/Cosmos_KostisMaraveyas, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube @SNFCC.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ